Németország: Véleménynyilvánítás: igen. Gyűlölet: nem! – reagált a liga

H. T.H. T.
Vágólapra másolva!
2020.03.05. 18:37
null
Dietmar Hopp (jobbra) a szurkolók célkeresztjébe került (Fotó: AFP)
Véleménynyilvánítás és a tiltakozás szabadsága: igen. Gyűlölet és uszítás: nem! Így indul a Német Labdarúgóliga (DFL) szerdai közleménye. A liga elnöksége azután ülésezett, hogy az utóbbi napokban szurkolói támadások középpontjába került Dietmar Hopp, a Hoffenheim tulajdonosa.

A DFL négypontos határozatban közli, hogy nem is kérdés a véleménynyilvánítás szabadsága, amely magába foglalja a tiltakozást is. Leírják, hogy a német labdarúgást a sokféleség jellemzi, ennek nem szabad változnia. Hozzáteszik: ugyanakkor egyértelmű, hogy a plakátokon emberek feje nem lehet célkeresztben.

„A rágalmazás, a zaklatás és a gyűlölet bármely formája elfogadhatatlan. Függetlenül Dietmar Hopptól, ez mindenkire vonatkozik. Életkortól, nemtől, vallástól, társadalmi rétegtől, bőrszíntől, nemzetiségtől, szexuális orientációtól függetlenül” – áll a határozatban.

A DFL világosan leírja, hogy a kollektív büntetés sohasem oldott meg problémát a német futballban, s a többször leírtakkal ellentétben a DFB nem alkalmaz kollektív büntetést. A leírtak alapján a sajtóban felkapott ügy egy 2018 novemberi esethez köthető, akkor a sportbíróság felfüggesztett ítéletet hozott, egy megismétlődő esemény miatt azonban ezt visszavonta, s a döntés jogerőre emelkedett (a Dortmund-szurkolókat három évre kitiltották a Hoffenheim stadionjából – a szerk.).

Mindezek ellenére a DFL felvette a kapcsolatot a német szövetséggel, hogy megbeszéléseket folytasson, és a szankciókról párbeszédet kezdeményezzen.

A DFL elnöksége elengedhetetlennek tartja a FIFA által bevezetett úgynevezett „három lépés” követelményrendszer (a bíró előbb megállítja a találkozót az incidenst észlelve, utána leparancsolja a labdarúgókat a pályáról, és ha továbbra sem történik változás, beszüntetheti az összecsapást) pontos meghatározását, konkrét értelmezését, s kiemeli, a játékmegszakítás nem a legjobb megoldás, mert a mérkőzésnek a pályán kell eldőlnie.

A liga végezetül hozzáteszi, hogy minden érintett (DFL, DFB, a klubok és a szurkolók) kommunikáljon egymással, hiszen csak így lehet elérni közös együttműködést.

A Bayern München időközben egy „Rot gegen Rassismus” (Piros a rasszizmus ellen – a klub színére utalva) nevű kampányba kezdett, amelyben férfi és női labdarúgók, kosarasok arra hívják fel a figyelmet, hogy a rasszizmusnak soha, sehol, semmilyen formában sincs helye. A videóban Uli Hoeness, a klub múlt novemberben leköszönő elnöke is megszólal.

Az erre az alkalomra gyártott pólót 15 euróért lehet megvásárolni a klub webshopjában. A bajorok beszámolója szerint a teljes bevétel olyan szociális intézményekhez kerül, amelyek elkötelezettek a sokszínűség és a tolerancia iránt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik