Videó: amikor Ausztrália 31–0-ra nyert vb-selejtezőn

Vágólapra másolva!
2020.04.11. 15:55
A koronavírus megbénította a sportvilágot, és lassan már nem marad olyan ország, ahol még rendeznek labdarúgó-mérkőzéseket. Mit lehet ilyenkor tenni? Irány az archívum! Napra pontosan 19 évvel ezelőtt rendezték meg az Ausztrália–Amerikai Szamoa világbajnoki selejtezőmérkőzést, amelyen – a nemzetközi válogatott mérkőzéseket vizsgálva – máig világrekordnak számító végeredmény született.

2001. április 11-én az akkor még az óceániai selejtezőcsoportban szereplő Ausztrália hazai pályán nem kegyelmezett az ellenfelének: összesen 31-szer vette be Amerikai Szamoa kapuját – az eredményjelzőn a 32–0-s eredményt rögzítették, ám a játékvezető által hitelesített jegyzőkönyv szerint az ausztrálok „csak” 31 gólt szereztek.

A mérkőzésen Archie Thompson egymaga 13 gólt szerzett – a felnőttválogatott mérkőzéseket vizsgálva ez is rekordnak számít.

Jó néhány gól a 31-ből

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Amerikai Szamoa eredeti, 20 fős keretéből mindössze a kapust tudták nevezni a mérkőzésre, mivel a többiek egy, az útlevelükkel kapcsolatos probléma miatt be sem tudtak lépni Ausztráliába. Ha ez nem lett volna elég, az U20-as válogatott többségének fontos vizsgája volt, így többek között három 15 esztendős játékos is pályára lépett, a válogatott átlagéletkora 18 év volt. Amerikai Szamoa labdarúgó-szövetségének alelnöke, Tony Langkilde később bevallotta, több játékos korábban sosem játszott végig egy 90 perces labdarúgó-mérkőzést sem.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik