UEFA-elismerést kapott a Hátsó füves futballmentő túra

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2023.04.18. 20:12
null
UEFA-elismerést kapott a Hátsó füves futballmentő túra
Rangos nemzetközi elismerésben részesült a Hátsó füves futballmentő túra: a megszűnt falusi csapatokat egy-egy mérkőzésre felélesztő, a települések kulturális, néprajzi és futballtörténeti értékeit is bemutató programsorozat az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) 2022–2023-as grassroots-díjának ezüst fokozatát kapta társadalmi kezdeményezés kategóriában. Az arany fokozatot egy idős emberek futballját segítő dán mozgalom érdemelte ki.
Telek András Sátoraljaújhelyen
Csütörtökön Telek András lesz a Harmadik félidő bisztró vendége a sátoraljaújhelyi Hátsó füves-kiállításon: a Ferencváros és a magyar válogatott egykori meghatározó hátvédjével folytatott beszélgetés 17 órakor kezdődik a Kazinczy Ferenc Múzeumban.

A Nemzeti Sport által felkarolt kezdeményezés regionális kísérletként indult 2022-ben a sátoraljaújhelyi Hátsó füves – egy eltűnő futballvilág képei című kiállítás szellemi környezetéből, a Kazinczy Ferenc Múzeumból, kettős szándékkal. Egyrészt szeretné elősegíteni a Magyarországon egyre inkább visszaszoruló falusi futballvilág értékeinek megőrzését, közösségi erejének megtartását, másrészt lehetőséget nyújtani a környező települések kulturális, néprajzi és futballtörténeti jellegzetességeinek megismerésére, bemutatására. A nyolc falusi állomásra épülő sorozat kedvező fogadtatásra talált, a környékbeliek szép számban gyűltek össze a sok esetben évek óta elhagyatott futballpályához, hogy újra lássák játszani az aktívan már nem létező helyi csapatot. Az európai elismerésre a Magyar Labdarúgó Szövetség terjesztette fel a Hátsó füves futballmentő túrát, amelynek tavalyi eseményein részt vett Egervári Sándor és Pisont István védnökök mellett Csank János, Csábi József, Gellei Imre, Erős Károly, Farkas Simon, Kondás Elemér, Mészöly Géza, Mracskó Mihály, Nagy Gábor, Petry Zsolt, Salamon József, Sisa Tibor, Temesvári Miklós, Veréb György, Vitelki Zoltán és Wukovics László. Az irodalmi-szellemi élet ismert, a futball társadalmi kérdései iránt fogékony alakjai közül is jó néhányan csatlakoztak alkalmilag, Sajó László író kezdettől a Zempléni Főnix oszlopos tagjának számít, a csapatkapitányi tisztséget pedig Ringer István társszervező, a Kazinczy Ferenc Múzeum igazgatója viseli. A programot elkötelezett társadalmi partnerként segíti az Újhelyi Múzeumbarát Kör és a sátoraljaújhelyi Börtönmúzeum is.

Szombaton indul az idei Hátsó füves futballmentő túra, és miként tavaly, ezúttal is Hercegkúton. Egy éve áprilisi ítéletidőben, fagyos szélben és szakadó esőben állt össze egy mérkőzésre a megszűnt helyi csapat, a nehezített körülmények közepette szívet melengető volt megtapasztalni a sváb hagyományait büszkén ápoló, országos hírű pincesoráról nevezetes zempléni falu összefogását. A hétvégén az előrejelzés szerint napfényes, tavaszias időben élhetik át a jelenlévők a hercegkúti csapat újjászületését, a Zempléni Főnix utazó projektcsapat elleni mérkőzés 14 órakor kezdődik a faluvégi, erdei futballpályán.

Az idei zempléni programsorozat négy új és négy tavaly már érintett települést érint. Utóbbi helyszíneken – Hercegkúton, Makkoshotykán, Hollóházán, Bodrogolasziban – az önszerveződés elősegítése a cél, ezért itt csak a házigazdákon múlik, hogy a mérkőzés lebonyolításán túl készülnek-e egyéb programmal. Az újonnan bevont, kivétel nélkül a Bodrogközhöz tartozó falvakban – Nagyrozvágyon, Alsóbereckiben, Györgytarlón, Ricsén – a Zempléni Főnix helyi meccsén kívül településtörténeti sétán, futballtörténeti kiállításon és beszélgetésen, tombolasorsoláson, tizenegyesrúgó-versenyen, családi kísérő programokon is részt vehetnek az érdeklődők.

A szombati hercegkúti rajtot előző nap egy különleges fotókiállítás és ünnepi program vezeti fel: a sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeumban pénteken 17 órakor Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője nyitja meg a tárlatot, amelyen Árvai Károly, Kovács Péter, Szabó Miklós, Szoboszlay Marcell és Török Attila képei idézik meg a Hátsó füves futballmentő túra tavalyi sorozatának emlékezetes mozzanatait.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik