Női vb: A queenslandi akadémiának is van szerepe az eddigi vb-sikerben – Ganczer Gábor

S. Zs.S. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.08.02. 10:57
null
Ausztrália továbbjutott a csoportküzdelmekből: a hazai pályán futballozó játékosok egyre népszerűbbek (Fotó: Reuters)
Ausztrália – Új-Zélanddal közösen – rendezi a 9. női labdarúgó-világbajnokságot, s a csoportküzdelmek vége előtt eldőlt, a házigazda már várhatja az egyenes kieséses szakaszt – a kontinensen élő szakember, egyben korábbi kollégánk, Ganczer Gábor adott lapunknak helyzetjelentést.

 

Olvasóink már megszokhatták, hogy az ausztrál futball aktuális híreivel kapcsolatban Ganczer Gábort kérdezzük. Egykori kollégánk Lothar Matthäus szövetségi kapitányi időszakában sajtófőnökként segítette a német szakember munkáját, vezette a Ferencváros médiaosztályát, de immár több mint egy évtizede Ausztráliában él, és képzett, elismert futballszakemberként a kontinens labdarúgásában dolgozik.

„Hatalmas várakozás előzte meg a világbajnokságot  – mondta lapunknak a világ túloldaláról Ganczer Gábor. – Eddig is fantasztikus volt a hangulat, de ahogy halad előre a torna, és egyre messzebb jut a hazai csapat, vélhetően csak fokozódik. Mindenesetre jó látni, hogy ilyen miliőben játszhat a női válogatott.”

Az érdeklődésre jellemző, hogy az első csoportmérkőzést – amelyet Ausztrália 1–0-ra megnyert Írország ellen – 75 784 néző látta Sydney-ben. A következő meccsen Nigéria 3–2-re legyőzte a hazaiakat – 49 156 néző előtt Brisbane-ben. A csoportgyőzelmet a Kanada elleni 4–0 jelentette, akkor Melbourne-ben 27 706 néző szurkolt a házigazdának. S a többi mérkőzés? Japán–Zambia (5–0) 16 111 néző előtt, aztán említhetjük az Anglia–Haiti (1–0) összecsapást, amelyen 44 369-en voltak, de 42 958-an látták a Portugália–Egyesült Államok (0–0) összecsapást is.

„Nyilván sokat számít, hogy kétezerhat óta a férfiválogatott mindig ott volt a világbajnokságon, legutóbb Katarban csak a később győztes Argentína búcsúztatta a legjobb tizenhat között. A női csapat pedig mindig a legjobb tízben volt az elmúlt időszakban a FIFA ranglistáján, ezért várható volt, hogy jól szerepelnek a lányok. Az érdeklődésre jellemző, hogy a miniszterelnök kilátásba helyezte, a következő fontos győzelem után munkaszüneti napot rendel el, hogy legyen lehetőség megünnepelni a sikert. Órási tehát a felhajtás a futball körül, és ez azért fontos, mert ezen a földrészen más sportágak népszerűségben megelőzték a labdarúgást.”

A magyar szurkolók vélhetően keveset tudnak az ausztrál futball működéséről, ezért arra kértük Ganczer Gábort – aki Queenslandben a helyi akadémia szakmai igazgatója –, segítsen bepillantást nyerni a kulisszák mögé.

„Queenslandben élünk, és itt kiemelt akadémián képzik a legtehetségesebb női játékosokat . Körülbelül százhúszan tanulnak, edzenek, élnek itt, ez óriási terület, ezernyolcszáz kilométeres partszakasz tartozik a régióhoz. Brisbane a centrum, de van öt regionális központ, ahol kiegészítő képzés zajlik. A Football Queensland, ez a bizonyos akadémia a legfontosabb – a most zajló világbajnokságon szereplő ausztrál keretből tíz játékos is itt nevelkedett. Ez óriási büszkeség, mint ahogy az is, hogy a válogatott stábjában találni edzőket, videóelemzőket, akik a kollégáink voltak. Természetesen nagyon büszkék vagyunk az eddig elért eredményekre, jó érezni, hogy ekkora érdeklődés mellett futballozhatnak a lányok, és nagyon szurkolunk, hogy minél tovább tartson az egyenes kieséses szakasz.”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik