T. J. 2021.01.12 16:28 Frissítve: 2021.01.12 18:41

Gyász: A legnagyobb szurkolónk nélkül maradtunk – Zsemberi János

Mint megírtuk, Szabó Zoltán vezetőedző halála után újabb veszteség érte a Topolyai SC-t: hétfőn a szabadkai közkórházban – koronavírus következtében – elhunyt a klub tiszteletbeli elnöke, Árok Ferenc, akire megrendülten emlékezett Zsemberi János.

 

Árok Ferenc: 1932–2021 (Fotó: TSC)

„Félévszázados barátság kötött Feri bácsihoz, ugyanis a testvéremnek ötven évvel ezelőtt ő volt az edzője a Novi Szad csapatánál – mondta a Nemzeti Sportnak Zsemberi János, a TSC elnöke. – A családom akkor ismerte meg, és követtük az ausztráliai pályafutását is. Amikor hazaköltözött, személyes barátságot alakítottunk ki, így rengeteget beszélgettem vele a labdarúgásról. Amikor Orbán Viktornak, Magyarország miniszterelnökének a tanácsadója lett, nekünk is segített, és neki is köszönhető, hogy a TSC a jelenlegi szintre jutott. A TSC tiszteletbeli elnöke volt, jó tanácsokkal látott el bennünket, velünk tartott a mérkőzésekre is, naponta beszéltünk. Kiváló meglátásai voltak, lendületet is biztosított nekünk a támogatásával, de emellett keményen fogalmazott, szigorú volt, és ami zavarta, azt sosem tartotta magában, hanem megosztotta velünk.”

 
 Elhunyt Árok Ferenc, a jugoszláv és az ausztrál labdarúgás egyik kiemelkedő edzője
Frank Mate, avagy Árok Ferenc, a magyar futball-lovag – a FourFourTwo magazin 2012-es írása

A TSC elnöke hozzátette, remélték, az új topolyai stadion avatóján Árok Ferenc is ott ülhet a lelátón, azonban a sors máshogy akarta.

„Feri bácsi, Szabó Zoli, Palágyi Szabolcs és én olyanok voltunk együtt, mint a négy testőr, és sajnos a koronavírus kettőt elragadott ebből a négyesből, amely igencsak fáj, és remélem, hogy egy időre most véget ér ez a rossz sorozat.”

„Szomorúak vagyunk, mert ma a legnagyobb szurkolónk nélkül maradtunk, egy olyan ember hagyott itt bennünket, akinek a szíve a labdarúgásért dobogott. Örökké emlékezni fogunk rá, és mindig hálásak leszünk azért, amit a Topolyai SC-ért tett” – zárta Zsemberi János.

A halálhírét egyébként szinte valamennyi szerb nyelvű tájékoztatási eszköz közzétette. A szerb portálok kiemelik, hogy Árok a belgrádi Testnevelési Főiskolán szerzett oklevelet, azonban mivel az újságírás is vonzotta, a két szakmát párhuzamosan művelte. Egyszerre volt tréner és a Magyar Szó napilap sportújságírója is. Edzői pályafutása elején azonnal bebizonyosodott, hogy jó szeme és kiváló taktikai érzéke van, ugyanis 28 évesen az ő vezetésével jutott be az újvidéki Novi Szad a jugoszláv első ligába, így ő lett minden idők legfiatalabb első osztályú trénere. A szerb honlapok kiemelik, hogy rengeteg kiváló játékos fordult meg a keze alatt, köztük az a Dragoljub Bekvalac is, aki 2009-ben a Győri ETO vezetőedzői posztját töltötte be.

Az Árok Ferenc halálhíréről szóló írások kiemelik, hogy a Jugoszláv Edzők Egyesületének az elnöke is volt, majd Ausztráliában dolgozott, ahol később több mint hét éven át a válogatott szövetségi kapitánya is volt. A kiváló eredményeknek köszönhetően 1990-ben lovaggá ütötték.

Árok Ferenc búcsúztatásának időpontját egyelőre nem tudni, de minden bizonnyal a napokban eltemetik, s amikor a járványhelyzet engedi, akkor egy megemlékezést szerveznek a sírnál.

2021.03.04 17:09:41

Minden más foci PÓR KÁROLY

McKennie, Davies, Reyna és Pulisic példája is bizonyítja – átalakulóban az amerikai futballpiac.

2021.03.04 00:34:05

Minden más foci PÓR KÁROLY

ALAPVONAL. A vezetőség hozzáállásán túl van még egy lényeges feltétele a nagy edzői korszakok kialakulásának – ez pedig a vezetőedző helyes önértékelése.

2021.03.03 15:34:19

Minden más foci TŐKE JÁNOS

A címvédő és listavezető belgrádi együttes 3–1-re nyert Zentán.

2021.03.02 21:36:29

Minden más foci KUN ZOLTÁN

ALAPVONAL. Feltekintett az égre, talán mondott is egy rövid fohászt a futballszurkolók magasságosához, majd körbepillantva a zsibongó stadionon széles mosollyal az arcán nyugtázta: már megint otthon van.