Foci a barátságért: ázsiai csapatokkal is találkoznak a magyar fiatalok

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.03.19. 15:02
null
Beckenbauer szerint az univerzális emberi értékek nem ismernek határokat (Fotó: Action Images)
A vezető orosz földgázkitermelő vállalat, a Gazprom – a Bajnokok Ligája hivatalos partnere – ezúttal is elindította nemzetközi társadalmi programját „Foci a barátságért” néven. Az egyre népszerűbb fórum harmadik szezonja kezdődik ezzel, számos nagyszabású eseménnyel. A program – amelyben Magyarország is részt vesz – védnöke a labdarúgó- és edzőlegenda Franz Beckenbauer.

 

A program része a Nemzetközi Utcai Focibajnokság és a harmadik nemzetközi „Foci a Barátságért” gyerekfórum, amelyet Berlinben rendeznek meg június 4. és 7. között. A fórum után az összes résztvevő együtt tekinti meg a Bajnokok Ligája döntőjét a berlini Olimpiai Stadionban. Előtte, április 25-én az összes részt vevő ország megünnepli a Foci és Barátság Nemzetközi Napját.

Az első „Foci a barátságért” program 2013-ban indult
Az első „Foci a barátságért” program 2013-ban indult

A harmadik szezonjába lépő „Foci a Barátságért” program földrajzi értelemben jelentősen kiszélesedett az elmúlt évhez képest, immár Ázsiából is csatlakoznak hozzá fiatal játékosok. A részt vevő országok száma a tavalyi 16-hoz képest idén 24-re bővült: Ausztria, Belgium, Fehéroroszország, Bulgária, Csehország, Anglia, Franciaország, Hollandia, Horvátország, Japán, Kazahsztán, Kína, Lengyelország, Magyarország, Németország, Olaszország, Oroszország, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Törökország és Ukrajna vesz részt a programban.

„Vállalatunk más társadalmi kezdeményezéseihez hasonlóan, a »Foci a Barátságért« program célja az, hogy hozzájáruljon a fiatal generáció harmonikus fejlődéséhez. Feladatának tekintjük, hogy felkeltse a gyerekek érdeklődését az egészséges életmód iránt, valamint hogy az eredmények eléréséhez igazi csapatjátékra, erőfeszítéseik összpontosítására buzdítsuk őket. A program eszméje a barátságon és a különböző kultúrák tiszteletén alapszik, ezek az egyszerű és alapvető értékek a társadalom jólétét is meghatározzák. Ez az, amivel a »Foci a Barátságért« program a jövő építéséhez is hozzájárul" – mondta Alekszej Miller, a Gazprom igazgatótanácsának elnöke.

„Nagy öröm számomra, hogy a »Foci a Barátságért« túllépett az európai kereteken és már Kína, Japán és Kazahsztán is részt vesz benne. Bizonyítéka ez annak, hogy az univerzális emberi értékek nem ismernek határokat és mindenki számára mértékadóak. A fiúk és a lányok, akik részt vettek az első és a második »Foci a Barátságért« Gyermekfórumon, mind magukévá tették a kölcsönös tisztelet szellemiségét és nagyköveteivé váltak az egyenlőség és az egészséges életmód eszméjének. Az ő ragyogó szemük beszédesebb minden szónál. Biztos vagyok abban, hogy a programban részt vevő fiatal sportolók minden tőlük telhetőt megtesznek majd, hogy a világot jobb hellyé tegyék" – tette hozzá Franz Beckenbauer, a program nemzetközi nagykövete.

MI IS AZ A „FOCI A BARÁTSÁGÉRT”?
A nemzetközi „Foci a Barátságért” Gyerekfórum része a „Gazprom a Gyermekekért” programnak, amelynek célja az ifjúsági labdarúgás színvonalának fejlesztése, a tolerancia és barátság népszerűsítése a különböző országokból származó gyerekek között. A fő értékek, amelyeket a résztvevők támogatnak és népszerűsítenek: barátság, egyenlőség, sportszerűség, egészség, béke, elkötelezettség, győzelem és tradíció. A program nemzetközi nagykövete Franz Beckenbauer. A program fő eseménye a Nemzetközi „Foci a Barátságért” Gyerekfórum, amely 12-14 éves gyermek labdarúgókat hoz össze a legjobb ifjúsági futballklubokból. A program alapértékeit az első Fórum 8 országból érkező résztvevői fektették le. Az eseményre 2013. május 25-én került sor Londonban. A második Fórumon már 16 ország képviselői találkoztak Lisszabonban, 2014. május 23. és 25. között. A „Foci a Barátságért" Gyerekfórum során a fiatal labdarúgóknak lehetőségük van arra, hogy más országból származó játékostársaikkal, valamint híres sportolókkal és művészekkel is találkozzanak.

Foci a barátságért: sporttal az egészségért és megértésért – a hivatalos honlap

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik