FIFA: mégis lesz gála, 12. alkalommal adják át a Puskás-díjat

Vágólapra másolva!
2020.11.22. 15:22
null
2019-ben Zsóri Dániel nyerte meg a Puskás-díjat (Fotó: AFP)
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) a hivatalos honlapján számolt be róla, hogy a korábbi hírekkel ellentétben 2020-ban is megrendezi a nagyszabású díjátadóját, a The Best FIFA Football Awards gálát, ami egyben azt is jelenti, hogy 12. alkalommal adják majd át az év góljáért járó Puskás-díjat.

A FIFA közleménye szerint a gálát december 17-én rendezik meg, a kialakult járványhelyzet miatt virtuális keretek között. Az előző évhez hasonlóan ezúttal is 11 kategóriában hirdetnek majd győztest. A férfiaknál és a nőknél egyaránt díjazzák majd az év legjobb játékosát, edzőjét és kapusát, továbbá az év csapatába bekerült labdarúgókat is. Tizenkettedik alkalommal osztják ki a legszebb gólért járó Puskás-díjat, valamint a Fair play díj és a Szurkolói díj is gazdára talál majd december 17-én.

A jelölteket a 2019. július 20. és 2020. október 7. közötti időszakban nyújtott teljesítményük alapján választják ki, és szokás szerint nemcsak a pályán nyújtott játék minősége, eredményessége, vagy éppen a gól szépsége számít, hanem a játéktéren kívül mutatott sportemberi magatartás is. A vizsgált időszak azt jelenti, hogy akár Szoboszlai Dominik törökök elleni pazar szabadrúgásgólja is felkerülhet a Puskás-díj 10-es listájára.

A Puskás-díj odaítélése az előző évhez hasonlóan zajlik majd 2020-ban is: a FIFA által felállított 10 fős listáról a szurkolók online szavazáson választják ki a három legszebbet, a három legtöbb voksot kapó gólból pedig a FIFA legendák szakértői bizottsága választja ki a végső győztest. Mint ismert, 2019-ben Zsóri Dániel Ferencváros ellen szerzett akrobatikus gólja lett az év legszebb találata.

Az év legjobbjainak járó díjaknál a jelöltállítás továbbra is a FIFA szakértőinek jogköre, a választásban azonban nemcsak a szakma, hanem a közönség is részt vesz. Négy közösségből jönnek a voksok: a végeredményt 25-25 százalékban határozzák meg a szövetségi kapitányok, a válogatottak csapatkapitányai, a szaksajtó képviselőinek 200 tagú csoportja és a közönség köréből érkező szavazatok.

Az év csapatát továbbra is a labdarúgók választják ki a FIFPro égisze alatt zajló szavazáson, a Fair play díj sorsáról pedig szakértői testület dönt.

A szurkolók november 25. és december 9. között szavazhatnak majd a legjobbakra a FIFA hivatalos honlapján.

Sepp Blatter, a FIFA akkori elnöke 2009. október 20-án Felcsúton Orbán Viktor társaságában jelentette be a Puskás-díj létrejöttét. Az ötletgazda egy sportszerető mérnök, Csorba István volt, aki 2006-ban sétált be a Nemzeti Sport szerkesztőségébe és osztotta meg elképzeléseit mostani főszerkesztőnkkel, a futballrovat akkori munkatársával, Szöllősi Györggyel. A következő mérföldkő a 2007-es UEFA-kongresszus volt, amelyen Puskás Ferenc posztumusz megkapta az UEFA-érdemrend smaragd fokozatát, özvegye pedig az eseményen átadta a díjjal kapcsolatos elképzelésekről szóló levelet Blatternek, aki a kezdeményezés mellé állt. Végül 2009 decemberében érkezett el a nagy pillanat, a zürichi FIFA-gálán özvegy Puskás Ferencné nyújtotta át a futballkaput és benne labdát formázó trófeát (eredeti másolata a Puskás Akadémia-körút során itthon is megtekinthető) az első győztesnek, a portugál Cristiano Ronaldónak. Csorba István ezt sajnos már nem élhette meg.

A PUSKÁS-DÍJ EDDIGI NYERTESEI
2009: Cristiano Ronaldo (portugál, Manchester United) – FC Porto–Manchester United, Bajnokok Ligája-negyeddöntő
2010: Hamit Altintop (török, Bayern München) – Kazahsztán–Törökország, Európa-bajnoki selejtező
2011: Neymar (brazil, Santos) – Santos–Flamengo, brazil bajnoki mérkőzés
2012: Miroslav Stoch (szlovák, Fenerbahce) – Fenerbahce–Genclerbirligi, török bajnoki mérkőzés
2013: Zlatan Ibrahimovic (svéd, Paris Saint-Germain) – Svédország–Anglia, felkészülési mérkőzés
2014: James Rodríguez (kolumbiai, AS Monaco) – Kolumbia–Uruguay, világbajnoki nyolcaddöntő
2015: Wendell Lira (brazil, Goianésia) – Atlético GO–Goianésia, a brazil Goiás állami bajnoksága
2016: Mohd Faiz Subri (malajziai, Penang) – Penang–Pahang, malajziai bajnoki mérkőzés
2017: Olivier Giroud (francia, Arsenal) – Arsenal–Crystal Palace, angol bajnoki mérkőzés
2018: Mohamed Szalah (egyiptomi, Liverpool) – Liverpool–Everton, angol bajnoki mérkőzés
2019: Zsóri Dániel (magyar, DVSC) – DVSC–FTC, magyar bajnoki mérkőzés

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik