FIFA: bennfentes információk a közvetítési jogokról?

Vágólapra másolva!
2020.04.07. 12:58
null
Franciaország nyerte meg a 2018-as oroszországi világbajnokságot (Fotó: AFP)
A Fox korábbi vezetői állítólag megvesztegették a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséget (FIFA), bennfentes információkat szereztek a világbajnokság közvetítési ajánlatáról – írja a The Athletic.

 

Nyolc és fél évvel ezelőtt, 2011 októberében az amerikai futballszurkolók meglepődve fogadták a hírt, miszerint a világbajnokság közvetítési joga az ESPN-től a Foxhoz került. Előbbi társaság 1994 óta közvetítette az Egyesült Államokban a világ legnagyobb futballeseményét.

Az Igazságügyi Minisztérium dokumentumai szerint a Fox alkalmazottai megvesztegetés révén titkos bennfentes információkat szereztek. A vádak Hernan Lopez és Carlos Martinez ellen szólnak, ám az nem ismert, hogy mik voltak az előbb említett információk, és magát a Foxot sem nevezték meg alperesnek az ügy kapcsán.

Lopez és Martinez állítólag néhány CONMEBOL-nál (Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség) dolgozó tisztviselőt is megvesztegetett, s bizalmas ajánlattételi információkat szereztek meg a 2018-as és a 2022-es torna közvetítési jogaival kapcsolatban is.

A Fox 2011-ben túllicitálta az ESPN-t, vállalta, hogy 400 és 500 millió amerikai dollárt fizet két világbajnokságért. Ez jóval nagyobb összeg volt, mint amit az ESPN fizetett a 2010-es és a 2014-es tornáért, akkor ugyanis 100 millióért vásárolták meg a jogokat. A Fox ezzel az üzlettel 2015-től 2022-ig minden jogot megvásárolt a FIFA-nál, ideértve a 2015-ös és a 2019-es női világbajnokságot is.

Öt évvel ezelőtt, 2015-ben aztán újabb üzleti megállapodás született, ajánlatok nélkül a FIFA a 2026-os vb közvetítési jogait is a Foxnak ítélte meg. Jelenleg a 21st Century Fox nagy része a Disney tulajdonában van, azonban a labdarúgással kapcsolatos jogok a Fox Corp. alá tartoznak, amely megtartotta hír- és sportcsatornáját. A Fox Sports szóvivője egyelőre nem kommentálta a történteket.

A vádirat további eleme: ez az első eset, hogy az Egyesült Államok azt állítja, hogy csúszópénzért cserébe szavaztak egy-egy rendezés mellett a FIFA egyes tagjai.

A vádak szerint többen megvesztegetési díjat kaptak azért, hogy a 2022-es katari torna mellett tegyék le voksukat. A beszámoló szerint Jack Warner alperesnek (korábbi FIFA-alelnök) ötmillió dollárt, Rafael Salguerónak (a FIFA felügyelőbizottságának korábbi tagja) pedig egymillió dollárt ígértek, cserébe, hogy Oroszországot támogassák a 2018-as rendezéssel kapcsolatban.

Mindezek az amerikai Igazságügyi Minisztérium vádemelésében a harmadik lépcsőfokhoz tartoznak a futballkorrupciós ügyekben. Lopez és Martinez, a korábbi Fox-vezetők a terv szerint csütörtökön állnak bíróság elé.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik