MTI 2015.06.11 10:24 Frissítve: 2015.06.11 11:16

FIFA: a korábbi brazil sztár jelöltetni akarja magát elnöknek

A korábbi brazil futballsztár, Zico formálisan bejelentette, hogy jelöltetni szeretné magát a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöki posztjára.

A 62 éves Zico már közvetlenül a jelenlegi FIFA-elnök, Joseph Blatter múlt keddi lemondása után jelezte, hogy gondolkodik a jelölés lehetőségén, szerdai, Rio de Janieróban tartott sajtótájékoztatóján pedig be is jelentette döntését. Azt ugyanakkor hozzátette, ahhoz, hogy sikerrel járhasson, változtatni kell a jelenlegi szabályokon, a mostaniak mellett ugyanis nem lát esélyt a győzelmére. A FIFA előírásai szerint már a jelöléshez szükség van öt tagszövetség ajánlására, ami neki nincs meg.

A legendás játékos a sajtóeseményen beszélt arról is, hogy szerinte a Brazil Labdarúgó-szövetség (CBF) jelenlegi elnöke, Marco Polo Del Nero tudott azokról a korrupciós ügyekről, melyek miatt elődjét, José Maria Marint két hete Zürichben, a FIFA kongresszusát megelőzően letartóztatták.

„Ez a két ember együtt dolgozott a brazil szövetségben azokban az időkben, amikor a korrupciós ügyek zajlottak – mondta Zico. – Nem hiszem, hogy az õ barátságuk Marin letartóztatásakor megszakadt volna.”

Del Nerónak az üggyel kapcsolatban kedden volt jelenése a brazil országgyűlés egyik bizottsága előtt, s ott kijelentette, nem gondol a lemondásra, mert őt senki sem vádolja semmivel. Egyes sajtóhírek szerint ugyanakkor ő és Ricardo Teixeira korábbi CBF-elnök is központi figurája egy jelenleg is zajló amerikai nyomozásnak, mely pénzmosás, csalás és korrupció gyanúja miatt folyik.

Blatter megüresedő posztjára Zico előtt csak legutóbbi kihívója, Ali bin al-Husszein jordán herceg „jelentkezett be” hivatalosan. A rendkívüli elnökválasztó kongresszust július közepén jelöli ki a FIFA végrehajtó bizottsága. A BBC szerdai információi szerint december 16-án kerülhet rá sor.

2021.09.19 14:42:04

Minden más foci BOROS MIKLÓS (összefoglaló), K. T. I. (percről percre)

Az első félidőben a Sepsi jelentős mezőnyfölényben játszott, ám így sem tudta legyűrni a bajnokság 6. helyén álló Aradot.

2021.09.18 17:47:26

Minden más foci DUDUCZ TIBOR

Schäfer, Szendrei Ákos és Hahn is pályára lépett a dunaszerdahelyieknél, 2–1-re győztek a Ruzomberok ellen.

2021.09.16 16:09:12

Minden más foci TŐKE JÁNOS

Nem tudta megverni a topolyai csapat a Napredakot, pedig a 93. percben nagyon közel állt az egyenlítéshez.

2021.09.15 23:58:00

Minden más foci DEÁK ZSIGMOND

ALAPVONAL. A bűnözőknél az a baj, ha nyomot hagynak maguk után, mert akkor elkapják őket a rendőrök, az emberiség igazán nagy alakjai viszont akaratlanul megteszik ezt.

2021.09.15 00:07:44

Minden más foci THURY GÁBOR

Ma lenne 80 éves a Császár – ahogyan ő cselezett, azt nem lehetett tanítani.