nemzetisport.hu
2014.02.17 07:38 Frissítve: 2015.03.31 01:54

Edzősors: Urbányi István az MLS-bajnoknál jutott pozícióhoz

Hivatalosan április elsejétől az aktuális MLS-bajnoknál, a Sporting Kansas City labdarúgócsapatánál dolgozik majd Urbányi István. A legutóbb maldív-szigeteki szövetségi kapitányként tevékenykedő szakember azonban már most aktívan kiveszi a részét a munkából. A korábbi volt válogatott középpályás, Újpesten és Kecskeméten edzőként az élvonalbeli munkába is belekóstoló tréner erről a Digi Sport Reggeli Start című műsorában számolt be.

 

 

Urbányi István a Maldív-szigetek után
az Egyesült Államokban dolgozhat (Fotó: NS-archív)

„Családi okok miatt – a gyerekek az Egyesült Államokban járnak iskolába, én pedig mindenképpen szerettem volna mellettük lenni – már korábban jeleztem a Maldív-szigeteken a szövetség elöljáróinak, hogy a december végén lejáró szerződést nem hosszabbítom meg – mondta Urbányi István. – Volt elképzelés rá, hogy egy februári tornán még én irányítom az együttest, de az időpont technikai okok miatt csúszik, tudtommal pénz nem áll rendelkezésre a rendezésre, május a tervezett új időpont, én viszont addig semmiképpen nem akartam várni, nekem az már távoli volt. Ezért aztán közös megegyezéssel már októberben – a szeptemberi torna után, ahol a csoportunkból első helyen továbbjutva végül az elődöntőben Indiától kaptunk ki, némi külső segítséggel, a meg nem adott büntetőnk a mai napig igen népszerű a videomegosztón – felbontottuk a szerződést. Különleges és szép időszakot éltem meg a Maldív-szigeteken, mindenki elégedett volt a munkámmal, a játékosok, a vezetők és a szurkolók, sok elismerést kaptam.”

Urbányi István edzői pályafutásában tehát lezárult egy fejezet, de nem kellett sokat várnia, amíg az új kihívás megtalálta őt. A Kansas Cityt bajnoki címhez segítő régi barát, Vermes Péter közreműködésének köszönhetően került képbe az MLS-címvédőnél.

„Huszonöt éves az ismeretségünk Péterrel, annak idején Győrben segítettem az ő beilleszkedését, kicsit most abból ad vissza, baráti alapon. Mindenekelőtt a munkavállalás megszerzésében nyújtanak segítséget, ami egy elképesztően nehéz és hosszú procedúra. A segítségük nélkül ebben aligha tartanék itt, köszönet érte nekik. Péter elmondta: barátként segít nekem, de mint edzőre van szükségük. Azt azért nem árt tudni, hogy amikor erről mi először beszélgettünk, még nem volt bajnok a Kansas, ami óriási dolog, tekintve, hogy nem tartozik az MLS kirakatcsapatai közé. Péter azonban kiváló és szisztematikus munkát végzett, aminek meglett az eredménye. Az MLS-klubokról tudni kell, hogy mindegyik üzemeltet saját akadémiát, ezek azonban változó tartalommal vannak megtöltve. Szükség van kiválasztásra, létesítményre és mindenekelőtt szakmai programra. Én az utóbbiban juthatok szerephez. A tulajdonossal jelenleg is zajlanak az egyeztetések, milyen pozícióban, feladatkörben számítanak rám. Hivatalosan április elsején kezdek, de már most tanulmányozom a közeget, felmérem az állapotokat, jelenleg az U16-os csapattal veszek részt egy korosztályos tornán.”

2023.01.31 23:40:35

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.01.30 18:04:47

Minden más foci nemzetisport.hu

A „kicsi Póknak” becézett argentin támadó lehet a kulcs a Manchester City hőn áhított BL-győzelméhez.

2023.01.30 19:58:19

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. E tendenciát leghívebben, leglátványosabban és – sajnos, mondom – legvonzóbb módon CR7 alakja, pályaíve s maga a jelenség példázza, láttatja velünk. Aki arra kíváncsi, világunk merre tart, elég reá – pályafutására – néznie, s ha képes kilépni annak bűvköréből, mindent meg fog érteni.

2023.01.30 13:51:11

Minden más foci nemzetisport.hu

„Valahogy már langyos víz vett körül bennünket, és nem a csapból vagy a zuhanyrózsából folyt.”

2023.01.29 21:48:11

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A sporteseményekre beülő nézők, szurkolók bizonyos mértékig mindig is lázadóknak számítottak, mert bár a sport sokáig hatékony eszköznek tetszett a mindennapok feszültségének oldásában, arra is alkalmasnak bizonyult, hogy nemzeti vagy klubszínek alapján egységbe kovácsolja a drukkereket.