Edzősors: Mutunak tetszik Kisvárda, ám a román válogatott is csábítja

BOROS MIKLÓSBOROS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2021.12.10. 10:19
null
Adrian Mutu (középen) Révész Attila (balra) sportigazgató társaságában nézte végig múlt héten a Kisvárda–Fehérvár mérkőzést (Fotó: Kovács Péter)
Bukarest és Kolozsvár között dőlhet el a Kisvárda kispadjának sorsa: az NB I második helyén álló klubot a múlt héten már meg is látogató Adrian Mutu ugyanis egyelőre kivár, mert román szövetségi kapitány is lehet. A bukaresti szövetség (FRF) jelöltlistájának élén azonban pillanatnyilag a kolozsvári bajnokcsapatot vezető Dan Petrescu áll – és a klubokkal ellentétben az FRF-nek nem sürgős a döntés.

 

Mirel Radoi szövetségi kapitány szerződése novemberben, a világbajnoki selejtezők végén lejárt, de ő már egy hónappal korábban jelezte, hogy akkor sem hosszabbít, ha Románia eléri a pótselejtezőt. Ez az Izland elleni hazai 0–0-val elúszott, és onnantól a szövetség sem próbálta meggyőzni Radoit a folytatásról.

NÉVJEGY
ADRIAN MUTU
Született:
1979 január 8., Călinești (Argeș megye, Románia)
Klubjai játékosként: FC Argeș Pitești (1987–1998), Dinamo Bucuresti (1998–1999), Internazionale (1999–2000), Hellas Verona (2000–2002), Parma (2002–2003), Chelsea (2003–2004), Juventus (2005–2006), Fiorentina (2006–2011), Cesena (2011–2012), Ajaccio (2012–2014), Petrolul Ploiești (2014–2015), Pune City (2015–2016), ASA Targu Mureș (Marosvásárhely, 2016–2017)
Sikerei: román bajnok (1999), olasz bajnok (2005, 2006 – utóbbi a Juventus kizárása miatt visszavonva), az Év Román Futballistája (2003, 2005, 2007, 2008)
Válogatottság: 77 mérkőzés / 35 gól
Csapatai edzőként: FC Voluntari (2018), Al-Vahda U21 (2018–2019), Románia U21 (2020–2021), FC U Craiova (2021)

Ám hiába szeretné a román közvélemény, hogy egy sikeres, tapasztalt, máshol már bizonyító edző vegye át a 2000 óta mindössze két tornára (2008-as és 2016-os Európa-bajnokság) kijutó válogatottat. Az FRF-nek egyrészt pénze sincs a külföldi karriert befutó romániai edzők – mint Mircea és Razvan Lucescu, Cosmin Olaroiu, Bölöni László – többnyire eurómilliós nagyságrendű éves bérére, másrészt többségük szerződés alatt áll. Razvan Burleanu, a szövetség elnöke azért látványosan meglátogatta többségüket, valamint a Liga 1 két legrutinosabb edzőjét, Gheorghe Hagit (Farul) és Dan Petrescut (CFR), de a többségtől udvarias nemet, utóbbitól pedig egy későbbre halasztott választ kapott.

Így került a képbe a tavasszal a román U21-es válogatottat is irányító Mutu, akinek profilja szinte tökéletes mása az előző két kapitányénak, Cosmin Contrának és Radoinak: kiemelkedő játékosmúlt, de a kora miatt minimális edzői tapasztalat, bármilyen siker nélkül – viszont éppen ezért megfizethető. Rajta és a nagy nevek közül egyedül versenyben maradt Petrescun kívül már csak a FCSB-vel nemrég szerződést bontó, tavasszal a CFR-rel bajnokságot nyerő Edward Iordanescu jöhet szóba – bár az edzőlegenda Anghel Iordanescu fiával hivatalosan még nem vette fel a kapcsolatot a szövetség. Ugyanakkor Mutu a héten elég világossá tette, hogy a FRF felkérésére vár.

„Jó, ha az embernek vannak ajánlatai. A kisvárdai látogatásom első találkozás volt, általános dolgokról beszélgettünk és meglátogattam az edzőközpontot. A téli szünetig azonban nem döntök a jövőmről, kielemzem az összes ajánlatomat és a számomra legjobbat választom majd” – mondta a Gazeta Sporturilor bukaresti napilapnak adott online interjújában Mutu, aki kellemes meglepetésként beszél a kisvárdai feltételekről.

Az NB I-hez hasonlóan a román élvonalban is a karácsony előtti héten rendezik az idei utolsó fordulót, amely nemcsak Mutunak, hanem Dan Petrescunak is határidőt jelent. A CFR edzője ugyanis csak az őszi idény lezárása után dönt arról, hogy a válogatottat választja-e vagy Kolozsváron marad – bár a román sajtóban a hét elején felröppent egy Arab Emírségekből érkező, évi 4 millió dolláros fizetéssel járó ajánlata is. Akad olyan elemzés is, mely szerint Petrescu azért halogatja a választ, mert megvárná a Nemzetek Ligája december 16-i sorsolását, és a B-ligában szereplő Románia ellenfeleinek függvényében döntene.

Mutu, akinek a Kisvárda mellett egy román klubtól is van ajánlata (Petrescu kapitánnyá választása esetén ez éppen a CFR lehet, amelynek tulajdonosával, Ioan Vargával jó barátságban van), ugyanezért vár ki: ha a szövetség felkéri, szinte biztosan a válogatottat választja.

„Rajta vagyok a jelöltek listáján, és amíg nem születik döntés, én sem léphetek. A szövetségnél jól ismernek, dolgoztam már ott. Tetszik a válogatott és álmodom arról, hogy én legyek az edzője” – fogalmazott Mutu.

Az U21-es válogatottnál volt Mutu eddigi egyetlen sikeres tréneri állása: 2020-ban vette át a csapatot a felnőttválogatott élére kinevezett Radoitól, négy selejtező mérkőzésen és a márciusi, budapesti Eb-csoportkör három találkozóján ült a kispadon, 3-3 győzelem (köztük a magyar csapat elleni) és döntetlen mellett csupán egy vereséget szenvedett az együttessel. Az FRF-nél marasztalták a következő ciklusra is, de ő inkább a Liga 1-es újonc FC U Craiova 1948-at választotta, amelytől azonban október elején már menesztették is, mert 12 mérkőzéséből csak hármat nyert meg. Hasonlóan rossz mérlege volt 2018 tavaszán a FC Voluntari-nál, amelyet csak 11-esekkel megnyert osztályozón tartott benn az élvonalban – ennek ellenére a neve rendre felvetődik az edzőt kereső román csapatoknál.

A Joao Janeiro Dunaszerdahelyre szerződése óta a Kisvárdát irányító Erős Gábort öt mérkőzésre bízták meg a csapat vezetésével, ami szintén az utolsó őszi fordulóval (december 18–19.) jár le. Ha az FRF gyorsan lép, karácsonyra lehet új román szövetségi kapitány – és csak utána derülhet ki, lesz-e a magyar bajnokságban edző a román futball máig utolsó, nemzetközi szinten jegyzett klasszis játékosából, egyben fenegyerekéből…

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik