CIES: akad olyan passzmutató, amiben a Paks Európa 4. legjobbja

Vágólapra másolva!
2021.09.13. 13:02
null
A PSG passzolja a legtöbbet Európában az idény eddigi bajnokijai alapján (Fotó: AFP)
A Paris Saint-Germainnél egyetlen európai klub sem passzol többet egy átlagos bajnokiján – derül ki a Sporttudományok Nemzetközi Központja (CIES) friss összeállításából. A francia klub nemcsak mennyiségben, hatékonyságban is veri a 32 európai és négy dél-amerikai liga csapataiból álló vizsgálati mezőnyt. Idehaza a Ferencváros és a Mol Fehérvár jár az élen – mindkét csapat 553 passzt átlagolt az NB I 2021–2022-es kiírásának eddigi meccsein, ám az FTC pontosabb, és az ellenfél térfelén is aktívabb.

 

A CIES három fő szempontot vizsgált a passzokkal kapcsolatban: azok mennyiségét, pontosságát, valamint arányát az ellenfél térfelén.

A PSG háromból két mutatóban a legjobbnak bizonyult: a 2021–2022-es kiírásban eddig négy bajnokit játszott le a csapat és átlagosan 738-szor passzoltak a játékosai egymáshoz (1.). A passzkísérletek 92.2 százaléka volt pontos (1.), s a passzok 50.6 százaléka történt az ellenfél térfelén (19.!).

Kategóriákra bontva azt látjuk, hogy a passzok számában az ukrán Sahtar Doneck (730) és a skót Celtic (708) áll még a dobogón. A topligás (angol, francia, német, olasz, spanyol élvonal) klubokra szűkítve a kört pedig a Manchester City (706) és a Sevilla (670) jár a legközelebb a PSG teljesítményéhez.

Némileg meglepő lehet, de passzpontosságban – a passzjáték mestere, Maurizio Sarri az edzőjük nyár óta (!) – a Lazio szintén 92.2 százalékot ér el (a Milan elleni vasárnapi bajnoki nem került be a statisztikába – a szerk.), míg a harmadik a teljes mezőnyt tekintve a Sahtar 90.6, a topligás csapatokat nézve pedig a Man. City 90.1 százalékkal.

Talán a legizgalmasabb a három mutató közül az ellenfelek térfelén végrehajtott passzok aránya a meccsenkénti összes passz mennyiségéhez mérve. Mindebből arra következtethetünk, egy-egy klub a saját ligájában mennyire domináns, támadó szellemű futballt játszik, mennyire magasan tudja letámadni, illetve saját tizenhatosához szorítani ellenfeleit.

Akad olyan passzmutató, amiben a Paks Európa 4. legjobbja! (Fotó: Szabó Miklós)
Akad olyan passzmutató, amiben a Paks Európa 4. legjobbja! (Fotó: Szabó Miklós)

A vizsgált 36 ligából a Sahtar tűnik a legdominánsabbnak: az ukrán klub játékosai 67.6 százalékban járatják a labdát az ellenfél térfelén. A második helyen a Manchester City áll 60, a harmadikon az Ajax 57.2 százalékkal. A Bognár György vezette Paks a negyedik legjobb (!) 56 százalékkal.

Arányaiban a legkevesebbet az olasz másodosztályban szereplő Cosenza passzolja az ellenfele térfelén, 22 százalékig jutnak általában egy bajnokin. Az utolsó előtti helyeken az angol élvonalbeli Norwich City (25 százalék) és a spanyol élvonalbeli Elche (25 százalék) osztozik.

Ami a labdarúgó NB I csapatait illeti: idehaza az FTC-nek és a Mol Fehérvárnak is 553-as passz/meccs átlaga volt az idényből eddig lement fordulókban. A harmadik helyen 459-cel a Mezőkövesd áll. Passzpontosságban ugyanez az élmezőny (FTC: 86, Fehérvár 84.1, Kövesd 81.8 százalék). Az ellenfél térfelére eső átadások arányában kiemelkedik a nemzetközi összevetésben is remek teljesítményt nyújtó Paks (56 százalék), mögötte az FTC (49.2) és a hat forduló után élen álló Kisvárda (46.7) következik.

A CIES kimutatása, a teljes, 36 ligára kiterjedő, külön-külön szűrhető adatbázissal IDE KATTINTVA böngészhető.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik