V. J.
2023.04.01 12:41 Frissítve: 2023.04.04 12:38

A kapusok dobhatják is a 11-eseket, ha elfogadják Infantino legújabb tervét

Meghökkentő ötletekből manapság nincs hiány, ha a labdarúgás megreformálásáról van szó. Az elmúlt időszakban neves sportvezetők részéről szóba került a félidők 30 percesre rövidítése, az álló óra bevezetése, a FIFA elnöke, Gianni Infantino azonban tovább emelte a tétet: nagyobb szerepet adna a kapusoknak a támadásokban.

Kézből könnyebb? Az új elképzelés szerint a kapusok dobhatnák is a tizenegyeseket (Fotó: Szabó Miklós)


Gianni Infantino az ötletével először a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség Kigaliban rendezett kongresszusán állt elő, akkor még zárt körben, azonban a svájci Jodler Anzeiger című napilapnak adott interjújában most már nyíltan beszélt az elképzeléséről.

„Folyamatosan keressük annak a lehetőségét, hogy hogyan tehetjük a labdarúgást még látványosabbá. A sportág történelme tele van változásokkal, gondoljunk csak a lesszabály módosításaira, a szándékos hazaadás megtiltására, vagy éppen a sárga és a piros lap bevezetésére. Ezek közé illene a javaslatom” – mondta el a svájci lap hasábjain Infantino, aki részletesen ki is fejtette a terveit.

Gianni Infantino újabb reformmal állt elő (Fotó: Nemzeti Sport)

A FIFA elnökének elképzelése alapján a kapusok nemcsak a saját, hanem az ellenfél tizenhatosán belül is megfoghatnák a labdát. Az olasz-svájci sportvezető szerint ezzel a kapusok gyakrabban futnának fel szabadrúgásokhoz és szögletekhez, valamint több tizenegyes elvégzését bíznák rájuk, amelyeket ők kézből dobva is elvégezhetnének.

„Akadnak híres kapusok, akik sok gólt szereztek, a legismertebb talán közülük a brazil legenda, Rogério Ceni. Szeretnénk azonban megteremteni annak a feltételeit, hogy minél többen büszkélkedhessenek góljaikkal, azok is, akik lábbal kevésbé tehetségesek. Mindenkinek meg kell adni az esélyt” – magyarázta a FIFA nemrégiben újraválasztott elnöke.

Infantino hozzátette: az amerikai futballt idéző ütközéses jelenetek elkerülése érdekében a kapusok az ellenfél tizenhatosán belül labdával a kezükben csak egyet léphetnének, illetve nem feküdhetnének rá. Az, hogy mi minősülne kapustámadásnak, még tisztázásra szorul. „Ez azonban már a szabályalkotásért felelős sportjogászok dolga” – tette hozzá.

A kézilabdát idéző jelenetek is előfordulhatnak, ha a kapusok például egy szöglet után kapura dobhatnának (Fotó: Szabó Miklós)

Infantino felvetésével már a labdarúgás nemzetközi szabályalkotó testülete, az IFAB is foglalkozik. A Nemzeti Sport megkeresésére a szervezet tanácsadói csapatának tagja, Jaroslav Rumcájs elmondta, minden beérkező javaslatot komolyan vesznek, azonban „a FIFA elnökének elképzeléseivel kiemelten foglalkozik a szervezet.”

A korábbi csehszlovák olimpiai válogatott kapus hozzátette: elképzelhetőnek tartja, hogy már 2024. április 1-jén elinduljon egy tesztidőszak néhány tornán, majd éveken belül minden bajnokság és kupasorozat idényében bevezethetik az új szabályt. Lapunk információi szerint viszont a tervezett szabálymódosítás több FIFA-tagszervezetnél kiverte a biztosítékot: több, neve elhallgatását kérő sportvezető „bolondságnak”, illetve „marhaságnak” nevezi azt.

2023.06.08 23:10:11

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Az egészet Mohamed Bin Szalmán koronaherceg, az ország tényleges uralkodója kontrollálja, és ő döntött úgy, hogy ezen keresztül „rúgja be” a helyi labdarúgás motorját. Természetesen lehet és kell is emögött gazdasági okokat keresni, de a fő szempont azért a rómaiaktól kölcsönzött »panem et circenses«, a kenyeret és cirkuszt örökbecsű igazsága.

2023.06.07 23:50:52

Minden más foci nemzetisport.hu

2023.06.07 22:22:42

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. Bölöni László úgy véli, saját együttese első ligás kultúráját becsülné le, ha meglepetésként kategorizálná a sikerét. Amit csak felértékel, hogy a francia másodosztályban további hat csapat dicsekedhet korábbi első ligás múlttal, és határozott célja volt az élvonalba kerülés.

2023.06.06 23:13:53

Minden más foci nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Az UEFA szándéka eredetileg az volt, hogy alacsonyabban rangsorolt országok csapatai is bekapcsolódjanak a nemzetközi vérkeringésbe.

2023.06.03 00:21:05

Minden más foci nemzetisport.hu

ALAPVONAL. A Sevilla csodálatos európai szereplése és sebezhetetlen döntőbeli teljesítménye ugyanakkor nem izolált jelenség, hanem nyugodtan kijelenthető: spanyol sajátosság, s itt jön be a képbe az újrafogalmazott linekeri tézis szükségessége.