Eurofutball: beérett az erőszak, nem lehetnek vendégszurkolók a belga klasszikuson

K. Zs.K. Zs.
Vágólapra másolva!
2023.12.11. 17:40
null
Az Anderlecht szurkolói vasárnap hiányolták a Standard-drukkereket: feliratuk szerint a klasszikus nem ugyanaz vendégszurkolók nélkül (Fotó: AFP)
Az Anderlecht és a Standard Liege múlt csütörtöki kupapárharcának nézőtéri rendbontásai jelentették az utolsó cseppet az utóbbi évek botránypoharában: a belga labdarúgás klasszikus párharcának két csapata közösen bejelentette, hogy 2025 nyaráig nem lehetnek vendégszurkolók az egymás elleni meccseiken.

 

„Dacára a sok-sok biztonsági intézkedésnek, az utóbbi hat évben négy klasszikus szakadt félbe. Ez a párharc a belga futball csúcseseménye kellene, hogy legyen, ehhez képest mostanában többször is a mélypontot jelentették a körötte kialakuló botrányok miatt. Közösen akartunk erős jelzést küldeni, hogy az erőszaknak sem a stadionokban, sem a stadionok környékén nincs helye” – olvasható a klubok közleményében az indoklás.

A múlt heti kupanyolcaddöntőn mindkét szurkolótáborban akadtak, akik elvesztették a fejüket: a Standard hívei felszaggatott ülések behajigálásával kezdték, a tiltott pirotechnikai eszközöket már mindkét tábor bevetette, hosszú ideig állt a játék – de legalább be tudták fejezni a mérkőzést (2–0-ra nyert a házigazda Anderlecht), szemben a közelmúlt két klasszikusával.

Érdekesség, hogy a két klub vasárnap a bajnokságban is találkozott, szintén Brüsszelben (2–2 lett a végeredmény), és a Standard vezetősége már erre a mérkőzésre sem engedte elutazni a drukkereit, akik miatt 25 ezer eurós büntetésre számít a kupameccsen történtek miatt.

A mostani döntés értelmében a 2024–2025-ös bajnokság végéig nem lesznek vendégszurkolók a belga klasszikuson, legkorábban 2025 nyarán történhet változás.

A belga profiliga jelezte: az utóbbi napokban sokat foglalkoztak a két klubbal, és örömmel vették tudomásul, hogy az Anderlecht és a Standard nem hárította el a felelősséget, és közös közleményükben ők maguk kezdeményezték a szigorú intézkedést.

A belga rekordbajnok (34) Anderlecht a bajnokság második helyén áll, nagy riválisa, a 10-szeres bajnok Standard jelenleg kilencedik.


 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik