Elkezdődik a nagy sorozat

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2009.04.11. 01:34
Címkék
A 22. forduló nyitó mérkőzésének fellépői számára a bajnoki arany elérhetetlen távolságba került, a Magyar Kupa elhódítása viszont véletlenül sem lehetetlen küldetés sem a Győri ETO, sem az MTK számára. A pénteki riválisok jövő kedden mindamellett éppen egymással randevúznak az MK-ban, ami felveti a kérdést: a két sorozat közül melyiket tartja fontosabbnak a játékos, az edző? Van-e prioritása a nemzetközi kupaindulást garantáló kupának?

A Győri ETO-nál tulajdonkép pen büszkék is lehetnének a tavaszi bajnoki mérlegre: négy mérkőzéséből egyet sem veszítettek el a zöld-fehérek, ám jelentősen árnyalja a képet egy apróság: Dragoljub Bekvalac együttese csupán egyszer hagyta el győztesen a pályát (ETO– Kecskemét 2–0), ráadásul a maradék három fellépésből kétszer rúgott gól nélkül szerzett pontot a társaság. A statisztika alapján a pénteki „semmi” nem kecsegtet sok jóval, az MTK ugyanis vendéglátójával ellentétben – nagymértékben Kanta József visszatérésének köszönhetően – a szerzett gólok tekintetében csak egyszer betlizett (MTK–ZTE 0–2), ráadásul

az ETO-nál eggyel több összecsapást tudhat maga mögött. A bajnoki címvédő és a rajt előtt trónkövetelőként fellépő Győr párbaja valamelyest túlmutat pénteken: a felek jövő kedden a Magyar Kupa elődöntőjében is egymásnak feszülnek.

„Egy veretlen szériára alapvetően büszkén gondol az ember, de bennem masszív hiányérzet van, az egy bajnoki siker kevés – mondta Tokody Tibor, az ETO középpályása. – Dragoljub Bekvalac az érkezését követően a védekezésben látta az alapvető problémát, amit a jelek szerint kijavítottunk, de a támadójáték egyelőre nem stimmel, a relatív sikertelenség pedig kreatív embereink teljesítményén is érződik. Az alkotáshoz koncentráció, de némi lazaság is kellene, eredmény nélkül viszont bajos könnyednek lenni. A Magyar Kupa gyógyírt jelenthet szurkolóinknak és nekünk is, számunkra őszintén szólva kötelező a továbbjutás, de továbbmegyek, a kupa megnyerése is, ha már a bajnokságban botladozunk. Hogy lesz-e hatása a pénteki bajnokinak a keddi kupapárharcra? Erre jövő szerdán sem adhatnék kikezdhetetlen választ. Mind a három meccset meg akarjuk nyerni: a bajnokit látványos játékkal, a kupában ellenben tényleg csak a továbbjutás számít.”

Ez utóbbi megjegyzéssel az MTK tavaszi öt bajnokiján négy gólt szerző Kanta József is egyetért, a fővárosiak irányítója ugyanakkor nem rangsorolja az összecsapásokat.

„A kupapárbaj visszavágóján már nyitott könyv lesz számunkra az ETO, de mi is neki – utalt az egymást követő találkozások velejáró következményére Kanta József. – A bajnokságban lehet javítani, a kupában nem, illetve egy elhibázott lépés végzetes lehet. A kupadöntő önmagában talán értékesebb, mint egy bajnoki mérkőzés, a két kiírást ezzel együtt szerintem nem szerencsés összevetni. De az MTK produkcióját sem érdemes szétbontani Kanta Józseffel teljes vagy Kanta József nélküli időszakra.

Pluszmotivációt jelent, hogy a társak hallgatnak rám, egyfajta vezérnek tartanak. Minden találkozón bizonyítani szeretném, hogy nem véletlenül.”

S hogy miként vélekedik az ETO–MTK háromfelvonásos randevújáról az élvonalbeli edzők doyenje, Garami József?

„A bajnoki és a Magyar Kupamérkőzések között nincs fontossági sorrend, a Ligakupa viszont más lapra tartozik – vont gyorsmérleget a három honi sorozat jelentőségére utalva az MTK szakmai igazgatója. – Az előbbi két verseny nálam legalábbis azonos elbírálás alá esik, és ezt várom el a játékosoktól is.

Igaz, helyzetünk aligha lesz könnyebb jövő kedden, az első kupameccsen, mint pénteken: sérültjeink közül aligha épül fel addig bárki is, Szabó Ádámra pedig eltiltás miatt nem számíthatok az MK-párharcban. A futball történetében alighanem példátlan, hogy valakit a gólöröme miatt kiállítanak, majd egy abszurd piros lap következményeként kizárnak az elődöntőről.”

Ha tehát egy Magyar Kupamérkőzés az MTK-nál nem fontosabb a bajnokinál, feltétlenül „érdekesebb” – legfőképpen tanulságosabb: örülni csak csendesen, szépen...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik