Fontos a rend, de az üzlet is az

Benkő Gábor, Csillag PéterBenkő Gábor, Csillag Péter
Vágólapra másolva!
2006.07.02. 00:55
Címkék
Válságban van a magyar labdarúgás, és e válság kezelésére valamiféle megoldást kellene találni. A Magyar Labdarúgó-szövetség versenybizottsága első fokon elutasította hat élvonalbeli csapat, a Ferencváros, az Újpest, a Honvéd, az FC Fehérvár, a Sopron, valamint a Diósgyőr nevezését a következő bajnoki szezonra. Az ok természetesen a vissza nem fizetett reorganizációs hitel. A történet felgöngyölítésére a Nemzeti Sport riportsorozattal tesz kísérletet. Az 5. részben egy közgazdászt, Dénes Ferencet és a televíziós közvetítési jogokat birtokló RTL Klub sportfőszerkesztőjét, Héder Barnát kérdeztük meg a kialakult helyzetről, míg az adósságok és a lehetséges kizárás apropóján a leginkább érintett Ferencváros részéről Horváth K. József kommunikációs igazgató felelt kérdéseinkre.
Ha a Fradi mérkôzései nem kerülnének képernyôre, harmadára csökkennének a profik vagyoni érték? jogai
Ha a Fradi mérkôzései nem kerülnének képernyôre, harmadára csökkennének a profik vagyoni érték? jogai
M. Németh Péter
Ha a Fradi mérkôzései nem kerülnének képernyôre, harmadára csökkennének a profik vagyoni érték? jogai
Ha a Fradi mérkôzései nem kerülnének képernyôre, harmadára csökkennének a profik vagyoni érték? jogai
Ha a Fradi mérkôzései nem kerülnének képernyôre, harmadára csökkennének a profik vagyoni érték? jogai
M. Németh Péter
Ha a Fradi mérkôzései nem kerülnének képernyôre, harmadára csökkennének a profik vagyoni érték? jogai


Dénes Ferenc, közgazdász: „Mellébeszélésre már nincs idő”

– Mennyire értékes a közvetítési jog mint fedezet?
– Közgazdasági szempontból akkor ér valamit, ha hosszú távra kötik, illetve a szerződésre megvannak a megfelelő garanciák – mondta Dénes Ferenc. – Amenynyiben rövid távú a megállapodás, vagy éppen olyan, amelynek kétséges a kifutása, és nincsenek benne kellő garanciavállalások, értelemszerűen lényegesen kisebb az értéke.

– Létezik optimális megoldás a kialakult helyzetre?
– Félig viccesen mondom: ha valaki tudja a megoldást, van egy használható ötlete, az most nagyon szerencsés ember. Egyelőre azonban ott tartunk, hogy csak remélhetjük, a különböző pénzügyi tanácsadó cégek már foglalkoznak a problémával, és hamarosan előrukkolnak a megoldással. Hozzáteszem, az MLSZ is letehet az asztalra egy olyan pénzügyi tervet, amely reális és megvalósítható. De az is lehet, hogy felbukkan egy tőkeerős cég, amelyik felvállalja az adósságállományt, cserébe viszont komoly feltételeket szab.

– Az örök, ám egyelőre megválaszolatlan kérdést önnek is felteszem: hová folyhattak el a pénzek?
– Magyarországon a rendszerváltás óta kialakult az az uralkodó nézet, hogy az állami hitelt, amelynek bizonytalan a visszafizetése, úgyis elengedik. Ilyenre láttunk már példát, hiszen az volt a szokás másfél évtizeden keresztül, hogy az adótartozásokat tényleg elengedték. Nyilvánvaló, hogy sokan erre számítottak a reorganizációs hitelek esetében is, így aztán a pénzek felhasználásánál hiányzott az a fajta kontroll, amely biztosítékot teremtett volna. Hogy a kérdésre is megpróbáljak felelni, azt kell mondjam, egész egyszerűen rossz pénzügyi döntéseket hoztak azok az emberek, akik kezelték a felvett hitelösszeget. A magyar futballnak megtisztulásra van szükséges hogy kiderüljön, hová tűntek el a milliárdok. Foglalkozni kell a helyzettel, és napirenden tartani. A mellébeszélésre már nincs idő és lehetőség. ---- – Van a csatornának hivatalos álláspontja a magyar profi futball válságával kapcsolatosan?
– Nincs. Mi több, tekintettel arra, hogy a helyzet korántsem tiszta, igazán kielégítő válaszom sincs az üggyel kapcsolatban – mondta Héder Barna, az RTL Klub sportfőszerkesztője. – Inkább úgy fogalmaznék, és ez a személyes véleményem: dilemmában vagyok. Az az összeg, amelyet a magyar labdarúgásra szán az RTL Klub, nagyságrendekkel nagyobb, mint amennyi bevételt hoz. Hogy mást ne mondjak: az előző évad utolsó fordulójában a két, mindent eldöntő mérkőzést hiába sugároztuk mindkét helyszínről, a konkurens televízió nézettségben simán megverte a közvetítésünket a Rex felügyelő sorozat aktuális epizódjával. Ezzel szembe kell néznünk. A csatorna jelentős áldozatot hozott a magyar futballért, elsősorban azért, mert amikor belevágtunk, még nagyon bíztunk a sportág előrelépésében. Nos, ennek sikere mostanra finoman szólva is megkérdőjelezhető...

– Az RTL Klub közvetítene-e NB II-es meccseket, ha a Ferencváros és az Újpest ebben az osztályban szerepelne a következő szezonban?
– Egy biztos: az NB II színvonala nem az RTL Klub műsorába való. Ennek megfelelően nem tartom elképzelhetőnek a felvetését. Az NB II-es Fradi–Újpestben még van ráció, de a teljes idény közvetítését lehetetlenségnek tartom. Érzésem szerint egyébként komikussá válna a másodosztály, ha olyan csapatok, mint a Fradi vagy az Újpest, ebben az osztályban szerepelnének. Ám ezzel még véletlenül sem akarom azt mondani, hogy ha valóban kizárják ezeket a csapatokat, az hibás döntés lenne. E pillanatban mi is arra várunk, hogy a magyar futball minél hamarabb álljon elő a megoldással.

– Mennyivel érne kevesebbet az élvonalbeli közvetítés a csatornának, ha a Fradi és az Újpest nem indulhat az első osztályban?
– Ezt nem lehet meghatározni. Az persze tény, hogy ha a Ferencváros lép pályára, megnő a mérkőzések nézettsége. Ha azonban a legtöbb nézőt vonzó csapatokat kizárják, bizonyosan át kell értékelnünk a két évvel ezelőtt kötött megállapodást. Hozzáteszem, a tévés szempont csak egy ebben a történetben, és nem biztos, hogy a legfontosabb. Az MLSZ lépéseit nem minősítem, mert nem tisztem, éppen ezért a kizárásokkal kapcsolatban sem foglalok állást. Ugyanakkor, ahogy az előbb említettem, a magyar futball a jelenlegi állapotában sem tud olyan bevételt produkálni, amely ideális lenne a számunkra. ---- – Másodosztályú Ferencváros. Kicsit furcsán hangzik ugyan, de az MLSZ döntése értelmében július végétől hozzá kell szoknunk a nagy múltú klub új jelzőjéhez. Ön megbarátkozott már az NB II gondolatával?
– Mi nagyon bízunk abban, hogy ez nem következik be – mondta Horváth K. József. – A reorganizációs hitelből adódó tartozásunkat elismerjük, és az utolsó fillérig vissza is fogjuk fizetni. S hogy miből? Nos, Huszti Szabolcs nevelési díjával kapcsolatban a világbajnokság után dönt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a kedvező ítélet nyomán akár százharmincmillió forintot is kaphatunk a Metztől. Ugyanakkor a Fradinak követelése is van a Profi Ligával szemben az elmaradt tévéközvetítési díjak tekintetében, ez a követelés nagyságrendileg megegyezik a tartozás összegével. Ezenkívül számolunk azzal az összeggel is, amely az ingatlanok hasznosítása révén folyhat be a kasszába.

– Tegyük fel, hogy valamilyen okból ezek a bevételek nem érkeznek meg, a Ferencváros pedig továbbra sem fizeti ki a tartozását. Ebben az esetben jogosnak tartaná-e az FTC Zrt. kizárását az élvonalból?
– Ezzel a lehetőséggel nem számolunk, mert a pénzt átutaljuk a Profi Liga Kft. számlájára.

– Felvetődik a kérdés, hogy vajon hova folyt a reorganizációs hitelként felvett tetemes pénzmennyiség – kilencvenhatmillió-nyolcszázezer forint nem kis összeg.
– Ebből a pénzből negyvenmillió forint a kétezer-hármas bajnoki döntőn kitört botrány miatti MLSZ-bírságra ment el. A büntetést – bár az akkori vezetőség vitatta – az ominózus ligahitelből finanszíroztuk. Később a bíróság megállapította az FTC elmarasztalásának megalapozatlanságát. A hitel másik részét a kétezer-négyes bajnoki cím elnyerése után a Debrecen óvása miatt kényszerült fölvenni a Fradi, hogy a liga eredményt tudjon hirdetni, ugyanis csak a hivatalos elsőség birtokában nevezhettünk a nemzetközi kupába, amire egyetlen napunk volt. Az idő szorítása miatt a nemzetközi kupába való nevezésnek az volt az ára, hogy a bajnoki címért járó összegről le kellett mondanunk, csak a második helyezettnek járó pénzt kaptuk meg. Az így felvett hitelből fizettük ki a játékosoknak a bajnoki cím elnyeréséért szabály szerint járó prémiumokat.

– Egyesek szerint a Ferencvárost megkülönböztetett bánásmódban részesítik, így a klubnak nincs oka aggodalomra. Azaz, ha fizet, ha nem, valahogy úgyis megoldják, hogy elindulhasson az első osztályban.
– Már elnézést, de hogyan lehetne kivételezésről beszélni például akkor, amikor a Ferencvárost a sorstársainkhoz hasonlóan – legalábbis első fokon – kizárták az élvonalból? Mi soha nem kértünk kivételezett bánásmódot. Az persze más dolog, hogy a Fradi szereplése Magyarországon mindig kiemelt jelentőségű mind a magyar labdarúgás, mind a magyar társadalom, mind az üzleti világ számára. Ismert, a Borsodi Liga mérkőzéseit közvetítő RTL Klub a napokban jelezte, ha a Ferencváros és az Újpest nélkül rajtol a bajnokság, elképzelhető, hogy felülvizsgálja az érvényben lévő szerződést. Egyébiránt éppen a kizárt csapatok többségének, közülük is elsősorban a Ferencváros meccseinek közvetítési értéke teszi ki a Profi Liga Kft.-ben lévő vagyoni értékű jog nyolcvan százalékát. Ha a Fradi meccsei ebből kiesnének, a jelenlegi érték a harmadára csökkenhetne. Ezek alapján nehezen lehetne arról beszélni, hogy a Fradival kivételeznek, arról annál inkább, hogy mi termeljük ki a vagyoni értékű jog döntő részét.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik