Válogatott: nem kell kapkodni kapitánykérdésben – véli a volt MLSZ-elnök

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2017.10.16. 21:35
A korábbi MLSZ-elnök, Bozóky Imre szerint nem kell kapkodnia az MLSZ-nek a szövetségi kapitánnyal kapcsolatos döntéssel, mert egy év múlva lesz újra tétmeccse a válogatottnak. A különbség az általa vezetett és a mostani MLSZ között szerinte az, hogy neki négy évig ellenszélben kellett dolgoznia; másfél milliárd forintnyi szponzorpénzből kellett gazdálkodni, most viszont a taóval együtt 40 milliárdnál több áll rendelkezésre. Ezekről a Sport TV Mai helyzet című műsorában beszélt.

„Az MLSZ elnöksége jelenleg elég jó helyzetben van, tekintettel arra, hogy 2018 őszéig nem lesz tétmérkőzés, tehát megfontolhatják, hogy mit tegyenek – mondta a Sport TV Mai helyzet című műsorában Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó-szövetség korábbi elnöke. – A szövetségi kapitány kinevezése, leváltása, ez mindig óriási kérdés, és komoly indulatokat vált ki minden oldalról, de azt gondolom, ebben a helyzetben, amikor még van két barátságos mérkőzés ebben az évben, akkor ezzel nem kell kapkodni.”„Az MLSZ elnöksége jelenleg elég jó helyzetben van, tekintettel arra, hogy 2018 őszéig nem lesz tétmérkőzés, tehát megfontolhatják, hogy mit tegyenek – mondta a Sport TV Mai helyzet című műsorában Bozóky Imre, a Magyar Labdarúgó-szövetség korábbi elnöke. – A szövetségi kapitány kinevezése, leváltása, ez mindig óriási kérdés, és komoly indulatokat vált ki minden oldalról, de azt gondolom, ebben a helyzetben, amikor még van két barátságos mérkőzés ebben az évben, akkor ezzel nem kell kapkodni.”

„A fő probléma az, hogy senki nem beszélne semmiről, ha lenne eredmény. Amikor a válogatott az Eb-n szerepelt, akkor volt az országban egy hurráhangulat, mindenki nagyon boldog volt. Akik helyszínen nézték a mérkőzéseket, olyan élményekről számoltak be, amilyenekben még nem volt részük, amit csak a futball tud adni. A lényege ennek, hogy játék kell, jó futball kell, de ezért viszont azokat a problémákat, amik ténylegesen megvannak, azokat meg kell oldani” – nyilatkozta arról, mit lát ő a fő problémának a labdarúgásban.

A beszélgetésben szóba került az is, miben más az MLSZ jelenlegi helyzete a Bozóky által irányított időszakhoz képest: „Az általam vezetett labdarúgó szövetség és elnökség, illetve a Csányi úr által vezetett szövetség között óriási különbség van. Annak idején, amikor én voltam az elnök, mi négy évet gyakorlatilag ellenszélben dolgoztunk. Ilyen klímában kellett a futballt segíteni, mert igazán arra volt lehetőség. A másik, ami sokkal nyomatékosabb, a mi költségvetésünk akkor 1 milliárd 500 millió Ft volt, plusz-mínusz 10 százalék, a mai MLSZ költségvetés több mint 40 milliárd. Azt a pénzt mi szedtük össze a szponzoroktól, ez pedig állami pénzből, ugye a taotámogatásból, és egy egyéb támogatásokból jön össze. Egy egészen más működési rendet és lehetőségeket biztosít a mostani vezetésnek az a háttér, amit a magyar kormány ad. Mert legyünk őszinték, ilyen, azt hiszem, a világon sem sok van, ahol ilyen támogatottságot élvez a sport és a futball."

„Én egy más típusú ember is vagyok, és más módon is vezettem annak idején a szövetséget. Nálunk azért sokkal többet fordítottunk arra, hogy a futballon belül, a futball szereplői között legyen valamilyen párbeszéd. Annak idején a megszüntetett ligán belül a csapatok legalább egymással sokkal többet beszéltek, sokkal több olyan közös találkozási pont volt, amit meg tudtak oldani, ezt most nem látom. A másik, ami szintén egy olyan gondolat, ami azt hiszem, reális, hogy 1950 és 1965 között a világot mi tanítottuk futballozni, a magyar edzők szanaszét voltak a világban. A horvát szövetség egyik embere épp a napokban mondta, hogy egy magyar ember tanította a horvátokat futballozni. Ez az idő elmúlt, azóta a világ futballja megváltozott, elrohant. Nekünk most azt kellene, hogy kinyitni ajtót, ablakot, hogy az a tudás, információ, orvosi, pszichológiai és minden egyéb háttér jöjjön be az országba, és ezt próbáljuk hasznosítani. Ebben érzem azt, hogy van egyfajta tartózkodás" – fogalmazott azzal kapcsolatban, szerinte mik azok, amiken a mostani vezetésnek változtatnia kellene.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik