FFT 2020.11.20 10:08 Frissítve: 2020.11.20 10:39

FFT: Az én Öcsi bácsim – Joe Eszterhas

A FourFourTwo magazin pénteken megjelenő száma kuriózummal szolgál. Nem más küldött a magyar szerkesztőségnek írást, mint a magyar származású Joe Eszterhas, a világhírű forgatókönyvíró, aki az Elemi ösztön, a Flashdance és a Hazudozni Amerikában című alkotásokkal beírta nevét a filmtörténelembe. Ohiói otthonában azért fűzte be a papírt – szó szerint értendő, ugyanis írógépet használ –, hogy megismertesse az olvasókkal, miért is vállalta el, hogy megírja a legismertebb magyar, Puskás Ferenc életéről szóló játékfilm forgatókönyvét.

 

„Mély vonzalmam Puskás Öcsi iránt elválaszthatatlanul összefonódik az apám iránt érzett szeretettel. Eszterhás István író volt, magyar nyelven alkotott. Mély szegénységben nőtt fel Kispesten. (...) Amikor az apám elkezdett befutni, a Kispest Futball Club igazgatója lett, ebben a beosztásában találkozott a kivételesen tehetséges tinédzserrel, Puskás Öcsivel. Cimborák lettek. Apám nagyon szerette Puskást. Nemcsak a tehetsége miatt, hanem mert tele volt tűzzel, melegséggel és ádáz magyar futballszenvedéllyel… Mesélt Öcsi bácsi mérkőzéseiről, káprázatos góljairól és győzelmeiről. (…) Korai tinédzseréveimet tapostam, amikor találkozhattam a híres Öcsi bácsival. Clevelandbe látogatott. Öcsi bácsi amolyan focigyorstalpalót tartott egy iskolai pályán, miközben egy csoport magyarral beszélgetett. Egyszer csak hozzám fordult, és megkérdezte: »Focizunk egy kicsit?« Földbe gyökerezett a lábam. Tudtam, hogy ez olyan, mintha Babe Ruth hívna baseballozni vagy Otto Graham amerikai futballozni. Vagy mintha a profi bokszolóval, Joe Louisszal flangálnék.”

Joe Eszterhas Az én Öcsi bácsim című személyes hangvételű írásában a továbbiakban fel­eleveníti, hogyan kérte fel Andy Vajna producer a munkára; beszámol magyarországi anyaggyűjtéséről, arról, hogyan mentette meg az életét Puskás Ferenc a háború után; madridi balesetéről a Bernabéu-stadionban; valamint mikor és miképp találta ki, mi legyen a Puskás-film címe.

2021.01.14 23:34:16

Magyar válogatott SZÖLLŐSI GYÖRGY

NS-VÉLEMÉNY. Ilyenkor persze mindent rózsaszín köd borít.

2021.01.11 09:56:13

Magyar válogatott L. PAP ISTVÁN

„Isten hozta! Isten tartsa! Isten vezérelje Nagyméltóságodat, a magyar kultúra legfőbb őrét és a magyar sport hivatott vezérét!”

2021.01.10 21:11:11

Magyar válogatott PIETSCH TIBOR

„Amikor ismeretlenek állítanak meg az utcán, hogy köszönik az élményt, az bizony jó érzés.”

2021.01.02 21:44:58

Magyar válogatott DEÁK ZSIGMOND

NS-VÉLEMÉNY. Szoboszlai Dominik és Gulácsi Péter egyaránt méltó a dobogóra.