FFT: a bécsi mészáros története, aki elintézett egy magyar legendát

Munkatársunktól MunkatársunktólMunkatársunktól Munkatársunktól
Vágólapra másolva!
2020.07.22. 15:06
A magyar futball története egyben a tragikus következményekkel járó sérülések története is. A Puskást letaroló Liebrich vagy az Alberttel ütköző dán kapus, Engedal éppúgy megmaradt az emlékezetben, mint a bécsi Amateure „gyilkosa”, az Orth Györgyöt elintéző Hans Tandler.

 

Ha nincs Puskás Ferenc sérülése az 1954-es vb nyugatnémetek elleni (8:3) csoportmeccsén Werner Liebrich kíméletlen belépője nyomán, valószínűleg világbajnok az Aranycsapat. Ha Albert Flóriánt a túlzott bizonyítási vágy nem hajtja bele Knut Engedallal szemben a csinnbe a dánok elleni vesztes vb-selejtezőn (1969. június, 3:2), vélhetően nincs Marseille.

Orth tragédiájának ennyire kézzel fogható következménye nem volt, ami viszont igen, az a fentiekhez mérhető: hosszú időre eltűnt a pályákról, és régi fényében már sohasem tért vissza a századelő legnagyobb magyar labdaművésze.

A hőskorban járunk, 1925. szeptember 8-át írjuk, az MTK éppen az osztrák fővárosban népszerűsíti a magyar labdarúgást. Soraiban a legnagyobb királlyal, Orth Györggyel. Az ominózus eset az Amateure – a későbbi Austria Wien – elleni meccs 83. percében történt...

A teljes cikket elolvashatják a FourFourTwo.hu oldalán, ide kattintva!

Magazinunkat olvassa digitálisan a digitalstand.hu/fourfourtwo oldalon!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik