Munkatársunktól 2020.09.12 20:55 Frissítve: 2020.09.12 21:44

Árverés: ezer euróért kelt el Hidegkuti edzésnaplója

A média erőteljes beharangozása után mérsékelt érdeklődés mellett zajlott le szombaton az a budapesti árverés, amelyen a legendás Aranycsapat egykori középcsatára, Hidegkuti Nándor személyes tárgyait lehetett megvásárolni.

A firenzei edzésnapló (Fotó: Dömötör Csaba)

 

Néhány gyűjtő a helyszínen, mások az interneten követték a licitet. A legértékesebbnek tartott tételek közül Hidegkuti firenzei, a Fiorentina szakvezetőjeként vezetett edzésnaplója 1000 euróért (a kikiáltási ár 600 euró volt), az 1953-as Munka Érdemrend kitüntetés 750 euróért kelt el, de sok más dokumentum és emléktárgy is gazdára talált. A futballista katona igazolványa például 100 eurót ért meg valakinek.

A 263 tételből álló gyűjtemény jó néhány, kevésbé értékes tétele iránt azonban senki sem érdeklődött, így azokat, több tucat tárgyat, ezúttal nem sikerült értékesíteni.

Mint arról beszámoltunk, Hidegkuti László, a világhírű sportember unokájának megbízásából, magángyűjtők közvetítésével jutott el a régebben már alaposan „kimazsolázott” hagyaték az aukciós házhoz, amely a szombati árverést rendezte, s amely az összesen 6 millió forint körüli kikiáltási árú tételek eladásából az előzetes hírek alapján mintegy 20 millió forintos bevételt remélt.

Ekkora összeget aligha adnak ki a megvásárolt tételek. De az árverés sikeresnek értékelhető, például abból a szempontból is, hogy – információnk szerint – a szurkolók számára legérdekesebb tételeket olyan nagy gyűjtemények tulajdonosai vásárolták meg, mint a Grosics-, Buzánszky- és Puskás-hagyatékot gondozó felcsúti Puskás Intézet, vagy a Puskás Arénában létesítendő új budapesti Puskás Múzeum. Ezért ezek a relikviák nem vesznek majd el a nagyközönség és a hazai futballbarátok szeme elől.

Egy 1954-es angliai mérkőzés emléklapja (Fotó: Dömötör Csaba)

 

2020.10.30 21:12:50

Magyar válogatott VINCZE ANDRÁS

ALAPVONAL. Habár hajlamosak vagyunk felületesnek mondani a mai srácokat, akiket a külsőségek ragadnak meg, de talán ez a legnagyobb felnőttkori tévedésünk, hiszen ők nem megítélnek, hanem valóban kíváncsiak.

2020.10.28 21:17:22

Magyar válogatott BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. A magyar futballválogatott egyetlen győzelemre van a jövő nyári Eb-től, és egy önbizalomtól duzzadó, jó erőben lévő Szalaira égetően szükség lenne. Abban biztos vagyok, ha nyerünk, Ádám örömében az egész országot meghívná egy felesre.

2020.10.19 19:07:12

Magyar válogatott VINCZE ANDRÁS

NS-VÉLEMÉNY. Babonás érzelmek kerítik hatalmába az embert.

2020.10.15 20:11:45

Magyar válogatott MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Többen sokkal jobb futballisták, mint amilyennek látszottak.