A törökök már elküldték nyaralni válogatottjukat

Vágólapra másolva!
2013.03.27. 10:05
null
A törökök csalódottsága óriási – Brazília nagyon messze van (Fotó: Reuters)
A török labdarúgó-válogatott esélyei elszálltak, Semih Kaya hibáját „kritikusnak" minősítik, Abdullah Avci meg most is megkapja a magáét – a félholdas-csillagosok keddi szerepléséről a Magyarország elleni vb-selejtezőn (1–1) nem éppen hízelgő a helyi sajtó véleménye.

„Alig van esély Brazíliára”, „komoly csapást szenvedtünk el” – indít a Hürriyet, amely rámutat: a török válogatott az 1994-es vb-selejtezők óta nem állt ilyen rosszul hat mérkőzés után. Akkor négy, most hét pontot szerzett a válogatott hat kör alatt, ráadásul Abdullah Avcival – akit a többség szívesen „lapátra tenne” – tétmérkőzést csupán Andorra és Észtország ellen nyert. A török hazai mérleg tovább romlott, a korábban hazai pályán félelmetes válogatott legutóbbi tíz, saját pályáján megvívott mérkőzéséből csupán hármat nyert meg, és már négymeccses nyeretlenségi szériában van otthon.

A szövetségi kapitányon kívül a Böde Dániel egyenlítő gólját óriási hibával „előkészítő” Semih Kaya kap rengeteg kritikát („a buta gólt kritikus egyéni hiba előzte meg” – írja a Milliyet), a csapat pedig önkritikus. A csapatkapitány Arda Turan megkövette a szurkolókat.

„Már nem tehetünk ezt követően semmit. A felelősség a miénk, saját pályánkon nem tudtuk megnyerni a fontos meccseket. Bocsánatot kérek az összes töröktől. Nem lehet a balszerencsére fogni az eredményt, egyszerűen nem voltunk elég jók, a kapu előtt elég határozottak. Közel lehetetlen helyzetben vagyunk” – kezdte Arda Turan, aki megvédte Semih Kayát.

„A futball csapatjáték, az ilyen bakik benne vannak, és Semih a csapat egyik fontos játékosa. Azt kell mondjam, most szépen lehúzhatjuk az elmúlt másfél, két évünket a lefolyóba... Össze vagyok omolva. Bocsánatot kérek mindenkitől.”

Yildirim Demirören szövetségi elnök az öltözőben vigasztalta a csapatot („Jól küzdöttetek, ne törjetek nagyon össze!”), míg Abdullah Avci a következő meccsre koncentrál – ami nem biztos, hogy megadatik neki a kispadon...

„Jobb csapat vagyunk minőségileg, mint Magyarország együttese. Teljesen kontroll alatt tartottuk a meccset, balszerencsés gólt kaptunk. A csapatjátékunk bizakodásra ad okot – már a következő találkozóra koncentrálok. A versenyfutás folytatódik, és még mi is benne vagyunk” – vélekedett a kapitány, aki a sajtótájékoztatón közölte: ne is várják, hogy lemond.

A kapitány optimizmusa azért némileg kincstári, tekintve, hogy hat meccsen hét pontot szerző csapat igen ritkán van ott a végelszámolásnál – a törököknek már nincs hibázási lehetőségük, az összes hátralévő meccsüket (benne a bukarestit és a hollandok elleni hazait) meg kell nyerniük. És még ez sem biztos, hogy elég: a törökök 12 megszerzett ponttal 19-re növelhetik pontszámukat, ám kilenc magyar pont esetén nekik már mindegy, és Arda Turant idézve lehúzhatják ezt a selejtezősorozatot...

Hajnal szoros őrizet alatt (Fotó: Szabó Miklós)
Hajnal szoros őrizet alatt (Fotó: Szabó Miklós)

A Fanatik sportportál vezető anyagában elküldte Brazíliába a válogatottat – nyaralni, mert egyébként semmi keresnivalója a világbajnokságon... „A 70. percben szerzett magyar egyenlítő gól összetörte az álmainkat” – írják, hozzátéve: megint nagyon buta gólt kapott a válogatott. A lap már Avci távozását is tudni véli, no meg azt, hogy az utód a legutóbb a Bursasport irányító, a török válogatottban játékosként harmincszor szerepelt Ertugrul Saglam lesz.

A Mackolik „nemzeti frusztrációról” ír egy „kötelezően megnyerendő" mérkőzés elrontása után. „Rendkívül fontos két pontot vesztettünk el” – mondják ki összefoglalójuk végén.

Mindent a Törökország–Magyarország vb-selejtezőről: ide kattintva megtekintheti a keddi mérkőzéssel kapcsolatos összes hírünket.

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT OLVASHATJA!

VB 2014, EURÓPAI SELEJTEZŐK
D-CSOPORT
TÖRÖKORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1–1

Isztambul, Sükrü Saracoglu Stadion. Vezeti: Milorad Mazsics (szerb)
TÖRÖKORSZÁG: Onur Kivrak – Gökhan Gönül, Semih Kaya, Bekir Irtegün, Hasan Ali Kaldirim – Nuri Sahin (Kerim Frei, 90.), Selcuk Inan – Arda Turan, Alper Potuk (Hamit Altintop, 70.), Umut Bulut (Erdinc, 80.) – Burak Yilmaz
MAGYARORSZÁG:
Király Gábor – Vanczák Vilmos, Korcsmár Zsolt (Guzmics Richárd, a szünetben), Mészáros Norbert, Kádár Tamás – Pintér Ádám, Varga József – Koman Vladimir, Hajnal Tamás (Böde Dániel, 68.), Dzsudzsák Balázs – Szalai Ádám (Elek Ákos, 78.).
Gólszerző: Yilmaz (63.), ill. Böde (71.)

A CSOPORT MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉN
HOLLANDIA–ROMÁNIA 4–0

Amszterdam,
Amsterdam ArenA. Vezeti: Mark Clattenburg (angol)

ÉSZTORSZÁG–ANDORRA 2–0
Tallinn,
A. Le Coq Arena. Vezette: Ján Valásek (szlovák)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia 6 6 20–2 +18 18
2. MAGYARORSZÁG 6 3 2 1 13–8 +5 11
3. Románia 6 3 1 2 10–10 0 10
4. Törökország 6 2 1 3 7–7 0 7
5. Észtország 6 2 4 3–9 –6 6
6. Andorra 6 6 0–17 –17 0

A második helyezett csapatok kiszámításánál nem veszik figyelembe a csoporthatodikok elleni eredményeket. Fontos különbség az Eb-selejtezők lebonyolításával szemben az, hogy pontazonosság esetén itt nem az egymás elleni eredmény dönt először. A besorolást segítő mutatók sorrendben: 1. gólkülönbség, 2. több szerzett gól, 3. egymás elleni eredmény. Ha ezek alapján is holtverseny van, az érintettek semleges pályán, egy extra mérkőzésen döntenek a továbbjutásról (90 perc, döntetlen esetén hosszabbítás, tizenegyesek).

A D-CSOPORT TOVÁBBI MENETRENDJE
2013. szeptember 6. Románia–Magyarország
2013. szeptember 6. Észtország–Hollandia
2013. szeptember 6. Törökország–Andorra
2013. szeptember 10. Andorra–Hollandia
2013. szeptember 10. Magyarország–Észtország
2013. szeptember 10. Románia–Törökország
2013. október 11. Észtország–Törökország
2013. október 11. Hollandia–Magyarország
2013. október 11. Andorra–Románia
2013. október 15. Magyarország–Andorra
2013. október 15. Románia–Észtország
2013. október 15. Törökország–Hollandia

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik