Böde Dániel pontot mentett Isztambulban

Vágólapra másolva!
2013.03.26. 18:36
null
Király Gábor is fontos szerepet játszott a pontszerzésben (Fotó: Szabó Miklós) <br />A MÉRKŐZÉSRŐL KÉSZÜLT GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!<br />
A magyar labdarúgó válogatott vb-selejtezőn 1–1-es döntetlent játszott Törökországban. Az első félidőben a mieink kapufáig jutottak Vanczák Vilmos révén, a második játékrészben pedig Burak Yilmaz révén a törökök szerezték meg a vezetést. A csereként beállt Böde Dániel azonban válaszolni tudott, ponttal távozhattunk Isztambulból. &nbsp;

A mieink kezdőcsapatában a románok elleni együtteshez képest annyi változás történt, hogy Szabics Imre helyett Varga József került be a kezdőcsapatba, vagyis egy csatárral (Szalai Ádám) és két védekező középpályással (Varga és Pintér Ádám) álltunk fel.

A törököknél a sérüléssel bajlódó Hamit Altintop nem került be a kezdőcsapatba, ahogy a Budapesten nagyot hibázó kapus, Volkan Demirel sem, utóbbit Onur Kivrak, a Trabzonspor kapusa helyettesítette, ő védett a törökök legutóbbi, Andorra elleni, 2–0-ra megnyert vb-selejtezőjén is.

Csányi Sándor MLSZ-elnök is a lelátón (középen elöl)
A MÉRKŐZÉSRŐL KÉSZÜLT GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!
Csányi Sándor MLSZ-elnök is a lelátón (középen elöl) A MÉRKŐZÉSRŐL KÉSZÜLT GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

A törökök felállását illetően az a korábbi jóslat is beigazolódott, hogy 4–2–3–1-es felállásban játszottak a félholdasok, vagyis hozzánk hasonlóan két védekező középpályást szerepeltettek. A török kezdő az Andorra elleni győztes csapathoz képest annyit változott, hogy a Fürthben játszó – Varga József és Stieber Zoltán csapattársa – Sercan Sararer kikerült a jobb szélről, ott Arda Turan szerepel, míg az ő helyét középen a csapatba bekerülő Eskisehirspor-játékos, Alper Potuk (Elek Ákos korábbi csapattársa) vette át.

Akár jó előjelnek is tűnhetett, hogy Isztambulban esett az eső, ősszel Budapesten is esőben nyertünk. Olvasóink nagy része is bizakodó, a meccs előtti szavazásunkban a legtöbben magyar sikerre voksoltak.

Fél órával a meccs előtt már látszott, nem lesz telt ház, 30–35 ezer szurkoló előtt rendezték a találkozót. A stadionon kívül a szurkolók ismét kifeszítették a Magyarországon is bemutatott „Mindannyian Attila unokái vagyunk” molinót, ugyanakkor a magyar csapatot éles füttyszó fogadta a stadionban.

AZ ELSŐ FÉLIDŐ

Az első támadás a törököké volt, Arda Turan harcolt ki szögletet a jobb szélen. A hosszú oldalra átszálló beadást ugyan kapura fejelték a hazaiak, de Nuri Sahin labdája nem okozott gondot Király Gábornak, fogta a magyar kapus.

Az első lövés viszont a miénk volt, Szalai Ádám próbálkozott távolról, de nem volt igazán veszélyes a kísérlet. Bár lehet, hogy Volkan Demirelnek ez is gondot okozott volna, de Onur Kivrak könnyedén hatástalanította.

A törökök legveszélyesebb játékosa, a legutóbbi kilenc tétmeccsén kilenc gólt szerző, Andorra ellen is betaláló Burak Yilmaz a 6. percben gyorsította fel először a lépteit, de az egy szem török ék előtt jól zárt össze Korcsmár Zsolt és Kádár Tamás.

Hangulatkép a lelátóról
A MÉRKŐZÉSRŐL KÉSZÜLT GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!
Hangulatkép a lelátóról A MÉRKŐZÉSRŐL KÉSZÜLT GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

A törökök az első tíz percben három szögletet végezhettek el, de egyik sem volt veszélyes.

Az első nagy helyzetre a 17. percig kellett várni, amikor Umut Bulut került a védelmünk mögé, Király Gábor messze kifutott a kapujából, miközben a török támadó kisodródott a jobb szélre, és már csak az oldalhálóba tudott lőni.

Helyzetre helyzet volt a válasz, még ha nem is akkora: Koman Vladimir passzolt fel Szalai Ádámhoz, a csatár próbált befordulni, de keresztbe lőtt, vagy inkább passzolt labdájára senki nem érkezett.

Húsz perc után kezdtük egyre többet birtokolni a labdát, és Hajnal Tamás szabadrúgásból történt beívelését követően Vanczák Vilmos fejelte kapura (akárcsak a románok ellen), a kapus védett, a kipattanóra azonban ismét érkezett, méghozzá becsúszva Vanczák, akinek kisodródott helyzetből leadott lövése Onur Kivrak érintésével a lécre pattant. Ezzel már a miénk volt a legnagyobb lehetőség.

Ezt követően felpörgött egy kicsit a meccs, két indítással is próbálkoztak a törökök, egyszer működött a lestaktika, a másik esetben pedig Korcsmár Zsolt tudott menteni. Tőlünk Dzsudzsák Balázsnak volt egy felejthető lövése.

A csoport másik meccse közben befejeződött: Észtország–Andorra 2–0.

Fél óra elteltével örömmel konstatálhattuk: fegyelmezetten játszik a magyar válogatott, amely ugyan jóval kevesebbet birtokolta a labdát (egy félidő után 65 százalékban birtokolták a törökök), de nem volt alárendelt szerepeben, a török kapuig is többször el tudtunk jutni.

Ennek ellenére egy pillanatig sem lehetett megnyugodni, a félidő vége a törököké volt, pillanatok alatt öt helyzetet is kihagytak. Mészáros Norbertet hátba lőtték a labdával, Yilmaz a bal sarok mellé emelt, Potuk bal szélről középre passzolt labdájáról pedig lemaradtak a társak. A félidő vége előtt két esetben még Királynak is védenie kellett. Jókor jött a szünet.

A MÁSODIK FÉLIDŐ

Nem kezdődött jól számunkra a második játékrész, ugyanis Korcsmár Zsoltot sérülés miatt le kellett cserélni, a szombathelyi Guzmics Richárd állt be, akinek ez volt a második meccse a nemzeti csapatban.

A törökök agresszív letámadással kezdték a második félidőt. Ez a stílus nagyon nem fekszik nekünk (ezt már megmutattuk tavaly hazai pályán a norvégok ellen is, akik szintén letámadásra építve 2–0-ra nyertek Budapesten), így nem tudtuk birtokolni a labdát. Márpedig a labdabirtoklás hiánya miatt kerültünk olyan helyzetbe az első félidő végén, hogy egymás után jöttek a török helyzetek.

A felezővonalat is alig tudtuk átlépni a második félidő első perceiben. Ezt az időszakot törte meg a jobb oldalon felfutó, a magyar csapat egyik legjobbjának számító Vanczák, más kérdés, hogy a beadása után Hajnal Tamás nem tudott helyzetbe kerülni. Volt egy veszélyes kontránk a másik oldalon is, ezúttal Szalai adott be balról, Hajnal lőtt, de már nem tudta kapura irányítani a labdát.

Szalai Ádám (9) akcióban
A MÉRKŐZÉSRŐL KÉSZÜLT GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!
Szalai Ádám (9) akcióban A MÉRKŐZÉSRŐL KÉSZÜLT GALÉRIÁNKAT A KÉPRE KATTINTVA TEKINTHETI MEG!

Nagy kérdés volt, a válogatott szinten rutintalan Guzmics hogyan bír Yilmazzal, kettejük első csatáját a török nyerte, de lövése fölé ment.

A hollandok Rafael van der Vaart góljával közben megszerezték a vezetést Románia ellen.

A félidő elején tapasztalt török rohamok után följöttünk, egy rövidebb ideig még be is szorítottuk tizenhatosuk elé a hazaiakat, de helyzetet sajnos nem tudtunk kialakítani. Hiányzott egy-egy egyéni villanás a szélsőinktől, Komantól vagy Dzsudzsáktól, illetve Szalai Ádám sem tudta tisztára játszani magát.

Nem úgy a törökök legveszélyesebb játékosa, Yilmaz, aki bal oldali beadást követően faképnél hagyta Mészárost, és négy méterről fejjel megszerezte a hazaiak vezető gólját. 1–0

A Galatasaray támadója – akire török sajtóhírek szerint már a Real Madridnál is felfigyeltek – sorozatban tizedik tétmeccsén a tizedik gólját szerezte. Ő Budapesten sérülés miatt nem játszott, most sajnos sokat lendített a törökök futballján.

Egervári Sándor a Hajnal Tamás, Böde Dániel cserével reagált a gólra. A törököknél közben beállt a meccs előtt sérüléssel bajlódó Hamit Altintop.

Böde Dániel tehát beállt, és három perccel a csere után gólt szerzett! Kádár Tamás bal oldali nagy bedobása után Böde felett átszállt a labda, de a menteni igyekvő Kaya lábáról elé pattant a labda, és az ötös bal sarkáról a léc alá bombázott! Ez igen, szép volt Dani! 1–1


Böde Dániel gólja...
Böde Dániel gólja...


A Fradi tankja a 75. percben könyökkel ütközött Irtegünnel, sárga lapot kapott, de ennyi baj legyen. Nem sokkal később már Szalai ugratta ki a „madocsait”, akinek lövését szögletre tolta a török kapus. A sarokrúgás után Guzmics Richárd fejelt centikkel a kapu mellé – ez nagy lehetőség volt!

EGERVÁRI: ELÉGEDETTEK LEHETÜNK

„Ismerve a körülményeket, elégedettek lehetünk az egy ponttal. Egyrészt mert egy forró hangulatú mérkőzésen, egy katlanban értük el ezt a döntetlent, és így a tabellán előnybe kerültünk a mögöttünk lévő csapatokkal szemben. Az egyenlítő találatunk után nem tudtuk megtartani a labdát megfelelően, ezért cseréltem támadó helyett középpályást, de még egyszer hangsúlyozom, ismerve a körülményeket, elégedettek lehetünk” – nyilatkozta Egervári Sándor szövetségi kapitány a mérkőzést közvetítő televíziónak, az M1-nek.

„Ha tudtuk volna, hogy Böde Dániel gólt szerez, már hamarabb beküldjük. Nagyon elszántan lépett pályára, és jól is futballozott, örülünk, hogy sikerült gólt szereznie. Sokat köszönhetünk neki, és így összességében elégedettek is vagyunk, örülünk a megszerzett pontnak, és most már a románokkal való versenyfutásra kell koncentrálnunk.” – tette hozza a szövetségi kapitány.

Kezdett veszélyessé válni a támadójátékunk, de Egervári Sándor szövetségi kapitány a biztonságot is szem előtt tartva beküldte a korábban Törökországban is játszó Elek Ákost Szalai Ádám helyére.

A „Böde-parádé” után a törököknek is voltak lehetőségeik. A legnagyobbnál Vanczák mentette Gönül beadását Yilmaz elől. Vanczák mai játéka mindenképp dicséret érdemel, ahogy ki kell emelni a rengeteget robotoló, a gólunkat nagy bedobással előkészítő Kádár Tamást is a védelemből.

Elérkeztünk az utolsó percekhez, vajon most is kritikus lesz ez az időszak, mint a románok ellen? – tehettük fel a kérdést.

Nem volt az. Maradt az 1–1-es döntetlen, a törökök kezdenek elszállni, mi pedig egyelőre a 2. helyen állunk. Folytatás szeptember 6-án Románia ellen, Bukarestben.

A mérkőzés képe alapján elégedettek lehetünk az egy ponttal, mert az őszinél jóval erősebb török csapat ellen sikerült pontot szereznünk. Tíz évet követően, 2003. március 29. (Lengyelország–Magyarország 0–0) után játszott ismét döntetlent idegenbeli mérkőzésen a magyar válogatott (a semleges pályán rendezett találkozókat – hiszen azok nem idegenbeli meccsek – értelemszerűen nem számítottuk bele a statisztikába). A törökök elleni két összecsapást pedig ezzel négy ponttal zártuk.

A mérkőzés összefoglalója

Mindent a Törökország–Magyarország vb-selejtezőről: ide kattintva megtekintheti a keddi mérkőzéssel kapcsolatos összes hírünket.

A MÉRKŐZÉS ONLINE TUDÓSÍTÁSÁT ITT OLVASHATJA!

VB 2014, EURÓPAI SELEJTEZŐK
D-CSOPORT
TÖRÖKORSZÁG–MAGYARORSZÁG 1–1

Isztambul, Sükrü Saracoglu Stadion. Vezeti: Milorad Mazsics (szerb)
TÖRÖKORSZÁG: Onur Kivrak – Gökhan Gönül, Semih Kaya, Bekir Irtegün, Hasan Ali Kaldirim – Nuri Sahin (Kerim Frei, 90.), Selcuk Inan – Arda Turan, Alper Potuk (Hamit Altintop, 70.), Umut Bulut (Erdinc, 80.) – Burak Yilmaz
MAGYARORSZÁG:
Király Gábor – Vanczák Vilmos, Korcsmár Zsolt (Guzmics Richárd, a szünetben), Mészáros Norbert, Kádár Tamás – Pintér Ádám, Varga József – Koman Vladimir, Hajnal Tamás (Böde Dániel, 68.), Dzsudzsák Balázs – Szalai Ádám (Elek Ákos, 78.).
Gólszerző: Yilmaz (63.), ill. Böde (71.)

A CSOPORT MÁSIK KÉT MÉRKŐZÉSÉN
HOLLANDIA–ROMÁNIA 4–0

Amszterdam,
Amsterdam ArenA. Vezeti: Mark Clattenburg (angol)

ÉSZTORSZÁG–ANDORRA 2–0
Tallinn,
A. Le Coq Arena. Vezette: Ján Valásek (szlovák)

A D-CSOPORT ÁLLÁSA
1. Hollandia6 620–2+1818
2. MAGYARORSZÁG6 32113–8+511
3. Románia6 31210–100 10
4. Törökország6 2137–70 7
5. Észtország6 243–9–66
6. Andorra6 60–17–170

A második helyezett csapatok kiszámításánál nem veszik figyelembe a csoporthatodikok elleni eredményeket. Fontos különbség az Eb-selejtezők lebonyolítás esetén az, hogy pontazonosság esetén itt nem az egymás elleni eredmény döntelőször. A besorolást segítő mutatók sorrendben: 1. gólkülönbség, 2. több szerzett gól, 3. egymás elleni eredmény. Ha ezek alapján is holtverseny van, az érintettek semleges pályán, egy extra mérkőzésen döntenek a továbbjutásról (90 perc, döntetlen esetén hosszabbítás, tizenegyesek).

A D-CSOPORT TOVÁBBI MENETRENDJE
2013. szeptember 6.Románia–Magyarország
2013. szeptember 6.Észtország–Hollandia
2013. szeptember 6.Törökország–Andorra
2013. szeptember 10.Andorra–Hollandia
2013. szeptember 10.Magyarország–Észtország
2013. szeptember 10.Románia–Törökország
2013. október 11.Észtország–Törökország
2013. október 11.Hollandia–Magyarország
2013. október 11.Andorra–Románia
2013. október 15.Magyarország–Andorra
2013. október 15.Románia–Észtország
2013. október 15.Törökország–Hollandia
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik