BODNÁR ZALÁN
2023.09.28 23:15

Bummm! – Bodnár Zalán jegyzete

Mi, magyarok már régóta tudjuk, hogy Szoboszlai Dominik jobb lába helyén egy ágyú van. Egy precíziós ágyú. A legtöbben akkor fedeztük fel, amikor hat évvel ezelőtt, az oroszok elleni U17-es Európa-bajnoki selejtező elitkörében, 0–1-es állásnál a hajrában bevágott két nagy szabadrúgásgólt, majd néhány nappal később az Eb-kijutásról döntő, norvégok elleni meccs utolsó percében kilőtte a jobb ficakot és a csapatot a tornára. Aztán láttuk a nagy bombáit a válogatottban a szlovákok, az izlandiak, a törökök (emlékezhetünk a mémre, amelyen Bornemissza Gergőnek „öltöztették” az egri várfal ágyúja mellett) vagy idén tavasszal a bolgárok ellen.

Az angolok és a nagyvilág csak most kezdi felfedezni, hogy miket tud ez a fiú, amikor lövésre lendíti a lábát. Azok után, hogy már a negyedik Premier League-meccsén, az Aston Villa ellen megszerezte első gólját, most az angol Ligakupában varázsolt. A 65. percben, 1–1-nél állt be a Leicester City ellen, és öt perccel később lőtt egy akkora gólt a jobb felsőbe, hogy majd' szétszakadt a háló. Olyan pontos, olyan erős és olyan gyors volt a lövése 19 méterről, hogy a kapusnak esélye sem volt.

„Kicsi erőt tegyél még bele” – ironizált a közösségi médiában válogatott és volt lipcsei csapattársa, Gulácsi Péter, de sorra érkeztek a gratuláló posztok Virgil van Dijktól a világbajnok Alexis Mac Allisterig. A hüledező Jürgen Klopp tekintetén is látszott, hogy a Liverpool sokat megélt német vezetőedzője sem mindennap lát ekkora dugót.

Fogynak a még el nem csépelt jelzők „Dom” klasszisának érzékeltetésére. Tényleg nem tudjuk, hol van a játéka „plafonja”, ahogy azt divatosan használják az angolszász sportnyelven szocializálódottak. Ez a még mindig csak 22 éves srác mindent tud, amit a világsztárok tudnak.

Átfutom a csütörtöki sportcikkek címeit: az egyikben úgy fogalmaznak, hogy jobb, mint Lionel Messi, a másikban Steven Gerrard liverpooli legendával hasonlítják össze, míg egy cikk hozzászólásaiban hosszasan és hevesen vitáznak arról, hogy tényleg úgy lő-e, mint annak idején Göröcs János és Varga Zoltán. Az egyik fél szerint erős túlzás legendákhoz hasonlítani, a másik fél szerint viszont Göröcs és Varga nem a Liverpoolban és a Premier League-ben rugdosta a gólokat. Van igazság ebben is, abban is, arra mindenesetre rávilágít, hogy nem is tudjuk már, kihez is hasonlítsuk. Nyilván elkerülhetetlen lesz majd Puskás Öcsihez is mérni.

Pláne, ha esetleg nyer Bajnokok Ligáját, ahogy ezt a célt már meg is fogalmazta magának. Ennél nagyobb nyomást már ne is helyezzünk rá.

Inkább élvezzük minden pillanatát annak, amire Détári Lajos óta várunk, mert már nem vitás: újra van világsztárunk!

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

KAPCSOLÓDÓ
Szoboszlai beállt, majd bombagólt lőtt, továbbjutott a Liverpool!
Angol Ligakupa: Kerkez és Szoboszlai egymás ellen a 16 között – sorsolás
Szoboszlai szerint pályafutása egyik legszebb gólját lőtte
„Kicsi erőt tegyél még bele” – Gulácsi és Bellingham is reagált Szoboszlai góljára
Itt van Szoboszlai Dominik bombagólja minden kameraállásból – videó
2023.11.27 19:00:16

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. A kapitány élesben tesztelte, mire képes.

2023.11.25 23:07:39

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY.Amikor könnyeivel Marco Rossi zakóját áztatta, egy egész ország szerette meg.

2023.11.24 19:17:48

Légiósok nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Ha Szoboszlai ezt is megugorja, az lenne csak méltó a magyar labdarúgás napjához!

2023.11.06 14:07:00

Légiósok nemzetisport.hu

A Bundesligában Leipzig–Freiburg mérkőzés lesz, de a magyar válogatott mezőnyjátékosai mindkét csapatban sérültek.