MLS: „Az amerikai másodosztály nincs az NB II szintjén”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.12.06. 10:09
Amellett, hogy az Egyesült Államokban félprofi szinten futballozik, edzői karrierbe is belevágott Militár Iván, miután a 24 éves labdarúgó játékjoga nem kelt el a januári börzén (MLS 2016 Superdraft).

Mint ismert, 19 esztendősen került az egyesült államokbeli Old Dominion Universityhez a SZEOL SC nevelése, Militár Iván. A magyar játékos jelentkezett az MLS január 14-én kezdődő, három napon át tartó játékosbörzéjére, amely során az amerikai profi ligában szereplő csapatok kiválasztják, mely futballistákat szeretnék soraikban tudni.Militár Iván. A magyar játékos jelentkezett az MLS január 14-én kezdődő, három napon át tartó játékosbörzéjére, amely során az amerikai profi ligában szereplő csapatok kiválasztják, mely futballistákat szeretnék soraikban tudni.

Militár végül nem kelt el a drafton, ám a szegedi labdarúgó nem keseredett el, ehelyett lázas csapatkeresésbe fogott. Először az amerikai másodosztályban próbálkozott, majd tett egy kitérőt az NB II-ben, ám végül nem tudott megállapodni egyik klubbal sem – mindeközben viszont vezetőedzői ajánlatot kapott.

Militár a Szegedma.hu-nak részletesen kifejtette az elmúlt hónapok történéseit.

„Több oka van annak, hogy nem választottak ki a játékosbörzén, a legfőbb az, hogy nem akkor láttak engem az MLS-klubok játszani, amikor a legjobb formámban voltam, vagyis a sérülésem után egy évvel. A másik pedig az volt, hogy öt hely van az MLS-csapatok keretében a külföldiek számára, látható volt, alig volt külföldi, aki elkelt – egy angol srác volt az elején, aztán ennyi. Pedig az amerikai egyetemi focit a külföldiek uralják, én is csapatkapitány és a térség legjobb játékosa voltam. A védőnk ugyan elkelt a Seattle-be, de ő amerikai volt, így számára van hely.”

A 24 éves futballista ezután másodosztályú egyesületeknél próbálkozott, ám nem járt sikerrel.

„Frank Yalloppal, az Arizona United trénerével tárgyaltam, végül azonban nem tudtunk megállapodni. A történethez az is hozzátartozik, hogy én közben Magyarországon is voltam, az NB II-es Békéscsabával sem sikerült megállapodni. Én mindig is azt mondtam, nem fogok magamnak hazudni: tudom nagyon jól, milyen szinten vagyok, és ha akkor nem sikerült az MLS-be bejutni, akkor Amerikában erre már nem nagyon lesz lehetőségem. Soha nem féltem ezt kimondani.”

„Az amerikai másodosztályú-bajnokság nem jobb, mint az NB II, körülményekben és minőségben sem – árulta el Militár Iván, s azt is elmondta, szerinte ez azért van, mert 80 másodosztályú csapat van az országban, ám a körülmények nagyon eltérőek. – Az ország hatalmas, különböző helyek vannak, ahol nekem volt lehetőségem futballozni, ott a körülmények nem voltak olyan jók, a pénz pedig abszolút nem volt kiváló. Többet keresek most úgy, hogy a doktorimat csinálom az egyetemen. Úgy döntöttem, félprofi szinten játszom addig, amíg nem találok jobb lehetőséget, vagy amíg elvégzem a doktori diplomámat.”

„A diploma mellett elkezdtem edzősködni, meg is szereztem egy licencet már. Egyből fel is kértek különböző feladatokra, mert az Egyesült Államokban óriási szakember hiány van. A térségben egészen sokan egyből kerestek különböző szakmai igazgatói és főedzői állásokkal.”

Militár hosszú távú terveiről is beszélt.

„Olyan lehetőségbe nem vágok bele, ami a saját értékrendem szerint nem megfelelő. Ezt nem nagyképűen akarom mondani, nem csak a BL-ben szeretnék játszani, én NB I-es, NB II-es szinten tudnék és szeretnék is futballozni, de azzal is tisztában kell lenni, hogy én olyan helyzetben vagyok Amerikában, nem csak anyagi, hanem egzisztenciális szempontból, ami egészen más – ahhoz, hogy én hazamenjek Magyarországra, ahhoz nekem fel kellene adjam az egyetemi tanulmányaimat. Ezen nagyon el kellene gondolkoznom. Nem mondom, hogy nem adnám fel, de nagyon meg kellene gondolnom, hogy megérné-e.”

A magyar labdarúgó hozzátette, Magyarországon szeretne sikereket elérni, ám nem tudja, erre mikor kerülhet sor.

„Helyben focizom félprofi szinten, ráadásul itt vagyok egyetemista. Már most ott tartok, hogy az U18-U19-es csapatot vezetem egy 3000 fős klubnál. Én vagyok a vezetőedzője a legidősebb korosztálynak, ami a legfontosabb az egyesületnél, egyből oda neveztek ki. A szakmai igazgató és a tulajdonos nap mint nap beszél velem, kikéri a véleményem. Ez 24-25 évesen egy nagyon furcsa dolog, én is érzem azt, hogy ezzel lehetnek problémák, mert túl fiatal vagyok.”

„Alázattal állok az edzői munkához is, tisztában vagyok vele, hogy nagyon sokat kell még tanulnom, viszont azt látom, hogy ebben sikeres tudok lenni, és mivel volt rá lehetőségem, úgy gondoltam, hogy érdemes elkezdeni.”

A SZEOL SC nevelése nem köntörfalazott: nem lát nagy esélyt arra, hogy 2016-ban visszatérjen az NB II-be, mint ahogy arra sem, hogy az MLS-ben játékoskarriert futhat be.

„Az Andrea Pirlo-kaliberű egyének mellett most már kolumbiai első osztályú futballisták jönnek a bajnokságba, valamint negyvenszeres jamaicai válogatott labdarúgók igazolnak Amerikába. Ez semminek tűnik, de amikor az ember látja őket, belegondol, »vajon mennyi esélyem van nekem, külföldiként, 24 évesen a 30 éves jamaicaival felvenni a versenyt?”

„Ez nekem is egy visszajelzés, mint futballistának, lehet, hogy nem erre voltam teremtve. Nem félek ezt kimondani, azt is tudom, mit tudnék elérni, de lehet, hogy nem az Egyesült Államokban. Az amerikai környezet szerintem nem lenne tökéletes nekem, megpróbáltam, de sajnos nem sikerült.”

A Militár Ivánnal készült teljes interjút ide kattintva olvashatja el!

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik