Munkatársainktól 2020.02.28 23:01 Frissítve: 2020.02.29 00:52

Sporttámogatás: hétfőig kell benyújtani a pályázati kérelmeket

Hétfőig kell benyújtaniuk pályázati kérelmeiket társaságiadó-támogatásra a látványsportágak sportegyesületeinek.

Hétfőig kell benyújtaniuk pályázati kérelmeiket társaságiadó-támogatásra a látványsportágak sportegyesületeinek (Fotó: Szabó Miklós)

 

A február 25-én megjelent Magyar Közlöny arról tájékoztatott, hogy a február 26-án hatályba lépő módosított kormányrendelet alapján a látványsportok (labdarúgás, jégkorong, kézilabda, kosárlabda, röplabda, vízilabda) klubjainak február utolsó napjáig kell benyújtaniuk pályázati kérelmüket a taotámogatásra, de miután a határnap szombatra esik, gyakorlatilag március 2-ig, hétfőig kell megtenniük. Mivel a korábbi években április 30. volt a pályázati kérelmek benyújtásának határideje a sportági szövetségekhez, félő volt, hogy sok sportegyesület esetleg kicsúszik az időből, így lemondhat a nyereséges cégek sporttámogatásra felajánlott társasági adójából befolyó összegekről.

Úgy értesültünk, a szövetségeket és a klubokat korábban már informálták az előbbre hozott határidőről, pusztán a hivatalos rendeletmódosítás jött ki az új határnaphoz képest viszonylag későn.

A határidő egy hónappal korábbra időzítése kapcsán megkeresésünkre Szabó Tünde, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) sportért felelős államtitkára így indokolta a módosítást:

„Valóban néhány napja módosult az aktuális kormányrendelet, mégpedig azzal a céllal, hogy a szakszövetségek még az idén hozzájussanak a taotámogatáshoz. Ha nem kerül sor a kormányrendelet módosítására, csak jövőre lett volna rá lehetőségük.”

Ezt erősítik meg Bodnár Péternek, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetsége főtitkárának szavai is.

„Az a lényeg, hogy a megváltozott adótörvények és fizetési kötelezettségek miatt rendeletmódosítást kezdeményeztek a szövetségek, mert ugye eltolódott a leadási időpont, s megrövidült az idő az elbírálásra – mondta a Nemzeti Sportnak az MKOSZ főtitkára. – Mi magunk is kezdeményeztük, hogy előbbre kerüljön a határidő, a tartalmi résszel tisztában voltunk, és korábban értesítettük a szervezeteket, emellett a sportszervezetekkel is beszéltünk erről. Semmiféle fennakadás nem lett belőle.”

A Magyar Jégkorongszövetség részéről megkeresésünkre azt közölték lapunkkal: „Váratlanul nem ért minket az előbbre hozott határidő, hiszen ezt alapvetően a sportszövetségek kezdeményezték a májusi taobevallások miatt. Kaptunk jelzéseket, hogy így lesz, felkészítettük erre az egyesületeinket a lehetőségeinkhez mérten, ám magáról a döntésről csak a napokban értesültünk. Kétségtelen tény, emiatt az a két hónapos munka, amely a precíz és alapos tervezést meg szokta előzni, lerövidült, s ez hiányzik majd. Igyekszünk az egyesületeinket segíteni, amiben tudjuk, de hogy ténylegesen milyen helyzetbe kerülnek, az a következő hetekben derülhet ki.”

A 2011-ben bevezetett taotámogatásnak köszönhetően eddig csaknem hétszázmilliárd forint többletforráshoz jutott hozzá a hat kiemelt látványcsapatsportág.

2023.02.01 10:04:30

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

A tartalékos Paks megszerezte a vezetést, majd kihagyott három ziccert – tovább robog a címvédés felé a Fradi.

2023.02.01 15:25:03

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Drazsics és Lukic góljával a negyeddöntőbe jutott az élvonalbeli borsodi gárda.

2023.01.29 16:29:15

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az első KTE-gólra még gyorsan válaszolt a Fehérvár, de a másodikra egyáltalán nem tudott, és kikapott.

2023.01.29 12:29:44

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Az első félidőben jobb volt a Honvéd, de visszaesett, és ezt kihasználták a lila-fehérek.

2023.01.29 12:29:44

Labdarúgó NB I nemzetisport.hu

Jobban, veszélyesebben futballozott a második félidőben a hazai csapat, Drazsics gólja győzelmet ért.