P. K. 2020.07.01 09:35 Frissítve: 2020.07.02 01:21

NB I: Jelen állás szerint nem lesz VAR az új idényben – Sipos Jenő

A Nemzeti Sport Online múlt héten kereste meg a Magyar Labdarúgó-szövetséget (MLSZ) azzal kapcsolatban, hogy a koronavírus-járvány módosított-e az eredeti elképzeléseken és bevezetik-e az új évadban a VAR-techonlógiát (Video Assistant Referee) a játékvezetésben. Sipos Jenő szóvivő a múlt hétvégi, utolsó fordulót követően válaszolt megkeresésünkre.

A topbajnokságokban, így a Serie A-ban is már működik a VAR-technológia – az NB I-ben még várni kell rá (Fotó: AFP)

 

Sipos Jenő (Fotó: Czerkl Gábor)

„A koronavírus-járvány átírta a forgatókönyvet, így jelen állás szerint a 2020–2021-es idényben még nem vezetjük be az NB I-ben a VAR-t, hanem csak a 2021–2022-esben kerülhet erre sor” – válaszolta az NSO kérdésére az új technológiával kapcsolatban Sipos Jenő, az MLSZ szóvivője.

Márciusban az MLSZ már rendezett egy háttérbeszélgetést a témában.

„Úgy gondolom, a legjobb időpontban szállunk be – mondta akkor Vági Márton, az MLSZ főtitkára. – Több szövetséggel is kapcsolatban állunk, amelyek már bevezették a VAR-rendszert, s rengeteg hasznos tapasztalatot kaptunk tőlük, így például, mik azok a nehézségek, amelyekre fel kell készülni, melyek azok a hibák, amelyeket elkövettek, és mi már ne kövessük el, másfelől a szolgáltatók is fejlődnek, piaci verseny van, és ez az árat is befolyásolja.”

Tudni kell, hogy három különböző rendszer létezik. A centralizált, amikor egy központi helyszínen nézik a televízió felvételeit – ehhez optikai kábelkapcsolat kell a központ és valamennyi stadion között, és mert ennek a digitális alapjai nincsenek meg, messze ez a legdrágább megoldás. A decentralizált rendszernek két típusa van: amikor minden stadionban kiépítik a VAR-szobát, és oda telepítik a kamerarendszert, a másik a mobil megoldás: a segítők egy minibuszban, kisteherautóban ülnek, és onnan figyelik az eseményeket. Tekintve, hogy ezek a kisbuszok bármelyik stadion mellett elférnek, gazdasági szempontból messze a legjobb megoldásnak minősül, így az MLSZ ehhez keresett szolgáltatót, minden szempontot mérlegelve. Eldőlt: a VAR-rendszert a kanadai Evertz cég telepíti majd a magyar labdarúgásban – egyebek mellett az NBA és a belga bajnokság technológiai partneréről van szó. Minden NB I-es mérkőzésen tizenkét kamera pásztázza majd a pályát, és minden stadion alkalmas lesz arra, hogy ennyi felvevőt elhelyezzenek – ezzel párhuzamosan tovább nőhet a televíziós közvetítések színvonala.

„Kulcskérdés a játékvezetők továbbképzése – fogalmazott márciusban Vági Márton. – A nemzetközi protokoll szerint minden kisbuszban két játékvezető figyeli az eseményeket. Nemzetközi oktatók képezik majd a játékvezetőket, az előzetes kalkulációk szerint harminc–ötven szakemberre lesz szükség – a pályákon és a kisbuszokban. Az elméleti oktatást követően szimulátoron gyakorolnak majd a jelöltek.”

Az már márciusban is látszott, hogy az új idény elejére aligha áll majd készen minden feltétel a VAR NB I-es bevezetéséhez, de a koronavírus-járvány miatt most úgy tűnik, jövő nyártól kaphatnak technikai segítséget a hazai játékvezetők a bajnoki meccseken.

2022.08.08 21:31:39

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. A tulajdon persze nagy erő, nincs az a külső futballszervezet, amelyik drasztikusan belenyúlhat a szerződtetések szövevényébe, így aztán nem tudható, mikor lesz változás a témában. Remény van rá, ugyanis van jó néhány olyan, évtizedeken át tornyosuló gát a magyar futballban, amelyet áttörtek a csapatok (vagy az idő), szinte észrevétlenül.

2022.08.07 18:32:53

Labdarúgó NB I SOMOGYI ZSOLT (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Nem megy a kispestieknek, a második mérkőzésükön is kikaptak, és ezúttal sem szereztek gólt.

2022.08.07 17:11:26

Labdarúgó NB I ZOMBORI ANDRÁS (összefoglaló), BACSKAI JÁNOS (percről percre)

Egy gólt elvett az Újpesttől a VAR, aztán hiába játszottak sokáig emberelőnyben a lila-fehérek, simán kikaptak.

2022.08.07 15:03:24

Labdarúgó NB I BODNÁR TIBOR (összefoglaló), ORBÁN ISTVÁN (percről percre)

Meggyőző játék, 4–2-re nyert a hazai együttes, Supka Attila csapata egy félidőnyit emberhátrányban játszott.

2022.08.06 17:51:22

Labdarúgó NB I A MÉRKŐZÉSRŐL TUDÓSÍTOTT: BODNÁR ZALÁN (összefoglaló), PÓSFAI GYULA (percről percre)

Több mint hét év után lőtt újra gólt a KTE az NB I-ben, Szabó Levente tizenegyesből egyenlített.