B. B. 2022.05.18 09:29 Frissítve: 2022.05.18 10:03

Labdarúgás: FIFA-diplomás lett a Groupama Aréna vezérigazgatója

FIFA-diplomát szerzett Igaz András, a Groupama Aréna és az MVM Dome üzemeltetéséért felelős Sportfive vezérigazgatója, aki több világsztárral együtt vett részt az oktatáson.

 

 

Igaz Andrásnak (jobbra) remek kapcsolati tőkéje is van a FIFA-tanfolyamról: Fabio Cannavaro is csoporttársa volt

Hírességekből nem volt hiány, jobbról Fabio Cannavaro, balról Nuno Gomes, előtte a svájci válogatott, a korábban az AC Milanban és a Fulhamben is futballozó Philippe Senderos, mögötte a 110-szeres amerikai válogatott Carlos Bocanegra. S ugyancsak a csoport diákja volt a svájci válogatott Gelson Fernandes és a kolumbiai válogatott csatára, Juan Pablo Ángel vagy éppen a brazil Cruzeiro elnöke.

Május elején vehette át a szervezet elnökétől, Gianni Infantinótól a FIFA Club Management képzés elvégzéséért járó diplomáját Igaz András, a Groupama Arénát üzemeltető Sportfive vezérigazgatója, aki rendkívüli élményekkel gazdagodott.

„Mindenekelőtt hálás vagyok a Ferencváros támogatásáért, külön köszönöm Kubatov Gábor elnök úrnak, hogy részt vehettem a tanfolyamon, hiszen az oktatás tizennégy hónapig tartott, a munkám mellett kellett tanulnom, május elején négynapos záró tanfolyamon vettünk részt, ennek a végén kaptuk kézhez a diplománkat – mondta lapunknak a Groupama Arénát 2017 óta irányító sportvezető. –  A koronavírus okozta nehézségek miatt az oktatás nagy része online zajlott, a tanfolyam végére mégis úgy érkeztünk meg, mintha már régi ismerősök lennénk. A FIFA-székházban, Zürichben volt a záró tanfolyam, esténként oldott hangulatban beszélgettünk, Bajnokok Ligája-mérkőzéseket néztünk, és közös focimeccsen is pályára léptünk. Nuno Gomes vagy éppen Fabio Cannavaro ugyanolyan közvetlen volt, mint mi többiek. A csoport tagjainak azóta is van közös internetes csoportja, napi kapcsolatban állunk, érdekességeket osztunk meg a futballról, de nyugodtan segítséget is kérhetünk a egymástól.”     

A tanfolyam súlyát jól jelzi, hogy kizárólag felső vezetők jelentkezhettek, s bár a világ minden tájáról több mint négyszázan adták be beiratkozási szándékukat, harminc kiválasztott kezdhette el az oktatást – köztük Igaz András.

„Fogalmazzunk úgy, alapos szűrés volt – mosolygott a sportvezető. –  Az említett sztárok is jelenleg vezető beosztásban dolgoznak, ezért voltak a képzésen, nem pedig azért mert jól futballoztak. Az év végén kemény vizsga várt ránk, amelyet a Columbia Egyetem professzora előtt kellett letennünk. Nekem a tudás megszerzése volt a cél, ám végül olyan értékes kapcsolatokra tettem szert, ami felbecsülhetetlen. A tanfolyamon a futballvállalkozások üzemeltetéséről tanultunk, az adózásoktól kezdve a nemzetközi transzferek lebonyolításán át a stadion üzemeltetésig és a szervezetépítésen keresztül mindent érintettünk. Olyan előadókat hallgathattam, mint Arsene Wenger, Ivan Gazidis, az AC Milan ügyvezetője, Ferran Soriano a Manchester City Group ügyvezetője, Peter Moore, a Liverpool korábbi ügyvezetője, Fabio Capello vagy épp Neymar ügynöke, illetve Lorenzo Casini a Serie A elnöke. Kedvenc külföldi klubom, az AS Roma általános igazgatója, Tiago Pinto is beszélt az egyesületről és a tapasztalatairól. Sőt, az NBA marketingigazgatója is az előadók között volt. Az előadások interaktívak voltak, amelyeken párbeszédek alakultak ki, és partnerként kezeltek minket.”     

Igaz András a diploma megszerzése mellett új kihívás előtt áll, hiszen a Groupama Aréna mellett immár ő vezeti az MVM Dome-ot is. Az elöljáró korábban a Magyar Labdarúgó-szövetség alkalmazásában két részletben töltött el tizenegy évet, a kettő között pedig a Ferencváros technikai, illetve sportigazgatójaként dolgozott, de az UEFA-helyszín igazgatójaként is helytállt.

 „Sosem unatkoztam. A tanfolyamra is azért jelentkeztem, mert tudtam, az embernek arra van ideje, amire nagyon szeretne… A családom is sokat segített abban, hogy erre időt tudjak fordítani, az pedig külön örömmel töltött el, hogy a diplomaosztóra a helyszínre utaztak. A Groupama Aréna irányításáért immár több mint öt éve felelek, és büszke vagyok arra, hogy az MVM Dome-ra is megnyertük a közbeszerzést. Bírom a kiképzést, mind a két helyszínen jó csapatom van, kemény munkát végeznek. Sűrű tavasz és nyár elé nézünk, lesznek koncertek, rendezvények, a Fradi BL-selejtezőket játszik, egyik nap a Groupama Arénában, másik nap az MVM Dome-ban kell helytállni. Élvezem a munkámat, szerencsésnek mondhatom magam, hogy azt csinálhatom, ami a hobbim.”     

2022.06.28 22:46:49

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

ALAPVONAL. Nyilván kiderül már az eddigiekből is, hogy elfogult vagyok Nikoliccsal, már régóta. Azért is, mert történhet(ett) vele bármi, nem jön ki a sodrából. Most, kiebrudalásakor is úriemberként kommentált közösségi oldalán, »fura helyzeteket produkál olykor az élet« – ez volt a legerősebb megfogalmazása.

2022.06.28 16:43:38

Labdarúgó NB I MURÁNYI DOMONKOS

Loncar duplájára alapozva a zöld-fehérek magabiztosan nyertek német ellenfelükkel szemben.

2022.06.28 09:31:45

Labdarúgó NB I MALONYAI PÉTER

A várt Ferencváros–Újpest döntő ugyan nem jött össze, ám a finálét így is 18 ezren látták a Hungária úton.

2022.06.27 19:25:54

Labdarúgó NB I N. PÁL JÓZSEF

ALAPVONAL. Hunyjuk le a szemünk, és látni fogjuk: szabadrúgás jön, áll egy kicsi, törékeny srác a labda mögött, lép kettőt, megtekeri, és száll, száll a labda eszeveszetten pörögve a bal felső sarok felé. A többi – ahogy Hamlet mondaná – néma csend!

2022.06.27 19:17:48

Labdarúgó NB I BODNÁR ZALÁN

NS-VÉLEMÉNY. Talán csak a »tejjel-mézzel folyó Kánaán« kifejezés nem hangzott el.