DVSC: A legtöbbet mindig magamtól várom – Szrdjan Blagojevics

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.07.01. 15:52
null
Nem érzi magát ötvenévesnek a DVSC edzője (Fotó: Kovács Péter)
Nem érzi magát ötvenévesnek, sőt ezt a számot egyenesen ijesztőnek tartja. Szrdjan Blagojevics, a DVSC szerb vezetőedzője továbbra is szállodában lakik a városban, és nem szereti a létszám fölötti játékosokat az öltözőben.

– A közelmúltban lett ötvenesztendős. Megadta a módját az ünneplésnek?
– Nem szeretem a nagy felhajtást – felelte lapunk kérdésére Szrdjan Blagojevics, a DVSC szerb vezetőedzője, aki a legutóbbi idényben meglepetésre bronzéremig repítette a csapatot. – Éppen nyaralni voltam a családommal, este koccintottunk, majd a vakáció után odahaza, Belgrádban elmentünk a szűk családdal, barátokkal vacsorázni, összesen tizenöten voltunk. Egyébként pedig, hogy őszinte legyek, ijesztőnek tűnik ez a szám. Ha valaki ötvenéves, lelki szemeim előtt egy idős ember jelenik meg. Szeretném azt gondolni magamról, hogy nem vagyok idős, és nem is tűnök annak.

– Egyedül költözött Debrecenbe, a családja Belgrádban maradt. Miért döntöttek így?
– A nagyobbik lányom húsz, a fiatalabb tizenöt éves, mindketten tanulnak még. Nehezen viselem, hogy nincsenek állandóan itt velem, de a jövő hónapban például több időt töltenek Debrecenben.

– Unatkozni így sincs ideje, hiszen úgy hírlik, munkamániás. Igaz ez?
– Nem szeretek magamról beszélni, de az igaz, tényleg sokat dolgozom. A körülöttem lévők legalábbis ezt mondják. Sokat várok a stábomban dolgozóktól, de a legtöbbet mindig magamtól! Ezekben a napokban például reggeltől estig van dolgom, az edzések mellett folyamatos megbeszélések, egyeztetések zajlanak – hol a csapattal, hol a menedzsmenttel, hol a kiszemelt játékosokkal. Mire észbe kapok, este van.

– Néhány héttel ezelőtt a DVSC Futball Zrt. igazgatótanácsának elnöke, Ike Thierry Zaengel volt a Sportrádió vendége, aki úgy fogalmazott, éppen olyan vezetőedzőt kerestek a csapat élére, mint ön.
– Nem tudom, milyen szempontok alapján választottak, mindenesetre örülök, hogy jól sült el a dolog. De nem győzöm hangsúlyozni, a harmadik hellyel a klub és a csapat reális helyét is túlszárnyaltuk. Ha a következő idényben csak megközelítőleg ennyire sikeresek szeretnénk lenni, még többet kell dolgoznunk. Ezt próbálom a vezetőségben és a játékosokban is tudatosítani. Szerénynek kell maradnunk.

– Baráth Pétert a nyáron kivásárolta szerződéséből a Ferencváros. Mit szólt hozzá?
– Péter nagyon jó játékos, nem véletlenül számítanak rá a válogatottban is. Remek a mentalitása, atletikus, jó fizikumú srác. Az elmúlt fél évben a kölcsönszerződése alatt már hozzászoktunk a hiányához, és elkezdtük új játékosok beépítését.

– Hány új embert szeretne a keretben látni?
– Alaposan át kell gondolnunk, kit választunk. Nem szeretem, ha túl sokan vagyunk az öltözőben, ilyen esetben az edzéseket is nehéz megszervezni. Ráadásul mindig vannak, akik kevesebbet játszanak, emiatt elvesztik a motivációjukat. Huszonkét mezőnyjátékosra és két kapusra van szükségem, nem többre.

– De már most többen vannak…
– Éppen ezért kell még formálnunk a keretet. A következő hetekben csökkentjük a létszámot, lesznek távozók, miközben fejlődni is szeretnénk, ezért minőségi játékosokat kell igazolni.

– Igaz, hogy a magyar fiatalokat gyakorlatilag képtelenség kivásárolni a szerződésükből?
– Több olyan fiatal játékost is láttam más klubokban, akinek tetszik a játéka, és akivel szívesen megerősíteném a keretünket. De ahogy tudom, őket valóban képtelenség megszerezni, a klubjaik magas, véleményem szerint irreális összegeket kérnek értük. Legalábbis a mi pénztárcánkhoz mérve irreálisat.

– Szombaton első felkészülési mérkőzésükön a Kazincbarcikát fogadják zárt kapuk mögött. Mit vár csapatától?
– Huszonkét játékos lép pályára, a félidőben sort cserélünk. Egyelőre mindenki negyvenöt perc játéklehetőséget kap, szeretném látni, milyen állapotban vannak a fiúk. Ami könnyíti a helyzetünket, hogy nem a nulláról kell kezdenünk, a labdarúgók mostanra megismerték az elképzeléseimet, tudják, mit várok tőlük.

– Néhány napja a lehetséges Európa-konferencialiga-ellenfélről úgy fogalmazott, túl kevés információja van az örmény Alaskertről és a montenegrói Arszenal Tivatról. Mostanra okosabb lett?
– Természetesen azóta sok információt gyűjtöttünk róluk, a mélyebb elemzésbe azonban még nem fogtunk bele. Az örmény csapat kerete sokat változott a nyáron, és a hírek szerint a következő hetekben is lesznek érkezőik, a montenegrói együttesnek pedig új vezetőedzője van, és négy kulcsjátékosa is távozott. Mindkét csapat formálódik, próbálunk naprakészek lenni velük kapcsolatban.

– Debrecen központjában, szállodában lakik. Nem vágyott saját lakásra?
– Jól érzem magam itt. Két segítőm, Szasa Szemeredi és Dejan Fiala is a hotelben lakik, gyakorlatilag folyamatosan együtt vagyunk, esténként is jut idő megbeszélni a másnapi teendőket.

– Kikapcsolódni nem is szokott?
– Szeretek nagyokat sétálni, bejárom a belvárost vagy éppen a Nagyerdei Stadion környékét. Kifejezetten élvezem, hogy Debrecen nyugodt, nem zajos város.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik