NB I: a Real Madrid neveltje lett a DVSC és a forduló nyerőembere

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2022.02.22. 11:56
null
Dorian Babunszki szerezte a DVSC mindkét gólját Felcsúton (Fotó: Meder István)
A labdarúgó NB I 21. fordulóját követő visszapillantónkban fókuszban a Debreceni VSC nyerőembere, a Puskás Akadémia ellen két gólt szerző Dorian Babunszki, az MTK Ferencváros elleni pontszerzése és a kék-fehérek kapusa, Milan Mijatovics, az Újpest FC-ben a Fehérvár ellen gólt lövő Budu Zivzivadze és a ZTE FC-ben a Gyirmót FC Győr ellen győztes gólt szerző Koszta Márk.  

A FORDULÓ NYERŐEMBERE – DORIAN BABUNSZKI

Letette névjegyét Dorian Babunszki. A 25 éves északmacedón középcsatár a téli átigazolási időszakban csatlakozott a Debreceni VSC-hez, a bolgár élvonal őszi szezonjában tíz gólt szerezve hívta fel magára a figyelmet. Az már az első három magyar bajnokiján látszott, megérte őt szerződtetni, vasárnap pedig meg is mutatta, mi lakozik benne: két gólt szerzett, amivel gyakorlatilag eldöntötte a mérkőzés sorsát, az ő duplájával nyert a Puskás Akadémia otthonában a Loki. Első gólja mesteri volt, két védőn is áthámozta magát, majd könyörtelenül értékesítette helyzetét, míg a második a harcmodoráról árult el sokat: nem kímélve magát csúszott be, s lőtte a labdát a kapuba. Feltűnő volt, hogy a hazai védők alig tudták feltartóztatni, négy szabálytalanságot követtek el vele szemben, a fejpárbajokat jó százalékban nyerte meg, s három jó csellel rukkolt ki – rászolgált a mérkőzés játékosa címre.

A testfelépítésem sokat segít, viszonylag magas, ugyanakkor mozgékony vagyok – nyilatkozta a Nemzeti Sportnak a találkozó másnapján. – A világ egyik legjobb utánpótlásműhelyében, a Real Madrid akadémiáján nevelkedtem, az ottani munkának köszönhetően technikailag képzett, valamint taktikailag érett labdarúgónak tartom magam, aki bármilyen játékrendszerhez tud alkalmazkodni, legyen szó labdatartásra vagy kontratámadásokra építő, direktebb játékról.”

Elárulta, fontos volt neki, hogy megszerezze első gólját, góljait a DVSC színeiben, hiszen azért szerződött a klubhoz, hogy így segítse. Megható volt látni, amint első találatát követően összeölelkezik nála két évvel idősebb testvérével és csapattársával, a középpályásként futballozó David Babunszkival.

„Érzelmektől fűtött pillanat volt megünnepelni az első debreceni gólomat David társaságában, egyből rohant hozzám, leírhatatlan élmény volt. Olyan érzés kerített hatalmába, mintha a játszótéren lennénk egy csapatban, felsejlettek bennem a gyerekkor emlékei. Valóra vált álom, hogy ugyanabban a klubban futballozhatunk. A következő nagy célunk, hogy együtt lépjünk pályára a válogatottban. Bízunk benne, hogy minél hamarabb elérkezik az ideje, mindent megteszünk érte. Novemberben meghívást kaptam Blagoja Milevszki szövetségi kapitánytól, s bár nem mutatkoztam be, remélhetőleg a jövőben is számít rám.”

Hogy a kapitányt meggyőzi-e teljesítményével, nem tudhatjuk, Joan Carrillo, a DVSC vezetőedzője azonban a jelek szerint a kezdő tizenegyben számol vele. A spanyol tréner csupa jót mondott róla a vasárnapi bajnokit követő sajtótájékoztatón, s kiemelte, a fejjel és lábbal egyaránt veszélyes labdarúgójában van még potenciál.

„Elégedett volt a teljesítményemmel, külön is gratulált – folytatta a Puskás Akadémia elleni mérkőzés hőse. – Érzem a bizalmát, jó irányba terelget, fejlődhetek a keze alatt. Debrecenben sokat kihozhatok magamból, beindíthatom a nemzetközi karrieremet. Bár sztárcsapatnál nevelkedtem, kacskaringós pályafutás van mögöttem, öt éve még a japán harmadosztályban szerepeltem. A magyar erősebb azoknál a bajnokságoknál, amelyekben korábban játszottam. Bulgáriából érkeztem, s azt már négy magyarországi meccsből leszűrhettem, hogy nehezebb itt betalálni, mint az előző állomáshelyemen volt. Ambiciózus vagyok, szeretném gólokkal kivenni a részem a Loki minél jobb szerepléséből, ám az a legfontosabb, hogy minél több pontot szerezzünk, mert nem vagyunk könnyű helyzetben a csapat visszafogottabb őszi teljesítménye miatt. Biztató, hogy két góllal felülmúltuk Magyarország egyik legerősebb együttesét, nem hagytunk sok lehetőséget ellenfelünknek a kibontakozásra, ami annak köszönhető, hogy taktikailag tökéletesen felkészültünk, olvastuk a játékát. A hét végén hasonlóan fegyelmezett játékkal akarunk kirukkolni, s otthon tartani a pontokat az MTK ellen.”

Borsos László

A FORDULÓ VÉDÉSEI – MILAN MIJATOVICS

Nem unatkozott a Ferencváros elleni mérkőzésen. Különösen a második félidőben záporoztak a lövések, fejesek a kapujára, Milan Mijatovics azonban rendre a helyén volt, s a kiesés elől menekülő MTK értékes 0–0-s döntetlent ért el az FTC ellen.

„A legnehezebb szituáció talán az volt, amikor a hetvenedik percben néhány másodperc leforgása alatt többször is játékba kellett avatkoznom – emlékezett vissza a 34 éves montenegrói kapus. – Szögletet követőn érkezett a fejes a kapumra, a kipattanónál szerencsénk is volt, majd újabb lehetőség adódott az ellenfél előtt, s újra sikerült védenem. A lefújást követően számos gratuláló üzenet fogadott a telefonomon, és természetesen a társak is vállon veregettek. Nem is kérdés, ez volt az eddigi legjobb mérkőzésem az MTK játékosaként.”

A lefújást követően Márton Gábor vezetőedző is szót ejtett róla, mondván, nagyszerű teljesítményt nyújtott, míg korábban hiányolta a kapusoktól a bravúrt. Ez a poszt nála mindig kényes téma volt, szeret külön is odafigyelni rá.

„Ha nem is külön kaszt vagyunk mi, kapusok, de tényleg különbözünk kicsit a mezőnyjátékosoktól – folytatta a 21-szeres válogatott játékos, aki karrierje során szülőhazáján kívül megfordult Iránban, Bulgáriában, és most Magyarországon áll a gólvonal előtt. – Márton Gábor sokat beszélget velünk, a mi szemszögünkből is szereti részletesen átrágni magát a játékon. Örülök, hogy így van, hiszen mi tényleg nem hibázhatunk, mert ha rontunk, abból könnyen gól lehet. A legutóbbi két mérkőzésünkön a Puskás Akadémia és a Ferencváros ellen összesen négy pontot szereztünk, de még véletlenül sem nyugodhatunk meg. Szeretnék felfelé nézegetni a tabellán, ám egyelőre semmi más célunk sem lehet, mint az NB I-ben maradás kiharcolása.” B. B.

A FORDULÓ STATISZTIKÁJA – AZ FTC MÁR 21 PONTOT VESZÍTETT

Érdekesség, hogy a Ferencváros az MTK ellen játszotta idénybeli harmadik döntetlenjét (a háromból kétszer is az MTK-val ikszelt), és mivel volt már öt veresége is, 21 pontot veszített az eddig megszerezhető 63-ból. Vagyis a vesztett pontok számában most tart ott az ősszel Peter Stöger, jelenleg Sztanyiszlav Csercseszov irányította FTC, mint az előző idényben Szerhij Rebrov vezetésével 33 forduló után (az előző kiírást 23 győzelem mellett 9 döntetlennel és 1 vereséggel zárta a csapat).

A Ferencváros Rebrovval az azt megelőző, 2019–2020-as évadot 23 vesztett ponttal (23 győzelem, 7 döntetlen, 3 vereség), a 2018–2019-est pedig – amelyet még Thomas Doll-lal kezdett a csapat – 25 vesztett ponttal (23 győzelem, 5 döntetlen, 5 vereség) zárta.

Ötnél több veresége egy idényen belül legutóbb a 2016–2017-es bajnokságban volt az akkor kilenc vereség után a 4. helyen záró FTC-nek. Ha többször ebben az évadban már nem kap ki a Ferencváros, akkor idén is megállhat ez a szám ötnél, viszont ahhoz, hogy az előző három idényhez hasonlóan ismét 23 győzelemmel fejezze be a csapat a bajnokságot, a hátralévő 11 bajnoki mérkőzéséből kilencet meg kellene nyernie.

P. K.

A FORDULÓ PIKANTÉRIÁJA – ZIVZIVADZE-GÓL A FEHÉRVÁR ELLEN

Új társai megrohanták, ám ő nem ünnepelt, kezét felemelve jelezte, nem szeretne tiszteletlen lenni a hazai drukkerekkel szemben. Budu Zivzivadze ugyanis a Mol Fehérvár FC ellen 2–1-re megnyert meccsen volt eredményes vasárnap, immár újpesti színekben. A Vidit csak azért nem lehet korábbi klubjának tekinteni, mert a nyolcszoros grúz válogatott csatár az idény végéig kölcsönben szerepel a Megyeri úton, szerződése jövő nyárig Székesfehérvárra köti.

A FORDULÓ NAGY VISSZATÉRŐJE

A Fehérvár ellen a 78. percben, csereként állt be az Újpestben a napokban szerződtetett, Kínából hazatérő, 31 éves, 57-szeres válogatott Kádár Tamás. A védő a 68. NB I-es meccsét játszotta, ezt megelőzően 2014-ben, a Diósgyőrben futballozott legutóbb az NB I-ben, 2014 decemberében éppen az Újpest ellen 2–1-re megnyert mérkőzésen játszott, mielőtt külföldre (akkor Lengyelországba) igazolt.

„Nem is lehetett kérdés, ha gólt szerzek, nem ünnepelek – mondta lapunknak a 27 éves futballista. – Sok barátra leltem Fehérváron, és a drukkereket is tisztelem annyira, hogy nem akartam látványosan ugrálni – ettől függetlenül persze örültem, hiszen a gólommal kettő nullára vezettünk, így közel kerültünk a győzelemhez, amelyet végül meg is szereztünk.”

Érdekes, nemcsak újpesti bemutatkozásakor, hanem az első, mezőkövesdi színekben lejátszott bajnokiján is eredményes volt: 2019 augusztusában a ZTE elleni hazai mérkőzésen szerzett ugyancsak fontos gólt (1–0).

Elmondta, azért szerződött a napokban a IV. kerületi klubhoz, mert kevesellte a neki jutó perceket a Mol Fehérvárban. Kétségtelen, közel sem számított alapembernek, de így is szerzett két gólt.

„Nem akartam a kispadon ülni, hanem futballozni és megmutatni, sokkal többre vagyok hivatva. Az Újpest jó választás volt, hiszen nagy klub, amely nehéz helyzetbe került, és segítségre van szüksége. Azért érkeztem, hogy bent maradjon a csapat az élvonalban! Az utolsó helyen kezdtük az előző fordulót, s bár győztünk, csak egy helyet léptünk előre, vagyis továbbra is a vonal alatt állunk. Nem mindennapi, de legközelebb másik korábbi magyar együttesem ellen játszunk: vasárnap a Mezőkövesdet fogadjuk. Kemény, jó csapat a Kövesd, de nincs más út előttünk, mint a szurkolóinkkal együtt – akik Fehérváron is megtöltötték a vendégszektort, és végig biztattak bennünket – kiharcolni a győzelmet. Annyira szoros a csata a tabella hátsó felében, hogy odahaza kötelező besöpörni a három pontot.”

CS. A.

(Budu Zivzivadze egyébként nem csak a mostani téli átigazolási időszakban került képbe Újpesten. Nebojsa Vignjevics, a lila-fehérek korábbi vezetőedzője néhány évvel ezelőtt elárulta, hogy Zivzivadzét kétszer is szerették volna külföldről Újpestre csábítani, de akkor nem sikerült megegyezni vele, s a grúz válogatott támadó később Mezőkövesden mutatkozott be a magyar élvonalban – a szerk.).

A FORDULÓ ÖRÖME – KOSZTA MÁRK

Elkezdte a tavaszi gólgyártást Koszta Márk. A ZTE FC csatára kilenc találatot szerzett az ősszel, majd a negyedik tavaszi fordulóig kellett várni, hogy megszerezze idei első bajnoki gólját, amely így már a tizedik az idényben.

„Tudtuk, hogy jó formában van a Gyirmót, ám az első perctől uraltuk a meccset– mondta lapunknak a 25 éves csatár. – Többet birtokoltuk a labdát, több lehetőségünk is volt a gólszerzésre. Ha az első félidőben pontosabbak vagyunk, többször betalálhattunk volna, ám rossz megoldásokat választottunk a kapu előtt. A második félidőben nem éreztem, hogy gólt kaphatunk, jól védekeztünk.”

Nehéz időszakon van túl, hiszen koronavírusos betegsége miatt nem tudott rendes felkészülést végezni, s úgy érzi, nincs még százszázalékos állapotban.

„Feszült voltam. Január harmadikán pozitív lett a tesztem, majd tizenkilencedikén csatlakoztam a társakhoz. Előtte téli szünet volt, aztán a betegség, majd a tíznapos karantén után a kötelező vizsgálatok, így több mint egy hónapig nem találkoztam a labdával. Az első két meccsen csak csereként tudtam beszállni, az FTC ellen pedig elég nehéz minden csatárnak. Bíztam benne, hogy Gyirmóton megszerzem az első tavaszi gólomat, de még nem vagyok ugyanabban a formában, mint az ősszel.”

Ezzel a találatával már a 21. fordulóban elérte az eddigi legeredményesebb évadjában szerzett góljai számát, legutóbb – még a Mezőkövesd játékosaként – 2017–2018-ban volt tíz gólja az NB I-ben.

„Ez a legjobb évadom. Sohasem volt ilyen fél évem, amikor kilenc gólt lőttem, plusz ugye Mezőkövesden – talán jogtalanul – még el is vettek egyet tőlem. A gyirmóti gólommal megvan a tizedik, és bár járhatnék többnél is, nem vagyok elégedetlen. Nem vagyok tipikus befejező csatár, így pláne örülök a góljaimnak, ám annak jobban, hogy nem három nullánál lőttem a harmadikat, hanem fontos pontokhoz segítettem a csapatomat.”

Ha a góljait nem számolnánk, a ZTE FC-nek tizenhárommal lenne kevesebb pontja, és az utolsó helyen állna a tabellán. Ám a csatárnak nem lesz könnyű a tavasszal, hiszen a télen Babati Benjamin, Skribek Alen, Zimonyi Dávid és Eros Grezda távozásával négy támadójátékos is elhagyta a klubot.

„Jó játékosok távoztak, olyanok, akikkel a pályán kívül is jóban voltam. Szerettem velük futballozni, ám most nélkülük kell megoldanunk a feladatokat. Itt van Meshack, Spoljaric és Tajti Mátyás, ők is sokat tudnak segíteni támadásban, gólveszélyesek.”

J. Á.

NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NAGYÍTÁSHOZ KATT A KÉPRE!
NB I, 2021–2022, 21. FORDULÓ
HELYSZÍNJÁTÉKVEZETŐ
NÉZŐSZÁM
Február 18., péntek
Mezőkövesd–Budapest Honvéd 0–0
Mezőkövesd,Városi StadionCsonka Bence
1000
Február 19., szombat
Kisvárda–Paksi FC 3–3
Kisvárda,Várkerti StadionErdős József
2155
Gyirmót FC Győr–ZTE FC 0–1 Gyirmót,Alcufer StadionPillók Ádám
1043
MTK Budapest–Ferencváros 0–0
Budapest,Új Hidegkuti Nándor StadionKarakó Ferenc
4826
Február 20., vasárnap
Puskás Akadémia–DVSC 0–2
Felcsút,Pancho Aréna Pintér Csaba
1225
Mol Fehérvár FC–Újpest FC 1–2 Székesfehérvár,Mol Aréna Sóstó Bognár Tamás
3228
NB I, 2021–2022, 22. FORDULÓ
HELYSZÍN
Február 25., péntek
20.00: Paksi FC–Mol Fehérvár FC (Tv: M4 Sport) Paks, Paksi FC Stadion
Február 26., szombat
14.30: ZTE FC–Kisvárda (Tv: M4 Sport)
Zalaegerszeg,ZTE Aréna
17.00: Budapest Honvéd–Puskás Akadémia (Tv: M4 Sport)
Budapest,Bozsik Aréna
19.30: Ferencvárosi TC–Gyirmót FC Győr (Tv: M4 Sport)
Budapest,Groupama Aréna
Február 27., vasárnap
14.30: Újpest FC–Mezőkövesd (Tv: M4 Sport)
Budapest,Szusza Ferenc Stadion
17.00: DVSC–MTK Budapest (Tv: M4 Sport)
Debrecen,Nagyerdei Stadion
AZ ÁLLÁS
1. Ferencvárosi TC 21 13 3 5 36–17 +19 42
2. Puskás Akadémia 21 12 4 5 30–23 +7 40
3. Kisvárda 21 11 7 3 37–22 +15 40
4. Mol Fehérvár 21 8 5 8 26–26 0 29
5. Zalaegerszegi TE 21 8 5 8 31–39 –8 29
6. Paksi FC 21 8 4 9 53–44 +9 28
7. Mezőkövesd 21 7 6 8 25–31 –6 27
8. Debreceni VSC 21 6 7 8 35–34 +1 25
9. Budapest Honvéd 21 7 3 11 35–37 –2 24
10. Gyirmót FC Győr 21 6 5 10 22–31 –9 23
11. Újpest FC 21 5 6 10 26–33 –7 21
12. MTK Budapest21551116–35–1920
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik