Bozsik Péter a Pénzügyőrnél megtapasztalta az amatőr futball varázsát

CS. P.CS. P.
Vágólapra másolva!
2024.03.22. 14:30
Bozsik Péter a Hátsó füves-kiállításon (Fotó: Sipos Áron)
A zempléni vidék kedvelőjét, a környék rendszeres túrázóját, Bozsik Pétert látta vendégül a Kazinczy Ferenc Múzeum a Hátsó füves-kiállításon, ahol a közösség erejéről szólva elmondta, igazi barátai a Pasaréti úton töltött időszakból valók.

 

A tárlat egyik legkülönlegesebb tárgya az 1949-ből megőrzött kispesti csapatzászló, amelyet a helyi anekdota szerint a – sérült Puskás Ferenc távollétében – Bozsik József adott át csapatkapitányként az ellenfél Sátoraljaújhelyi TK vezetőjének. A Kispesti AC, a Bp. Honvéd és az Aranycsapat klasszis fedezete nemcsak futballisaként, de édesapaként is jó példával szolgált – a régi KAC-zászló kapcsán erről is sok szó esett a Harmadik félidő bisztró beszélgetéssorozat csütörtöki estjén. A Bozsik-dinasztia 1961-ben született tagja, a magyar bajnok edző, korábbi szövetségi kapitány, televíziós szakkommentátor felidézte a családi legendáriumból a régi apa–fia gombfocicsaták emlékét is.

A gombfociasztal volt az én íróasztalom, azon kellett volna tanulnom – árulta el a sportember a szigetszentmiklósi gombfoci-kiállításon őrzött darabról. – Alig vártam, hogy szombat legyen. Akkor még szombat délelőtt is jártunk iskolába, délután hazaérve lepakoltam a könyveket, és kezdődhetett a játék. Rendszeresen vásároltam a Képes Sportot, vágtam ki belőle az arcképeket a csapatokhoz, megcsináltam magamnak a Fradit, a Honvédot, a Vasast, az Ajaxot, a Feyenoordot, a Bayern Münchent. Édesapám nagyon szeretett engem, sokat focizott is velem, egy dologgal viszont ki tudtam kergetni a világból: ha azt mondtam, hogy gyere, gombfocizzunk. Abban mindig megvertem, amit nehezen viselt, nem szeretett veszíteni. Ott, az asztal mellett kezdtem kicsit edzőként is gondolkodni. Támadásvezetéseket gyakoroltam, megterveztem, hogy ha a balbekk odapöcköli a labdát, akkor a center hová menjen, csináltam tudatos kényszerítőket. Azt hittem, kihoztam a gombfociból a maximumot, de ragályosnak bizonyult a játék szeretete, meglepetésemre fiam, József a pályát felturbózta még reflektorokkal, BL-zászlókkal.”

(Fotó: Sipos Áron)

Bozsik Péter a Vasassal nyert 2001-es bajnoki bronzérem és a Zalaegerszegi TE-vel elért 2002-es bajnoki cím előtt, 1994 és 2000 között a Pénzügyőr csapatát edzette. A Pasaréti úti pálya második otthona volt, már labdarúgóként is.

Életem egyik legjobb döntése volt, hogy a Honvéd kiöregedő ifjúsági játékosaként a Pénzügyőrt választottam. Húsz évet töltöttem el a budai egyesületnél, játékosként, illetve edzőként, megtapasztalva, mit jelent egy amatőr csapatnál az igazi közösség. Szerintem az embernek az életben négy-öt valódi barátja lehet, a többiek inkább haverok, jó ismerősök. Nekem az összes barátom a pénzügyőrös körből került ki. Annak a csapatnak olyan kisugárzása, légköre volt, hogy onnan magától nem szívesen igazolt el senki.”

A falusi labdarúgás átalakuló világát bemutató sátoraljaújhelyi tárlaton a vendég beszélt a sportág járulékos értékeiről.

A futballnak hatalmas közösségteremtő ereje van. Közösségteremtés az is, hogy a válogatott mérkőzések alatt össze lehet jönni meccseket nézni – ahogyan itt, a Kazinczy Ferenc Múzeumban is tervezik az Eb idejére –, és együtt szurkolni, beszélgetni. Aki megszerette ezt a játékot, annak ezen a környéken kevés felemelőbb élménye lehet annál, mint kimenni mondjuk a hollóházi pályára, a Hátsó füves-kiállításon is bemutatott, erdőbe ékelődő terepre, játszani egy mérkőzést, utána főzni egy jót, együtt lenni a barátokkal, eltölteni egy szép napot. Ezért lenne óriási szerepe az amatőr labdarúgásnak és a vidéki kiscsapatoknak. Kérdés, hogy meg lehet-e szólítani a fiatalokat, kimennek-e még a pályára, vagy csak a joysticket rángatják a szobában, és úgy fociznak. Ugyanaz a közösségi élmény, büszkeség falusi közegben egy mérkőzés, mint nagyban a magyar válogatott szintjén. Ha nyer a csapat, másnap másként sétálnak az emberek Marosvásárhelyen és Dunaszerdahelyen is, mert azt mondhatják, azt érezhetik, hogy győztünk.”

A 2021 őszén nyílt sátoraljaújhelyi Hátsó füves-kiállítás záró estjét április 5-én tartják a Kazinczy Ferenc Múzeumban Laszip Gábor újpesti klubtörténész és a Kispesti Futball Házat képviselő Gazsó István részvételével. A Harmadik félidő bisztró-sorozat azt követően a múzeum kertjében folytatódik, május 7-én Priskin Tamás érkezik Sátoraljaújhelyre.

(Fotó: Sipos Áron)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik