Férfi kosár MK: hengerelt a Szolnok, 100 pont a döntőben!

FAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENCFAZEKAS ZOLTÁN, GYŐRI FERENC
Vágólapra másolva!
2022.04.02. 21:17
A döntőre elfogyott a szegediek lendülete: a szombat esti aranymeccsen a Szolnoki Olajbányász magabiztosan, 100–72-re legyőzte a férfi kosárlabda Magyar Kupa debreceni nyolcas döntőjének meglepetéscsapatát, a Szedeákot, és elhódította a serleget – története során immár kilencedik alkalommal.
Bojan Szubotics jó játéka is kellett a szolnokiak kupadiadalához (Fotó: Kovács Péter)
A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!
Bojan Szubotics jó játéka is kellett a szolnokiak kupadiadalához (Fotó: Kovács Péter) A FOTÓRA KATTINTVA KÉPGALÉRIA NYÍLIK!

 

Happy enddel végződik-e vajon a szegedi tündérmese szombaton vagy a 2016 óta Magyarországon edzősködő Gasper Potocnik megszerzi első aranyérmét? Ez volt a legfontosabb kérdése a 2022-es férfi Magyar Kupának, amely az aranycsatát megelőzően több meglepetéssel is szolgált.

A 2017-es bronzérmét már az elődöntő megnyerésével túlszárnyaló Szedeák fennállása legjobb kupateljesítményével előbb a címvédő Falcót, majd a titkos esélyes Alba Fehérvárt is megverte, így bombameglepetésre először bejutott a döntőbe, de ott az ezen a szinten rutinosnak számító Szolnokkal találkozott. A nyolcszoros győztes piros-feketék legutóbb 2019-ben nyertek, amikor szinte esélytelenül, a negyeddöntőben megsérülő szerb Sztrahinja Milosevics és Kovács Péter nélkül is legyőzték a favorit Falcót.

Most persze a Szolnoknak állt a zászló, nagyon is, de ugye februárban a női Magyar Kupa fináléja (amit a DVTK nyert a Sopron ellen) bizonyította: ez a sorozat nem mindig a papíron erősebb együttesekről szól. Ebben az idényben kétszer csapott össze a két gárda a bajnokság alapszakaszában, s érdekes módon a Szedeáknak sikerültek jobban ezek a meccsek – a szegediek hazai pályán 81–57-re kiütötték ellenfelüket, míg a Tiszaligetben egyetlen ponttal kaptak ki.

A 39 éves Simándi Árpád – aki november 8-án lett vezetőedző, amikor a szerb Szrecsko Szekulovics lemondott és távozott – pályafutása első évét tölti felnőttcsapatnál edzőként, s máris élete legfontosabb meccsét vívta. Trepák Zoltán, a Szolnokkal 2011-ben és 2012-ben MK-győzelmet szerző center, a Hepp Kupa idei ezüstérmese, a Honvéd másodedzője a feldobás előtt úgy vélte, hogy a trófea sorsa lényegében az Olaj kezében van, mert ha a piros-feketék jól védekeznek, akkor nem kérdés, hogy megnyerik a döntőt. Eközben a szegediek rutinos bedobója, Kerpel-Fronius Balázs elárulta, ha már eddig eljutottak, s megverték a mezőny két legerősebb csapatát, akkor meg is szeretnék nyerni a kupát.

Húsz perc után erre vajmi kevés esélyük volt, mert nagyszerűen – Bojan Szubotics és Roko Badzim hárompontosaival – kezdett a Szolnok, s máris ünnepelt a jókora létszámfölényben lévő szolnoki tábor. Hat perc után már tíz ponttal vezetett az Olaj, amely nagy lendülettel és magabiztosan kezdett, a Szeged viszont picit megilletődötten.

Ültek a szolnoki triplák, Markeith Cummings megállíthatatlanul játszott, s jó ritmusban kosarazott a jászsági együttes. Samuel Taiwo sapkázott egy nagyot, majd Badzim triplájával 15 pontos szolnoki előnynél szegediek időt kértek. Hiába, tovább záporoztak a piros-feketék hárompontosai, két perc múlva megint magához rendelte Simándi az övéit, mert már 21 pontos hátrányban volt együttese.

Tizenkét pontra feljött a harmadik negyedet jól kezdő Szeged, Badzim-triplákkal megint 20-ra nőtt a különbség, aztán a 26. percben még tovább, 24-re, és ezen a ponton már érezni lehetett, innen nincs visszaút a története legnagyobb sikerét elérő Szedeáknak.

A három nap alatt meggyőző teljesítményt nyújtó és összeszedetten kosárlabdázó Szolnok teljesen megérdemelten szerezte meg a klub kilencedik MK-győzelmét, és eggyel közelebb lépett a Honvédhoz, amely csúcstartó 17 elsőséggel.

Az Olajbányász szlovén edzője, Gasper Potocnik a tavalyi kupabronz és bajnoki ezüst után megszerezte első aranyérmét Magyarországon.

FÉRFI KOSÁRLABDA MAGYAR KUPA
NYOLCAS DÖNTŐ, DEBRECEN

DÖNTŐ
SZOLNOKI OLAJBÁNYÁSZ–NATURTEX-SZTE-SZEDEÁK 100–72 (26–16, 26–19, 28–19, 20–18)
Debrecen, 1500
néző. Vezette: Benczur, Földházi, Praksch
SZOLNOK: PONGÓ MÁTÉ 10/6, Kovács P. 8/6, BADZIM 23/18, SZUBOTICS 16/6, Taiwo. Csere: CAKARUN 7, Pallai 9/9, Young 8/3, CUMMINGS 17/6, Rudner 2, Gilszki. Edző: Gasper Potocnik
SZEGED: PERSONS 17/9, Balogh Sz., COOK 18/3, Bognár 12/3, Alston 5. Csere: Polányi 2, Kerpel-Fronius B. 2, Szatmári, R. Davis, Filipovics 5, Keller I. 9, Mayer 2. Edző: Simándi Árpád
Az eredmény alakulása. 1. perc: 6–0. 2. p.: 10–3. 5. p.: 15–5. 9. p.: 24–13. 14. p.: 37–16. 15. p.: 39–24. 20. p.: 49–35. 21. p.: 52–40. 25. p.: 68–42. 28. p.: 74–46. 34. p.: 91–58
Kipontozódott: Taiwo (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Gasper Potocnik:
– Boldog vagyok és büszke, hogy a tavalyi bajnoki ezüst és a kupabronz után megnyertük az aranyérmet. Csak mi tudjuk, hogy mennyi energia és munka van ebben az eredményben… Örülünk, hogy ennyien elkísértek és biztattak minket, jó érzés ilyen sok szurkolónak örömet szerezni.
Simándi Árpád: – Jár a gratuláció a Szolnoknak, mert a döntőben és az előző két meccsen is nagyon magas színvonalon kosárlabdázott, megérdemelten nyerte meg a kupát. Mi sajnos erőnlétben elfogytunk a döntőre. Most még szomorkodunk, de holnap már boldogok leszünk az ezüstérem miatt, hiszen klubtörténelmet írtunk, és büszkék lehetünk a teljesítményünkre.

Bronzmérkőzés
Duna Aszfalt-DTKH Kecskemét–Alba Fehérvár 96–78

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik