nemzetisport.hu 2017.07.26 19:43 Frissítve: 2017.07.28 21:26

Férfi kosár: elsőre majd 30 ponttal nyert a válogatott

Az augusztus 31-én kezdődő Európa-bajnokságra készülő férfi kosárlabda-válogatott 76–47-re legyőzte Szlovákiát a csapat első felkészülési mérkőzésén.

 


FÉRFI KOSÁRLABDA-VÁLOGATOTT FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–SZLOVÁKIA 76–47 (22–13, 21–13, 15–19, 18–2)
Kecskemét, 400
néző. V: Cziffra, Győrffy, Minár
MAGYARORSZÁG:
WITTMANN 17/12, Perl 6, Ferencz 9/9, Tóth N. 4, TÓTH Á. 16. Csere: Váradi 5, Benke 2, EILINGSFELD 13/6, Ruják 2, Csorvási 2. Szövetségi kapitány: Ivkovics Sztojan
SZLOVÁKIA:
Ihring 3/3, Jones 4, Musil 4, Körner 5/3, Sedmak 5/3. Csere: KRAJCOVIC 8/6, Batka 9/3, Fusek 3, Ziak 4, Baldovsky 2, Hlivák, Bachan. Szövetségi kapitány: Ivan Rudez
Az eredmény alakulása. 2. perc:
4–4. 5. p.: 9–4. 7. p.: 9–8. 11. p.: 25–16. 14. p.: 30–19. 18. p.: 34–26. 23. p.: 50–26. 27. p.: 56–31. 31. p.: 58–45. 35. p.: 67–45
MESTERMÉRLEG

Ivkovics Sztojan: –
Nem kell és nem is szabad komoly következtetéseket levonni a mérkőzésből. Ez volt az első felkészülési összecsapásunk, nagyjából elégedett lehetek a látottakkal. Számunkra nem az eredmény a fontos, hanem hogy a játékosok hozzáállása és elszántsága maximális legyen, ez most rendben volt.
Ivan Rudez: –
 Ezen a meccsen láthatatlan volt a csapatom, úgy is mondhatnám, hogy nem jöttek el a találkozóra a fiúk. Szörnyű és nyomasztó egyéni és csapathibákat követtünk el, A magyar válogatottnak gratulálok a győzelemhez, s ahhoz is, hogy 18 év után kivívták az Európa-bajnoki szereplést.  

 

Tóth Ádámot üldözi elszántan az egyik szlovák (Fotó: Koncz György)

Az utóbbi években négyszer találkoztunk Szlovákiával, ám ez az összecsapás jelentősen más volt, mint a korábbiak – míg az előző években Eb-selejtezőn mérkőztünk meg északi szomszédunkkal, ezúttal mi már a kontinensviadalra való felkészülés jegyében játszottunk.

Arra a kontinensviadalra, melyre a nemzeti csapatunk 18 év szünet után kvalifikálta magát. Játékosaink ennek megfelelő motivációval álltak hozzá a meccshez, már csak azért is, mert az együttes erősen hiányos volt, így mindenki több játéklehetőségre számíthatott.

A kerethez még nem csatlakozó, Hanga Ádám, Allen Rosco, Golomán György és a honosított Kane DeAndre, valamint az ez alkalommal pihenő Keller Ákos és Vojvoda Dávid hiányában a Wittmann Krisztián, Perl Zoltán, Ferencz Csaba, Tóth Norbert, Tóth Ádám felállásban kezdtünk. Ivkovics Sztojan szövetségi kapitány a tőle megszokott gyakorisággal rotált: a harmadik perc végére már a Ruják András, Váradi Benedek, Benke Szilárd, Eilingsfeld János, Csorvási Milán ötöst láthattuk a pályán.

A karmesteri pálca Perl kezében volt a legtöbbször (jól is oldotta meg a feladatát), Wittmann inkább kettes poszton, rendkívül felszabadultan kosárlabdázott – a következő szezontól ismét a Kecskemétet erősítő játékos a hazai szurkolók nagy örömére szórta a triplákat és a festéken belül is jól mozgott, összesen 17 pontot tett be a közösbe.

Első meccs lévén, a távoli dobásaink annyira nem ültek, ezt azonban kiváló lepattanózással kompenzáltuk. Ivkovics számos alkalommal elhangzó, védekezést irányítandó intelmei – „közelebb, közelebb”– is meghallgatásra találtak, válogatottunk többször is fojtogató védekezéssel szerzett labdát.

A második félidőben olykor már fáradtabban mozogtunk hátul, ezt kihasználva a szlovákok följebb zárkóztak, de többek között Tóth Ádám és Eilingsfeld remek palánkhoz közeli megoldásaival tartottuk a nagyarányú különbséget. A záró etapban ismét a védekezésünkké volt a főszerep: csupán kettő pontot kaptunk ebben a periódusban.

 
Minden információ az Európa-bajnokságról!

Ugyan egy felkészülési mérkőzésen nem a végeredmény az elsődleges, és az ellenfél sem világverő, a 76–47-es győzelem és a mutatott játék mindenképpen biztató a jövőre nézve.

A mieink csütörtökön 16 órától újra összecsapnak a szlovák válogatottal a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban.

A játékosok értékelése
Eilingsfeld János, a magyar válogatott erőcsatára: „Jól kezdtük a mérkőzést egy olyan Szlovákia ellen, amely hamarosan vb-selejtezőt játszik. Eddig a fizikai terhelésen volt a hangsúly, de azért volt alkalmunk öt az öt ellen is kosárlabdázni. Amiket gyakoroltunk, azt maximálisan végrehajtottuk, védekezésben volt pár hiba, de még az elején járunk a felkészülésnek. Sima mérkőzés lett, nem számítottunk ekkora különbségre, de nem szabad messzemenő következtetéseket levonni ebből. Gyakorlunk tovább, készülünk az Eb-re!”

Tóth Ádám, a magyar válogatott centere: „Tipikus első meccs volt, jól kezdtünk, úgy gondolom végig jól is játszottunk. Van, amit jól megvalósítottunk az eddig gyakorlottakból. Csak három hete edzünk, két stabil játékosunk hiányzott, de úgy gondolom, meg tudtuk valósítani azt, amit Sztojan elvárt. Könnyűre sikerült az első, de ezt el kell felejteni, megyünk tovább!”

A VÁLOGATOTT BŐ KERETE
Kane DeAndre (Sevilla)*, Ruják András (Sopron), Allen Rosco (Obradoiro)*, Keller Ákos (Alba Fehérvár), Wittmann Krisztián (Szolnok), Hanga Ádám (Baskonia)*, Vojvoda Dávid (Szolnok), Kovács Péter (Falco Szombathely), Benke Szilárd (Zalaegerszeg), Tóth Norbert (Falco Szombathely), Tóth Ádám (Szolnok), Golomán György (UCLA - Kaliforniai Egyetem)*, Ferencz Csaba (Körmend), Csorvási Milán (Körmend), Perl Zoltán (Treviso), Eilingsfeld János (Szolnok), Váradi Benedek (Falco Szombathely), Pongó Máté (Kecskemét)
* Még nem csatlakozott a kerethez.
2020.12.05 23:11:33

Kosárlabda GYŐRI FERENC

NS-VÉLEMÉNY. A leghűségesebb város dicséretes ötösre vizsgázott rendezésből.

2020.11.28 23:42:30

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL. A legjobb azonban az lenne, ha hamarosan már nem kellene plusz egészségügyi személyzetet, illetve logisztikusokat fogadni a kosárlabdacsapatok mellé, mert jelenleg nekik körülbelül ugyanannyi beleszólásuk van a keretek összetételébe, mint az edzőknek.

2020.11.20 18:27:52

Kosárlabda BOBORY BALÁZS

„Azt mondták az orvosok, ha jól csinálom, lesz két, két és fél évem. Ennek januárban lesz két esztendeje.”

2020.11.16 09:10:20

Kosárlabda THURY GÁBOR

Horogdobás, zsákolás, légiós évek, Honvéd, Hanga – interjú a hetvenes klasszis kosarasával.

2020.10.03 14:10:27

Kosárlabda MTI/B. D. K.

Adam Silver úgy véli, az NBA-játékosok nem fognak szerephez jutni a nyári játékokon.