Ponteső a "kicsik" meccsén

S. TÓTH JÁNOS jelenti Los AngelesbőlS. TÓTH JÁNOS jelenti Los Angelesből
Vágólapra másolva!
2004.02.14. 20:17
Címkék
Talán még sohasem előzte meg olyan érdeklődés és felhajtás az észak-amerikai profi kosárlabdaliga All Star-weekendjén a reménységek meccsét, mint most Los Angelesben. Ez persze csöppet sem véletlen, hiszen az NBA ifjú csillagai közül legalább kettő, a clevelandi LeBron James és a denveri Carmelo Anthony eddigi produkciói alapján akár a vasárnapi főprogramban is szóhoz juthatott volna.
LeBron James 33 pontot szórt az újoncok meccsén
LeBron James 33 pontot szórt az újoncok meccsén
LeBron James 33 pontot szórt az újoncok meccsén
LeBron James 33 pontot szórt az újoncok meccsén
LeBron James 33 pontot szórt az újoncok meccsén
LeBron James 33 pontot szórt az újoncok meccsén
A két szupertehetséggel ugyanis mindkét, korábban csak vergődő alakulat újjászületett. Az alapszakasz eddigi összecsapásain átlagban 40.2 percet a parketten töltő, 20.7-es pontátlaggal kirukkoló, az 1000 pontot a ligatörténet legfiatalabb kosarasaként elérő "James király" azt ugyan még nem tudta megoldani, hogy a Cavaliers playoff-esélyessé lépjen elő, de azért az sem csekélység, hogy a Cleveland máris hárommal több győzelmet gyűjtött (20 siker és 33 vereség), mint a tavalyi évadban összesen. A klub piaci értéke a tekintélyes Forbes magazin szerint mindenesetre 35 millió dollárral nőtt, 258 millió dollárra hízott. A 19.2 pontos átlaggal álló Anthony viszont lassan hangolódhat a rájátszásra, mivel a múlt évadot 17 győzelem mellett 65 vereséggel záró Nuggets jelenleg éppen a még playoff-szereplésre jogosító nyolcadik helyet foglalja el a nyugati főcsoportban. A 2003-as drafton elsőként elkelő 19 éves James szakmai megítélésére jellemző, hogy tavaly májusban, tehát már a játékosbörze előtt több mint egy hónappal 90 millió dolláros reklámszerződést kötött vele a Nike, majd 14 millió dollárt kasszírozhatott a Coca-Colától is. Panaszra persze Anthonynak sem lehet oka, a Syracuse csapatát egyetlen egyetemi éve alatt NCAA-bajnoki címhez segítő bedobó 19.5 millió dollárral gazdagodik a Nike jóvoltából – ennyi pénzt cipőreklámért Shaquille O’Neal sem kapott az első profiévadjában.

Érződik Jordan hiánya

Ez azt jelenti: James és Anthony neve máris eladható termék, márpedig az NBA manapság már sokkal több egyszerű sportszervezetnél, az amerikaifutball-szövetség (NFL) mögött a földkerekség második legtehetősebb sportvállalkozása. Egyetlen adat csupán ennek érzékeltetésére: csak a tv-szerződésből 733 millió dollár folyik be az NBA kasszájába. Ugyanakkor az is tény, hogy Michael Jordan visszavonulása óta látványosan zuhan a liga mérkőzéseinek televíziós nézettsége (bár ez a megállapítás a kábeltévékre nem igaz), a legutóbbi San Antonio–New Jersey bajnoki döntő esetében ez 6.5 százalék volt, amit David Stern ligaigazgató "…sokkolóan alacsony számnak" minősített (Jordan lelépésére még a tv-nézők 18.7 százaléka volt kíváncsi).
Mindezen összefüggések ismeretében sokkal inkább érthető, miért nem a vasárnapi főmeccsen kapott szerepet James és Anthony. A CBS szakértője, Neal Pilson tudatos startégiai döntésnek minősítette a Magic Johnson és Larry Bird színre lépése óta, vagyis negyedszázada a leginkább reflektorfénybe kerülő újonc páros pénteki szerepeltetését az úgynevezett rookie-mérkőzésen. De ezzel még nincs vége: sokan azt sem tartják elképzelhetetlennek, hogy James és Anthony megosztva kapja majd az év újonca címet, amire ez idáig csupán három alkalommal volt példa. A bostoni Dave Cowens és a portlandi Geoff Petrie az 1970–71-es, a detroiti Grant Hill és a dallasi Jason Kidd az 1994–95-ös, míg a chicagói Elton Brand és a houstoni Steve Francis az 1999–2000-es bajnokságban osztozott a díjon.
A reménységek – magyar idő szerint szombat hajnalban megrendezett – meccsén a házigazda Los Angelest két kosaras képviselte, igaz, egyikük sem a Lakersből érkezett. Az újonc Chris Kaman, illetve a másodéves szerb Marko Jarics a Clippers alkalmazottja, a szegény rokoné, amely eddig reménytelenül próbálkozott azzal, hogy kitörjön a liga egyik elitalakulata, a Lakers árnyékából. Azt persze túlzás lenne állítani, hogy az angyalok városában a kutya sem kíváncsi a Clippersre, mert bár a csapat hazai meccseinek nézettsége tíz százalékkal csökkent, még mindig átlagban 15 272 drukker ül a STAPLES Center lelátóin, ha az 1984-ben San Diegóból áttelepült együttesnek van előadása. Igaz, mi ez a Lakers lényegében telt házat jelentő, 18 946-os átlagnézőszáma mellett, főként, hogy a lilák sikereiért olyan világhírességek szorítanak a kispad környékén, mint például a színész Jack Nicholson és Denzel Washington, a filmrendező Steven Spielberg vagy éppen a popsztár Justin Timberlake? Az eredmények sem említhetők egy lapon: a Lakers kilenc világbajnoki cím tulajdonosa (egyet a Jerry West, Elgin Baylor, Wilt Chamberlain fémjelezte korszakban gyűjtött be, ötöt Kareem Abdul-Jabbar és Magic Johnson dirigálásával, míg hármat a Shaquille O’Neal, Kobe Bryant-féle érában), a Clippers ellenben a rájátszásig is csupán három alkalommal jutott el, ám rögvest az első körben el is vérzett.

Bryant a Clippersben?

A nyártól azonban minden alapvetően megváltozhat, már ha igaz a pletyka, mely szerint Kobe Bryant esetleg városon belül csapatot vált. Márpedig az egyre bizonyosabbnak tűnik, hogy a 25 éves hátvéd hátat fordít a Lakersnek. A vasárnapi All Star-meccs már a búcsú első állomása lehet, az 1999-ben aláírt szerződés utolsó, elvben 14 millió 625 ezer dollárral honorált esztendeje helyett Kobe a nyáron alighanem a szabadügynök státusát választja.
A színfalak mögötti történéseket jól ismerők szerint több okból is menni akar. Nyomós érv például, hogy évek óta igencsak rossz a viszonya a csapat másik alapemberével, Shaquille O’Neallel, és egyre nehezebben tűri, hogy a Phil Jackson által alkalmazott legendás támadási formáció, a triangle offense során Shaqé a főszerep. Akit ráadásul nem tart különösebben sokra, állítólag tavaly ősszel, egy, az ESPN sportcsatornának adott interjú során – kamerán kívül – a profiszemlélet hiányát emlegette fel, illetve önzőséggel és szakmai féltékenységgel vádolta a centeróriást (aki szintén nem csomagolta vattába a véleményét, egy alkalommal azt találta mondani, Kobenak szüksége lenne néhány tanácsra az ügyben, miként is kell csapatként játszani a kosárlabdát). A kettejük közötti viharok ezzel együtt látszólag rendre elültek, a parázs mégis tovább izzott. Bryantnek ráadásul Jackson mesterrel sem felhőtlen a viszonya, amikor például kiderült, hogy bizonytalan, a Lakers szerződést hosszabbít-e a sikeredzővel, Kobe csak ennyit mondott: "Ez engem csöppet sem érdekel…"

Jao Ming itt is, ott is

Carmelo Anthony is megtette a magáét, 17 ponttal zárt
Carmelo Anthony is megtette a magáét, 17 ponttal zárt
Carmelo Anthony is megtette a magáét, 17 ponttal zárt
Hogy aztán miként fordul Bryant sorsa, most még csak tippelgetni lehet, hiszen a szabadügynökké váló játékosokkal július elseje előtt tilos tárgyalni. A lehetséges kérők között természetesen nem csupán a Clippers szerepel, a címvédő San Antonio, valamint a Phoenix és az Atlanta is szívesen átvenné a kosarast. A befutók között lehetne akár a Memphis is, hiszen a klub elnöke, Jerry West jó viszonyt ápol a játékossal, de a fizetési sapka korlátozásai miatt a Grizzlies most nem adhatná meg Bryantnak a neki egyébként járó fizetést. Mindenesetre Kobe tárgyalási pozícióit nem okvetlenül javítja, hogy a levegőben lóg az ellene szexuális erőszak vádjával indított eljárás. Aminek egyik zsebbe vágó következménye a Lakers nyolcas számú klaszszisa számára, hogy a McDonald’s nem hosszabbította meg december 31-én lejáró szerződését, és inkább a kínai toronydarut, az Apple számítógépes társaság és a Reebok által már foglalkoztatott Jao Minget választotta a cég reklámemberévé…
A 228 centis Houston-center egyébként azzal is új fejezetet nyitott az All Star-történelemben, hogy a rookie-meccsen és a gála főmérkőzésén is pályára lépett, illetve pályára lép majd. A pénteki attrakció azonban – kell-e mondani – elsősorban a James, Anthony duó jutalom-előadása volt. Ennek megfelelően hol a clevelandi, hol meg a denveri lőtte a gyűrű fölé a labdát, amit aztán a másik a levegőben úszva kapott el, és zúdított a kosárba. Különleges párharcot jelentett még, hogy a Cavaliersnél csapattárs James és – a most a másodévesek gárdájában játszó – Carlos Boozer időnként egymást őrizte; már ha ezen a találkozón egyáltalán lehetett bármiféle védekezésről beszélni… A félidőre ugyanis a 70.8 százalékos dobóteljesítménnyel kirukkoló másodévesek 13 pontos előnyt szereztek (72–59). A szünet után folytatódott a kosárzuhatag, a másodévesek a kétszer 20 perces meccs 30. percében, míg az újoncok a 35. percben lépték át a 100 pontos határt. A hajrára teljesen szétesett a találkozó, a játékosok zsákolóbemutatókkal szórakoztatták egymást és a 19 662 nézőt. A vége 142–118 lett a másodévesek javára, és így Michael Cooper együtteséből került ki a meccs MVP-je is a 36 pontig és 11 lepattanóig jutó phoenixi Amare Stoudemire személyében. James 33 ponttal és hat assziszttal, míg Anthony 17 ponttal és öt gólpasszal zárt.

Tv: a Sport1 vasárnapról hétfőre virradóra, 1.30-tól élőben közvetíti az All Star-mérkőzést

52. NBA All Star-gála
Újoncderbi (got milk? Rookie Challenge)
Másodévesek–Elsőévesek 142–118 (72–59)
Másodévesek:
Jarics (12), Ginóbili (4), Stoudemire (36), Boozer (25), Jao Ming (6). Cserék: Prince (18/9), Nené (10), R. Murray (25/6), Dunleavy (6). Edző: Michael Cooper
Elsőévesek: Wade (22), Hinrich (7/3), L. James (33/9), Anthony (17/3), Kaman (8). Cserék: Jo. Howard (13), Bosh (8), Haslem (9), Hayes (1). Edző: Doug Collins
Legtöbb lepattanó: Stoudemire 11, ill. Kaman 7. Legtöbb assziszt: Murray 10, ill. Hinrich és James 6-6

Az All Star-mérkőzés csapatai
Kelet:
Allen Iverson (Philadelphia), Tracy McGrady (Orlando), Vince Carter (Toronto), Jermaine O’Neal (Indiana), Ben Wallace (Detroit). Cserék: Ron Artest (Indiana), Baron Davis (New Orleans), Jason Kidd (New Jersey), Jamaal Magloire (New Orleans), Kenyon Martin (New Jersey), Paul Pierce (Boston), Michael Redd (Milwaukee). Edző: Rick Carlisle (Indiana)
Nyugat: Steve Francis (Houston), Kobe Bryant (LA Lakers), Tim Duncan (San Antonio), Kevin Garnett (Minnesota), Jao Ming (Houston). Cserék: Ray Allen (Seattle), Sam Cassell (Minnesota), Andrej Kirilenko (Utah), Brad Miller (Sacramento), Dirk Nowitzki (Dallas), Shaquille O’Neal (LA Lakers), Predrag Sztojakovics (Sacramento). Edző: Flip Saunders (Minnesota)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik