Popovics: A Győr nem ismétli meg a múltbéli hibáit

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.10. 14:45
null
A győrieket nem tette elbizakodottá a háromgólos előny (Fotó: Török Attila)
A női Bajnokok Ligája történetének egyik legjobb játékosa, a tavaly a Buducsnoszt Podgoricával éppen a Győri ETO ellen a csúcsra érő montenegrói Bojana Popovics szerint a magyar bajnok tanult a múltbéli hibáiból, és még egyszer nem követi el azokat. A korábbi kiváló átlövő szerint honfitársa, Jovanka Radicsevics meghatározó érdemeket szerzett a Győr Larvik elleni idegenbeli sikerében.

 

Mindkét csapattól nagyobb energiát és küzdelmet vártam, amely hozzátartozik egy BL-döntőhöz. A meccs első részében jól működött a Larvik védekezése, és sikerült megállítani a Győr kulcsembereit, akik közül senki nem játszott jól. Leganger kiválóan védett, a lerohanásokból pedig a hazaiak könnyű gólokat tudtak szerezni, ami azért volt fontos, mert felállt fal ellen már nem voltak olyan eredményesek. A második félidőben aztán a Larvik elvesztette a fonalat, a fordításban nagy szerepe volt Radicsevicsnek, aki néhány perc alatt négy gólt is szerzett lerohanásból. Nagyszerű érzéke van az ilyen találatokhoz, kíméletlenül megbünteti az ellenfél hibáit” – nyilatkozta az európai szövetség honlapjának Bojana Popovics, aki visszavonulása óta a Podgorica sportigazgatójaként dolgozik. A korábbi kiváló átlövő hatszor nyerte meg a BL-t, ebből a Slagelsében kétszer (2005, 2007) Legangerrel, a Viborgban kétszer (2009, 2010) Katrine Lundéval.

„A Győr az egész szezonban egyenletesebben teljesített, a Larviknak voltak hullámvölgyei, és támadásban behatároltak a lehetőségei, ugyanis átlövésből kevésbé eredményes. Így számomra nem volt meglepetés a döntő első meccsének végeredménye, még ha a Larvik lehetett volna okosabb is a meccs bizonyos periódusaiban” – tette hozzá Popovics, aki szerint az ETO nem ismétli meg a múltbéli hibáit.

„Talán az előző szezonban nagyobb tűzzel játszott az ETO, de nagy különbségeket nem látok. Lunde sok olyan esetben is hárítani tud, amikor a védelem nem segíti, Görbicz pedig az idén szerintem jobban a csapatért játszik. Ambros Martín nagyon felkészül az ellenfelekből, míg tavaly ez kevésbé volt jellemző. Biztos vagyok benne, hogy a Győr nem ismétli meg a múltbéli hibákat, és nagyon koncentrálni fog, mivel tanult az Oltchim elleni elődöntőből. Nem is értem, egy olyan csapat, mint a Valcea, hogyan bukhatott el hatgólos előnyről a hajrában, de ez is a Győrt dicséri, hogy nem adta fel.”

Radicsevics szerint megérdemelnék a trófeát (Fotó: Korponai Tamás)
Radicsevics szerint megérdemelnék a trófeát (Fotó: Korponai Tamás)

 

RADICSEVICS: MEGÉRDEMELJÜK A TRÓFEÁT!

Jovanka Radicsevics, a Győri ETO jobbszélsője öt góllal vette ki részét a larviki győzelemből a Bajnokok Ligája döntőjének első felvonásán. A montenegrói jobbszélső szerint csak magukat verhetik meg, de reméli, nyolcadikra a Győrnek is kijön a lépés.

GÖRBICZ ANITA: KÉSZEN ÁLLUNK A HARCRA!

„Egyáltalán nem foglalkozunk a múlttal, így az első meccs eredményével sem – leszámítva a hibákat, amelyeket ki kell javítanunk – szögezte le Görbicz Anita. – A beálló elleni védekezést, amelyre Ambros Martín már az első meccs előtt is felhívta a figyelmet, még jobban meg kell oldanunk, támadásban is lehetnénk pontosabbak. Jól játszottak a norvégok odahaza, ám a szünet után feljavult a védekezésünk, a támadójátékunk is jobb lett, na meg a kapuban Katrine Lunde védései is kellettek, igen sokat jelentettek. Úgy érzem, van még bennünk tartalék, képesek vagyunk még koncentráltabban, még keményebben játszani, rátenni még egy lapáttal – tanulva a Valcea elleni elődöntő visszavágójából is.”

„Remélem, már az első perctől kezdve úgy tudunk védekezni, mint Larvikban a második félidőben, már csak azért is, mert abból könnyű gólokat lőhetünk – tette hozzá az irányító. – Úgy érzem, jobb erőben vagyunk, mint a norvégok, bízom benne, hogy jobb formában is, és győznünk is sikerül. Nagyon együtt vagyunk, készen állunk a harcra.”

„Reménykedtünk a győzelemben, mert nagyon keményen készültünk a döntőre. Mindannyian elhittük, hogy idegenben is nyerhetünk, de nem foglalkoztunk a középdöntőbeli meccsekkel, mert a finálé teljesen más helyzet. Négygólos hátránynál sem estünk kétségbe, és ez a legfontosabb, hogy fejben rendben legyen mindenki. Visszanyúltunk a védekezésünkhöz, amely mindennek az alapja. Szerencsére többünknek is van tapasztalata a hasonló esetekben, ez sokat segített” – idézi Radicsevicset az európai szövetség honlapja.

Csak magunkat verhetjük meg, de tanultunk az elődöntőből, és úgy fogjuk kezdeni a meccset, mintha mi lennénk háromgólos hátrányban. A védekezésünkkel újra megverhetjük őket, de hatvan percig küzdenünk kell. Azért is hiszek a győzelmünkben, mert mi vagyunk az egyetlen csapat, amely egész szezonban kiegyensúlyozottan teljesített – leszámítva az elődöntő visszavágójának egy részét. Megérdemeljük a trófeát” – tette hozzá Radicsevics, aki reméli, nyolcadik nekifutásra meglesz az első nemzetközi kupasikere az ETO-nak. A szélső korábbi csapata, a Podgorica tavaly szintén nyolcadszorra élte túl a BL-elődöntőjét, és végül a finálét is behúzta.

„Szerencsére nem tudok magyarul, újságokat sem olvasok, így nyugodtan koncentrálhatok a saját feladatomra. Úgy készülünk, mint a többi BL-meccsre, egyelőre nem érzünk eufóriát, de a visszavágó közeledtével ez még változhat. Természetesen minden vágyam, hogy megnyerjük a BL-t. Két nagyszerű évet töltöttem a csapatnál, a legjobb módja lenne a távozásomnak, ha egy győztes BL-döntővel a hátam mögött tehetném.”

MARTÍN: A LEGJOBB ÖTLETEK ÉJSZAKA JUTNAK ESZEMBE

A győriek másodedzője, Danyi Gábor szerint nagy taktikai húzások nem várhatóak a Larvik ellen, a könnyedség lesz a döntő momentum. A szakember a Digi Sport Reggeli Start című műsorában hozzátette: nem tudja elképzelni, hogy elveszíthetik a félig megnyert BL-trófeát.

Nem tudom elképzelni, hogy ne legyen meg a BL-győzelem. A két csapat, amely a csoportkörben is találkozott, annyira jól ismeri egymást, hogy nagy újítások, taktikai húzások valószínűleg már nem várhatóak. A pillanatnyi forma és a higgadtság megőrzése dönt majd. Erre trenírozzuk a játékosokat. A Larvik idegenben jobban játszik, mint otthonában, ráadásul nagyon könnyedén áll a kézilabdához és az élethez – ezt bizonyította az elődöntőben Ljubljanában is. Gyorsan kontrázik, erre próbálunk készülni” – fogalmazott Danyi Gábor, a Győri Audi ETO KC másodedzője.

Ambros Martín segítője hozzátette: „Úgy készülünk erre a meccsre, ahogy egy óriási lehetőség kapujában kell: mindannyian ezzel kelünk-fekszünk, minden pillanatban a visszavágóra gondolunk. Nagy akarással és alázattal gyakorol a csapat, de azt a határt nem szabad átlépnünk, hogy mindez túlzott görcsbe menjen át. Ugyanúgy kell viselkedni, mint bármelyik BL-csoportmeccs előtt tettük, Ambros Martín vezetőedző ezt hangsúlyozza a lányoknak.”

Martín szerint a legjobb ötletek éjszaka jutnak eszébe:

„Most is kb. öt órákat alszom, nálam ez a megszokott. De azért már jó ideje rendszeresen felébredek éjszakánként, mert bevillan valami ötlet. A legjobb gondolatok mindig éjszaka jutnak eszembe. Korábban azonnal felírtam őket, mert volt, hogy reggelre elfelejtettem, de most már reggelig bennem maradnak, így ébredés után azzal kezdem a napot, hogy felírom az éjszakai ihletet. A természetes drukk bennem van, de ez nem blokkol le, hanem inkább stimulál.”

A hétközi edzésen nem látszódott a feszültség az ETO játékosain (Fotó: Korponai Tamás)
A hétközi edzésen nem látszódott a feszültség az ETO játékosain (Fotó: Korponai Tamás)

HAMMERSENG: A LEGJOBB JÁTÉKUNK ELÉG LEHET

Gro Hammerseng, a Larvik irányítója a háromgólos hátrány ellenére is bízik a sikerben. A norvégok klasszisa saját magától is jobb teljesítményt vár, és azt mondja: ha a legjobbjukat nyújtják, az elég lehet Veszprémben.

„Még semmi sem dőlt el. Nincs biztos receptem a sikerre, de van néhány gondolatom róla. Ha a legjobbunkat nyújtjuk, az talán elég lehet” – idézi a Larvik hivatalos honlapja Hammersenget, aki saját magától is jobb teljesítményt vár.

„Van hová javulnom, nem voltam elégedett magammal, támadásban mindenképp szeretnék jobban teljesíteni szombaton. Igazság szerint elég messze voltam a legjobbamtól. Jobb érzés úgy kikapni három góllal, hogy tudjuk, nem hoztunk ki mindent magunkból. Támadásban sokkal élesebbnek kell lennem, ki kell használnom a gyorsaságomat” – tette hozzá a norvég csapat irányítója, aki szerint még többször meg kell próbálniuk megjátszani Isabel Blancót, aki jól élt a lehetőségeivel.

„Egyenletesebben kell teljesítenünk, nem engedhetünk meg magunknak olyan hullámvölgyeket, mint az első meccsen, amikor előnyt harcoltunk ki. Azt éreztem, hogy mindhárom idei Győr elleni meccsünkön kicsit idegesek voltunk. Szerencsések vagyunk, hogy ott lehetünk a BL döntőjében, élveznünk kell a játékot, miközben meg kell tartani a keménységünket.”

A SZÁMOK TÜKRÉBEN

Az EHF külön BL-statisztikát jelentetett meg a visszavágó előtt. Ebből kiderül, hogy a csoportkörtől kezdődően 77 mérkőzést játszottak a csapatok, 41-szer hazai, 35-ször vendégsiker született, és egyetlen összecsapás zárult döntetlennel. Érdekesség, hogy a négy elődöntőben és a finálé első felvonásán kivétel nélkül a vendégek diadalmaskodtak.

A Győr 14 győzelemmel és egy vereséggel áll a mostani szezonban, gólkülönbsége 412–324. A Larvik 9-szer nyert, ötször kikapott – ebből háromszor az ETO-tól és egyszer az FTC-Rail Cargo Hungariától –, gólkülönbsége 413–356.

Veszprém most negyedszer házigazdája BL- (BEK-) döntőnek: 2002-ben férfi, 2009-ben és tavaly női finálénak adott otthont a város. A győriek norvég világsztár beállósa, Heidi Löke sorozatban harmadszor vív finálét: 2011-ben a Larvikkal nyert, tavaly az ETO-val kikapott a végső szakaszban.

Eddig hatszor fordult elő, hogy az első meccsen győztes csapat végül nem nyert a legrangosabb kupában, ebből a Győr kétszer (2009, 2012), az FTC egyszer (2002).

A női finálék történetében oda-visszavágón a legnagyobb különbség kilenc találat volt (1998 és 2005), míg a legkisebb a tavalyi, amikor az ETO idegenben lőtt kevesebb gól miatt maradt alul a Podgoricával szemben. (MTI)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik