Női kézilabda Eb: Norvégia biztos győzelemmel indított

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2020.12.03. 22:02
null
Reistad (balra) hatszor talált be a lengyeleknek (Fotó: Kollektiff images)
A norvég válogatott meggyőző játékkal diadalmaskodott Lengyelország felett a Dániában zajló női kézilabda Európa-bajnokság első napján, míg a svédek jóval szorosabb meccsen kerekedtek a csehek fölé. 

Miután Norvégia visszalépett a társrendezéstől, Thorir Hergeirsson végső győzelemre is esélyes csapata Koldingban játszott a sérülésektől és koronavírus-fertőzésektől sújtott Lengyelországgal, amely azonban az első félidőben kimondottan jól tartotta magát.

Bár a norvég Arne Senstad által irányított lengyel válogatott sok labdát elszórt, mégis ki tudta használni a norvég védekezés gyenge pontjait. Amint hátul jobban összeállt a skandinávok játéka, sikerült ötgólos előnyre szert tenniük, amiből négy a szünetre is megmaradt.

A második játékrészben aztán hamar elléptek az águnkon szereplő norvégok, a debütáló Rikke Granlund tíz percig nem engedett gólt az ellenfélnek, így nem maradt kérdés a találkozón. A nagy kedvvel játszó, és a heteseket biztos kézzel értékesítő Nora Mörk mellé Henny Reistad is felzárkózott a góllövőlistán, mindketten hat találattal zártak. A győri légiósok közül Stine Oftedal hat lövésből háromszor volt eredményes, míg Kari Brattset és a koronavírusból felgyógyuló Veronica Kristiansen egyaránt két góllal zárt.

A negyedik győri, a kapus Silje Solberg legutóbb már negatív tesztet produkált, így van esély rá, hogy csatlakozni tud a norvég kerethez, de közben már Katrine Lunde is készenlétben áll.

A herningi B-csoportban a svédekre az előzetesen a négyes leggyengébbjének tartott csehek vártak. Az elmúlt hétvégén a mieinkkel két felkészülési mérkőzést vívó svédek azonban nem igazán tudtak előzetesen sok információt begyűjteni az ellenfelükről, miután a csehek több mint egy éve nem léptek pályára.

Mindez meglátszott a pályán is, a csehek a második félidő elején még 17–14-re is vezettek, innen fordítottak az öt hetest is elhibázó svédek. Akik ezután ugyan kettőnél közelebb már nem engedték a riválist, mégis a vártnál jóval nehezebben gyűrték le a cseheket, akik közül a korábban Érden is megforduló Markéta Jerábková nyolc gólig jutott. A svédeknél Jessica Ryde 41 százalékkal védett, míg Linn Blohm az öt gólja mellett számos hetest is kiharcolt.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, DÁNIA
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
B-CSOPORT (HERNING)
Svédország–Csehország 27–24 (13–13)
Ld: Blohm 5, ill. Jerábková 8

KORÁBBAN
Oroszország–Spanyolország 31–22 (13–11)

D-CSOPORT (KOLDING)
Norvégia–Lengyelország 35–22
(17–13)
Ld: N. Mörk, Reistad 6-6, ill. Gega 6

KORÁBBAN
Románia–Németország 19–22 (10–13)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik