H. D. 2021.03.21 22:54 Frissítve: 2021.03.21 23:52

Női kézi: A hitünket még tovább kell erősíteni – Elek Gábor

Mint arról beszámoltunk, az olimpiai kvótát már szombaton megszerző magyar női kézilabda-válogatott a hazai rendezésű selejtezőtorna utolsó fordulójában tét nélküli mérkőzésen 29–23-ra kikapott az Orosz csapattól, így a győri kvartett második helyén zárt. A mérkőzés után a főszereplők értékelték a történteket.

A magyar női kézilabda-válogatott 2008 után szerepelhet ismét az olimpián (Fotó: Török Attila)

 

AZ OLIMPIA MEZŐNYE ÉS SORSOLÁSI KALAPJAI
1. kalap: Hollandia, Spanyolország
2. kalap: Orosz csapat, Montenegró
3. kalap: Norvégia, Magyarország
4. kalap: Svédország, Japán
5. kalap: Franciaország, Dél-Korea
6. kalap: Angola, Brazília

„Méretre, súlyra nagyon nagy a különbség, így szépen felőröltek minket. Kicsit kiüresedtünk, nem tudtuk azt a lelki többletet hozzátenni, mint tegnap. De valahol ez törvényszerű és természetes. Nagyon sokat hibáztunk, kicsit alárendelt volt a védekezésünk. Amikor pedig kicsit felpaprikázódtunk, akkor támadásban hibáztunk…” – mondta az M4 Sportnak Elek Gábor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya.

„Az ember nyilván sohasem szeret veszíteni, de ez olyan vereség volt, ami semmit sem jelentett számunkra. Az tanulságos, hogy a hitünket még tovább kell erősíteni. Ennek az egész hétvégének a célja Tokió volt, ezt tegnap elértük, és az ilyenkor valahol törvényszerű, hogy picit lejjebb engedtünk a feszességből. Nagyon büszke vagyok az egész csapatra, még egyszer elmondom, nagyon sok mindenkinek köszönhetjük ezt, és továbbra is vallom, hogy ez az egész magyar kézilabdának a sikere” – fogalmazott a szakember.

„Ma nem tudtuk megismételni az előző két nap játékát. Hozzáteszem, az orosz válogatott sem abban a formában volt, amelyikben az olimpiai címet szerezte. Lett volna reális esély a győzelemre, de nem ilyen játékkal. Picit a koncentrációnk lankadt, olyan hibákat csináltunk, amilyeneket nem szabadna. Végig futottunk az eredmény után, két gólon belülre nem tudtunk bejönni, ma nem volt meg bennünk ez...” – kezdte az M4 Sportnak adott értékelését Danyi Gábor.

Elismerő orosz szavak
„Elismerésem a magyar válogatottnak az olimpiai kvalifikációhoz, és természetesen a saját csapatomnak is. Három mérkőzésből hármat nyertünk meg, büszke vagyok a lányokra. Jó érzés úgy hazautazni, hogy hibátlanul végeztünk Győrben, és utazhatunk a nyáron Tokióba. A játékosaink klasszis teljesítményt nyújtottak, köszönet érte nekik és a stábomnak is” – mondta a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón Alekszej Alekszejev, az orosz válogatott szövetségi kapitánya.

„A kvóta megszerzése nagyon nagy öröm és büszkeség. Szeretném megköszönni mindenkinek, aki valamit is hozzátett ehhez a sikerhez. Az Európa-bajnoksághoz képest sokkal magabiztosabb, sokkal koncentráltabb bizonyos helyzetekben ez a csapat. A pályán és a pályán kívül is nagyon egyfelé ment ez a társaság, és ezen a hétvégén tényleg nem volt kérdés, hogy kijutunk Tokióba” – mondta Danyi.

„Minden sportolónak az olimpiai részvétel az álma, nagyon örülök, hogy megtapasztalhatják ezt. Nagyon jó a lányokkal dolgozni, öröm velük, akarnak, küzdenek, harcolnak, nagyon nagy szívük van. Ha ezt a pályára ki tudják vinni, akkor nagyra hivatottak lehetnek. Az akarással az oroszok ellen sem volt gond, de a harmadik nap, harmadik meccs, benne volt a lábakban és a fejekben a fáradtság. Tovább kell építkezni, mert egyre jobbak szeretnénk lenni” – fogalmazott Görbicz Anita.

„Kicsit fásultak voltunk a harmadik mérkőzésre, hiszen tegnap nagyon nagy kő esett le mindenki szívéről, kiadtunk magunkból elég sok mindent. Azt beszéltük, hogy felszabadult mérkőzést játszunk ma, nem kell görcsösnek lenni. Látszott, hogy mindkét csapat gyakorol dolgokat, de valószínű egyik csapatnak sem ez volt az élete meccse. De az a lényeg, hogy kint vagyunk Tokióban, és nem lett sérülés, ennek örülök” – mondta a 2008-as pekingi ötkarikás játékokon is szereplő Tomori Zsuzsanna, aki azt is hozzátette, szerinte ez a csapat képes arra, hogy egy-két meglepetést okozzon majd az olimpián.

„Nagyon sokat gondolok a németek elleni gólomra, akkor még nem éreztem, hogy milyen értéke lehet, de most már azért érzem. Nagyon kemény volt ez a háromnapos torna. Bőven volt időnk felkészülni, összeszokni, így már úgy érkeztünk ide, hogy csapatként tudtunk játszani. Nagyon örültem neki, hogy itt lehetek, és hogy a sérülésem után pályára tudtam lépni. Nagyon sok segítséget kaptam ezalatt a két hét alatt, amit nagyon köszönök. Már igazán várom, hogy menjünk, és hogy ott legyünk az olimpián” – fogalmazott Háfra Noémi az M4 Sport kamerája előtt.

„Felpörögni nem volt nehéz az oroszok elleni meccsre, úgy mentünk neki a mérkőzésnek, mint a szerbek elleninek, hogy ezt is szeretnénk behúzni. Mindent kiadtunk, ami bennünk volt, amit szerettünk volna, apróbb hibák azért voltak, de ezt meg tudjuk nézni, és ki tudjuk javítani. Nem a saját, hanem a csapat teljesítményével vagyok elégedett. Ez a hétvége életünk egyik legmeghatározóbb és legjobb élménye volt. Mostantól mindennap azért fogunk dolgozni, hogy bekerülhessünk az utazó keretbe, és mehessünk az olimpiára” – értékelt Janurik Kinga, a válogatott kapusa.

NŐI KÉZILABDA OLIMPIAI SELEJTEZŐ
2. CSOPORT (GYŐR)
, 3. FORDULÓ
OROSZ CSAPAT–MAGYARORSZÁG 29–23 (14–12)
Győr,
Audi Aréna, zárt kapuk mögött. Vezette: M. García, Paolantoni (argentinok)
OROSZ CSAPAT:
 Szedojkina – MANAGAROVA 4, A. VJAHIREVA 7 (3), DMITRIJEVA 3 (1), Szeny 2, Bobrovnyikova 1, Kuznyecova. Csere: Kalinyina (kapus), Iljina 3 (1), Gorskova 4, Makejeva 1, Fomina 2, Szkorobogatcsenko 2, V. Nyikityina. Szövetségi kapitány: Alekszej Alekszejev
MAGYARORSZÁG: Janurik – Kovács Anett 2, SZÖLLŐSI-ZÁCSIK 5, Tomori, Tóvizi, KOVACSICS 5, Schatzl Nadine 1. Csere: SZIKORA (kapus), Klujber 5 (2), Helembai F. 1, Szucsánszki 1, Kiss N., Háfra N. 2, Vámos P. 1, Csiszár-Szekeres. Szövetségi kapitány: Elek Gábor
Az eredmény alakulása. 6 perc: 3–3. 11. p.: 4–6. 14. p.: 8–6. 25. p.: 13–9. 35. p.: 14–15. 45. p.: 20–16. 53. p.: 23–21. 56. p.: 25–23
Kiállítások: 4, ill. 10 perc
Hétméteresek: 6/5, ill. 2/2

KORÁBBAN
Szerbia–Kazahsztán 42–30
 (23–16)

A CSOPORT VÉGEREDMÉNYE
1. Orosz csapat33

91–736
2. Magyarország32
1100–714
3. Szerbia31
289–902
4. Kazahsztán3

375–1210
2021.07.12 14:22:57

Kézilabda Papp Bálint (összefoglaló), Rusznák György (percről percre)

Bár a találkozó túlnyomó részében a brazilok vezettek, a hajrá a magyaroké volt.

2021.07.09 17:53:56

Kézilabda BOBORY BALÁZS (összefoglaló), RUSZNÁK GYÖRGY (percről percre)

Potyogtak a gólok az olimpiára készülő csapatok találkozóján, de a magyarok jöttek ki jobban a párbajból.

2021.07.06 16:41:59

Kézilabda PAPP BÁLINT (összefoglaló), HARMATH ÁKOS (percről percre)

Az olimpiai felkészülés utolsó szakaszát hatgólos sikerrel indították a mieink Montenegró ellen.

2021.07.05 12:45:09

Kézilabda JOCHA KÁROLY

Hanus Ágnes nem tervezte meg a „lelépést”, s később minden csapattársától elnézést kért.

2021.06.17 05:19:53

Kézilabda BOBORY BALÁZS

„Sok mindent pozitívabban láttam, ha hibáztam, kerestem, miként tudnék javítani.”