N. T. 2020.12.18 22:09 Frissítve: 2020.12.19 01:01

Női kézi Eb: a norvégok a végére felőrölték a dánokat, ezzel döntősök

Norvégia az első félidőben szenvedett a dánok ellen, de utána megfordította az elődöntőt, így készülhet a franciák elleni fináléra a Dániában zajló női kézilabda Európa-bajnokságon.

 

Az első félidőben Nora Mörk tartotta meccsben a norvégokat (Fotó: Kolektiff images) 

A skandináv csatában az eddig ellenállhatatlanul és ellentmondást nem tűrően száguldó, az előző 13 Eb-ből hetet megnyerő Norvégia a háromszoros arany-, kétszeres ezüstérmes Dániával csapott össze.

„A norvégok több éve ott vannak a csúcson, itt az idő, hogy változtassunk ezen” – adta ki a jelszót a dánokat irányító Jesper Jensen az elődöntő előtt.

Mindkét csapat nagy energiákat fektetett a védekezésbe, a házigazda dánok arra is nagyon figyeltek, hogy ne adjanak labdát a norvégok kezébe, mert felállt fal ellen már nagyobb gondot okozott Thorir Hergeirsson együttesének a helyzetek kialakítása. Ráadásul Sandra Toft megint nagyon felszívta magát, és több fontos védést is bemutatott, az első félidőt 44 százalékos hatékonysággal zárta.

A koronavírus-fertőzésen áteső, és erre a meccsre újra keretbe kerülő Veronica Kristiansen mindössze a 11. percben vezette az első norvég lerohanást, és azt is elhibázta. Érdekes módon a norvégok követtek el több technikai hibát, a dánok viszont Mia Rej vezérletével négy góllal elhúztak (10–6). A norvégok kénytelenek voltak időt kérni, és emberelőnyben vissza is jöttek kettőre, miközben Mette Tranborg egy buta szabálytalanság miatt már másodszor állíttatta ki magát a 21. percben.

A dánok válasza is megérkezett a győri Anne Mette Hansen révén, így visszaállt a négygólos különbség. Beszédes volt, hogy a 11. és a 30. perc között csak Nora Mörk tudott betalálni a norvégoknál, a jobbátlövő hetesből és akcióból is eredményes volt. Kristiansen szinte a dudaszó pillanatában talált be a remeklő Toftnak, ezzel a látottak alapján megérdemelten, 13–10-re vezettek a dánok a szünetben. A dánok 12. találata a 2500. Eb-góljuk volt, a norvégok után másodikként érték el ezt a számot.

A dánok az első félidőben jól féken tartották a norvég kulcsembereket, Stine Oftedal és Kari Brattset sem tudott villogni. Nagy kérdés volt, meddig tudják fenntartani ezt a koncentrált játékot. Nos, a második játékrész elején többet hibáztak támadásban, és védekezésben sem tudtak annyira zártak maradni, ezt kihasználva a magukra találó Oftedalék egy négyes sorozattal előbb egyenlítettek, majd 16–15-re fordítottak.

A dánok itt meg tudták fogni a norvégok rohanását, ezzel együtt új meccs kezdődött, amelyben felváltva vezettek a felek. A norvég kapuban a Silje Solberget a szünetben váltó Katrine Lunde is hozzátette a magáét, lélektanilag fontos pillanatokban védett, Henny Reistad bombájával pedig az utolsó tíz percre fordulva először vezettek kettővel a norvégok (23–21).

Jensennek négy perc alatt kétszer is időt kellett kérnie, mert kezdett elmenni a hajó. A dánok a kapust lehozva sem tudtak betalálni Lundénak, miközben ötre nőtt a hátrányuk, innen meg már nem volt visszaút. A norvégok 27–24-re nyertek, így hibátlan mérleggel jutottak el a fináléig (ez lesz a 11. döntőjük), amelyben a címvédő Franciaország lesz az ellenfelük. A dánok 2004 óta nem állhattak dobogóra Eb-n, a vasárnapi bronzmeccsen Horvátország ellen szerezhetik meg a harmadik helyet.

A Győri ETO játékosai közül Hansen és Kristiansen egyaránt két, Oftedal és Brattset pedig négy-négy gólt lőtt, míg Solberg hat védéssel járult hozzá a norvég sikerhez. 

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, DÁNIA
ELŐDÖNTŐ (HERNING)
Norvégia–Dánia 27–24 (10–13)
Ld:
N. Mörk 6, Brattset, Oftedal 4-4, ill. Rej 7
KORÁBBAN
Franciaország–Horvátország 30–19 (15–5)
AZ 5. HELYÉRT (HERNING)
Oroszország–Hollandia 33–27 (18–13)

A VASÁRNAPI PROGRAM
BRONZMÉRKŐZÉS
15.30: Horvátország–Dánia (Tv: Sport1)
DÖNTŐ
18.00:
 Franciaország–Norvégia (Tv: Sport1, élőben az NSO-n)

AZ EB VÉGEREDMÉNYE, A MÁR ISMERT HELYEZÉSEK
  5. Oroszország
  6. Hollandia
  7. Németország
  8. Montenegró
  9. Spanyolország
10. MAGYARORSZÁG
11. Svédország
12. Románia
13. Szerbia
14. Lengyelország
15. Csehország
16. Szlovénia

2021.04.16 15:55:35

Kézilabda RUSZNÁK GYÖRGY

Ezzel lényegében kijutott a világbajnokságra a magyar női kézilabda-válogatott.

2021.04.15 21:10:14

Kézilabda MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. Az utolsó tíz percre, borítékolhatóan minimum tízgólos előnynél Ambros Martín vezetőedző nyugodtan beküldheti a pályára. És akkor jöhet tíz perc folyamatos vastaps, standing ovation, neki szóló ének, aztán pedig a lefújás után mindenkinek rengeteg könny és szép emlék.

2021.04.13 11:50:00

Kézilabda BÁLINT MÁTYÁS

A 66 éves mesteredző úgy véli, a siker a legjobb orvosság konfliktus ellen.

2021.04.12 14:23:52

Kézilabda NAGY PÉTER, VINCZE SZABOLCS, HATÁR DÁVID (percről percre)

A rekordgyőztes bakonyi együttes 28. alkalommal nyerte meg a Magyar Kupát.

2021.04.12 11:17:47

Kézilabda BOBORY BALÁZS

A Dunaszerdahely női kézilabdacsapata a nemzetközi porondon is képviselheti a felvidéki várost.