Női kézi Eb: a norvégok a végére felőrölték a dánokat, ezzel döntősök

N. T.N. T.
Vágólapra másolva!
2020.12.18. 22:09
null
Az első félidőben Nora Mörk tartotta meccsben a norvégokat (Fotó: Kolektiff images)
Norvégia az első félidőben szenvedett a dánok ellen, de utána megfordította az elődöntőt, így készülhet a franciák elleni fináléra a Dániában zajló női kézilabda Európa-bajnokságon.

A skandináv csatában az eddig ellenállhatatlanul és ellentmondást nem tűrően száguldó, az előző 13 Eb-ből hetet megnyerő Norvégia a háromszoros arany-, kétszeres ezüstérmes Dániával csapott össze.

„A norvégok több éve ott vannak a csúcson, itt az idő, hogy változtassunk ezen” – adta ki a jelszót a dánokat irányító Jesper Jensen az elődöntő előtt.

Mindkét csapat nagy energiákat fektetett a védekezésbe, a házigazda dánok arra is nagyon figyeltek, hogy ne adjanak labdát a norvégok kezébe, mert felállt fal ellen már nagyobb gondot okozott Thorir Hergeirsson együttesének a helyzetek kialakítása. Ráadásul Sandra Toft megint nagyon felszívta magát, és több fontos védést is bemutatott, az első félidőt 44 százalékos hatékonysággal zárta.

A koronavírus-fertőzésen áteső, és erre a meccsre újra keretbe kerülő Veronica Kristiansen mindössze a 11. percben vezette az első norvég lerohanást, és azt is elhibázta. Érdekes módon a norvégok követtek el több technikai hibát, a dánok viszont Mia Rej vezérletével négy góllal elhúztak (10–6). A norvégok kénytelenek voltak időt kérni, és emberelőnyben vissza is jöttek kettőre, miközben Mette Tranborg egy buta szabálytalanság miatt már másodszor állíttatta ki magát a 21. percben.

A dánok válasza is megérkezett a győri Anne Mette Hansen révén, így visszaállt a négygólos különbség. Beszédes volt, hogy a 11. és a 30. perc között csak Nora Mörk tudott betalálni a norvégoknál, a jobbátlövő hetesből és akcióból is eredményes volt. Kristiansen szinte a dudaszó pillanatában talált be a remeklő Toftnak, ezzel a látottak alapján megérdemelten, 13–10-re vezettek a dánok a szünetben. A dánok 12. találata a 2500. Eb-góljuk volt, a norvégok után másodikként érték el ezt a számot.

A dánok az első félidőben jól féken tartották a norvég kulcsembereket, Stine Oftedal és Kari Brattset sem tudott villogni. Nagy kérdés volt, meddig tudják fenntartani ezt a koncentrált játékot. Nos, a második játékrész elején többet hibáztak támadásban, és védekezésben sem tudtak annyira zártak maradni, ezt kihasználva a magukra találó Oftedalék egy négyes sorozattal előbb egyenlítettek, majd 16–15-re fordítottak.

A dánok itt meg tudták fogni a norvégok rohanását, ezzel együtt új meccs kezdődött, amelyben felváltva vezettek a felek. A norvég kapuban a Silje Solberget a szünetben váltó Katrine Lunde is hozzátette a magáét, lélektanilag fontos pillanatokban védett, Henny Reistad bombájával pedig az utolsó tíz percre fordulva először vezettek kettővel a norvégok (23–21).

Jensennek négy perc alatt kétszer is időt kellett kérnie, mert kezdett elmenni a hajó. A dánok a kapust lehozva sem tudtak betalálni Lundénak, miközben ötre nőtt a hátrányuk, innen meg már nem volt visszaút. A norvégok 27–24-re nyertek, így hibátlan mérleggel jutottak el a fináléig (ez lesz a 11. döntőjük), amelyben a címvédő Franciaország lesz az ellenfelük. A dánok 2004 óta nem állhattak dobogóra Eb-n, a vasárnapi bronzmeccsen Horvátország ellen szerezhetik meg a harmadik helyet.

A Győri ETO játékosai közül Hansen és Kristiansen egyaránt két, Oftedal és Brattset pedig négy-négy gólt lőtt, míg Solberg hat védéssel járult hozzá a norvég sikerhez.

NŐI KÉZILABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG, DÁNIA
ELŐDÖNTŐ (HERNING)
Norvégia–Dánia27–24 (10–13)
Ld:
N. Mörk 6, Brattset, Oftedal 4-4, ill. Rej 7
KORÁBBAN
Franciaország–Horvátország 30–19 (15–5)
AZ 5. HELYÉRT (HERNING)
Oroszország–Hollandia33–27 (18–13)

A VASÁRNAPI PROGRAM
BRONZMÉRKŐZÉS
15.30: Horvátország–Dánia (Tv:Sport1)
DÖNTŐ
18.00:
Franciaország–Norvégia (Tv:Sport1, élőben az NSO-n)

AZ EB VÉGEREDMÉNYE, A MÁR ISMERT HELYEZÉSEK
5. Oroszország
6. Hollandia
7. Németország
8. Montenegró
9. Spanyolország
10. MAGYARORSZÁG
11. Svédország
12. Románia
13. Szerbia
14. Lengyelország
15. Csehország
16. Szlovénia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik