V. Á. 2022.07.05 13:18 Frissítve: 2022.07.05 14:38

Férfi kézi-vb: Talán az egyik legkiegyenlítettebb csoportba kerültünk – Chema Rodríguez

Mint ismert, a magyar férfi kézilabda-válogatott Izlanddal, Portugáliával és Dél-Koreával került egy négyesbe a 2023-as (január 12–29.) lengyel-svéd közös rendezésű világbajnokságon. A mieink spanyol szövetségi kapitánya, Chema Rodríguez az MKSZ honlapjának elmondta, az olimpiai selejtezős helyek elérése a cél.

 

Chema Rodríguez szerint az az egyik legkiegyenlítettebb csoportba került a magyar válogatott (Fotó: Török Attila)


„Talán az egyik legkiegyenlítettebb csoportba kerültünk, három európai csapat szerepel ebben a négyesben, és szinte ugyanaz a csoportbeosztásunk, mint az Eb-n, csak éppen Hollandia helyett Dél-Korea lesz az ellenfelünk. Minden meccs nagy kihívás lesz, már a rajt az ázsiaiak ellen is, Izlandot és Portugáliát pedig jól ismerjük januárból, rendkívül szoros meccseket játszottunk velük. Mivel a célunk az olimpiai selejtezős helyek egyikének megszerzése, azaz a világbajnokságon a legjobb hét közé kerülés, nagy feladat előtt állunk, hiszen legalább 15 csapat pályázik ugyanerre eséllyel. Szeretnénk úgy továbbjutni a csoportból, hogy közben a lehető legtöbb pontot vigyük magunkkal tovább, ezzel fenntartva az esélyeinket. Kemény menet lesz, az biztos”
– nyilatkozta Chema Rodríguez.

A válogatott közvetlen vb-felkészülése decemberben kezdődik.

ELŐZMÉNYEK

A vb mezőnye még nem teljes, hiszen az Afrika-bajnokságot, amelynek első öt helyezettje vehet részt a vb-n, 2022. július 11–18. között rendezik meg.

Mind a nyolc vb-csoportból az első három helyezett jut tovább, és magával viszi a másik két továbbjutóval szembeni eredményét. A magyar együttes továbbjutás esetén a göteborgi középdöntős csoportban Svédország, Uruguay, Brazília, illetve az Afrika-bajnokság ezüstérmese közül három csapattal találkozik. Onnan az első kettő jut a negyeddöntőbe.

A világbajnokság győztese kijut a 2024-es párizsi olimpiára, a 2–7. helyezettek pedig ötkarikás selejtezőn vehetnek részt.

A magyar válogatott csoportmérkőzései:
2023. január 12., csütörtök
18.00:
Magyarország–Dél-Korea
2023. január 14., szombat
18.00:
Izland–Magyarország
2023. január 16., hétfő
20.30:
Portugália–Magyarország

FÉRFI KÉZILABDA-VB, 2023
A-CSOPORT
Spanyolország
Montenegró
Chile
Irán

B-CSOPORT
Franciaország
Lengyelország
Szaúd-Arábia
Szlovénia

C-CSOPORT
Svédország
Brazília
Afrika 2. csapata
Uruguay

D-CSOPORT
Izland
Portugália
MAGYARORSZÁG
Dél-Korea

E-CSOPORT
Németország
Katar
Szerbia
Afrika 5. csapata

F-CSOPORT
Norvégia
Észak-Macedónia
Argentína
Hollandia

G-CSOPORT
Afrika 1. csapata
Horvátország
Afrika 3. csapata
Egyesült Államok

H-CSOPORT
Dánia
Belgium
Bahrein
Afrika 4. csapata

2022.08.06 23:57:19

Kézilabda BALLAI ATTILA

ALAPVONAL. Valóban törvényszerű-e a hanyatlás, és ha igen, akkor tartós és visszafordíthatatlan-e? Ha pedig szintén igen, megengedheti-e a kézilabda, amely a harmadik évezred sportágaként címkézi magát, és ezt nem is ok nélkül teszi, hogy öncsonkítás útján veszítsen a látványosságából, a mutatvány jellegéből, a vonzerejéből?

2022.07.18 22:51:28

Kézilabda VARGA ÁDÁM

A korábban öt évig a Veszprémet is erősítő északmacedón legendát stílusosan meg is koronázták.

2022.07.13 23:28:26

Kézilabda BOBORY BALÁZS

ALAPVONAL.S bár mindig azt mondják, a tehetség utat tör magának, és nyilván a legszerencsésebb eset, ha valakinek nem kell a korát, az érettségét számba venni, amikor pályára lép, de bizony a legtöbb esetben óvatosan kell adagolni a nyomást, a felelősséget, mert a megélt sikerek és kudarcok, illetve az őket követő reakciók is torzíthatják a személyiséget, ami nyilván meghatározó abból a szempontból, hogy az illető milyen pályát fut be.

2022.07.03 22:51:00

Kézilabda THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A nagyok között is lesznek vezéregyéniségek közülük.

2022.07.03 16:45:23

Kézilabda R. Gy.

A norvégok szinte végig vezettek, de sikerült megfordítani az állást, a vége viszont megint a skandinávoké lett.