Adjuk meg Pastornak, ami Pastoré – Vincze Szabolcs jegyzete

Vágólapra másolva!
2022.11.10. 00:26

TÍZ ÉV HOSSZÚ IDŐ, azt hiszem, a Pick Szeged jól döntött, amikor kedden megegyezett a spanyol edzővel, Juan Carlos Pastorral a távozásról, az pedig kifejezetten elegáns gesztus, hogy csak az idény végén búcsúznak el egymástól, hiszen a 2013-ban érkező Mister megérdemli, hogy ne azonnal bontsanak vele szerződést. A klub ezzel egyértelműen jelezte, hogy tiszteli a tréner munkásságát és mindazt, amit elmúlt évtizedben az egyesületért tett.

Magam is úgy gondolom, hogy ennyi idő után egyszerűen elfáradt a csapat és az edző kapcsolata, ami a profi sportban gyakori, sőt ma már kifejezetten az a ritka, hogy valaki egy évtizeden át üljön ugyanazon a kispadon. De attól még, hogy a Szeged gyengén szerepelt eddig a mostani Bajnokok Ligája-évadban, nem szabad elkövetni azt a hibát, hogy csak ez alapján vonjunk le következtetéseket, ugyanis Pastor munkáját csak évtizedes kontextusban érdemes vizsgálni, mielőtt mérleget vonnánk.

Az ő fő műve Magyarországon ugyanis az, hogy meg tudta törni a Veszprém egyeduralmát a magyar bajnokságban, igazi riválissá tette a Szegedet, az érkezése előtti két évtizedben ugyanis az Építők csak kétszer csúszott le az NB I-es aranyéremről. Pastor viszont kilenc év alatt háromszor vezette a liga dobogójának tetejére a Tisza-parti klubot, amellyel mellesleg Magyar Kupát és EHF-kupát is nyert, mielőtt a Bajnokok Ligájában is tényezővé vált volna a gárda. És nem utolsósorban világklasszist faragott Bánhidi Bencéből, jól halad Rosta Miklóssal, amivel a magyar kézilabdasportnak tett és tesz hatalmas szolgálatot, akárcsak a spanyol rendszer elterjesztésével.

Persze az elmúlt időszakban már voltak jelei, hogy nem a régi a Mister és a csapat egysége, az aktuális évadban pedig jogos a kritika az eredmények elmaradása miatt, de azért legyünk már annyira tisztességesek, hogy adjuk meg Pastornak, ami Pastoré. Ne csak a hibáit, az érdemeit is lássuk pontosan, mert az utóbbiból van több.

A klub már csak azért is jól időzítette a döntését, mert a csapat ebből jól is kijöhet. Pastornak több mint fél éve van a szép búcsúra, csak rajta és a játékosokon múlik, hogyan válnak el egymástól.

A Nemzeti Sport munkatársainak további véleménycikkeit itt olvashatja!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik