A japánok ellen kifejezetten sokat érhet a lövőtudománya – Golovin Vlagyimir Kácsor Gréta behívásáról

BALOGH ANDRÁSBALOGH ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2024.02.21. 17:53
Golovin Vlagyimir kifejtette, miért hívta be a válogatottba Kácsor Grétát (Fotó: Dömötör Csaba)
Golovin Vlagyimir, a magyar női kézilabda-válogatott szakvezetője aktuális naplóbejegyzésében megindokolta, miért hívta be Kácsor Grétát a válogatott keretébe, amely a Svájc elleni Eurokupa-mérkőzésre készül.

A Magyar Kézilabda-szövetség honlapján  megjelent aktuális posztjában Golovin Vlagyimir javarészt Kácsor Gréta válogatottba való behívásáról beszélt: „Tudom, állandó téma volt az elmúlt években, most is az, ezért ezzel kezdem: Kácsor Grétát behívtam a válogatottba. Soha nem volt kérdés, hogy a képességei alapján ott a helye, a teljesítménye viszont ezt nem tette mindig egyértelművé. Ezért amikor válogatott, egyesek azt kérdezik, miért az, amikor kimarad, akkor azt, miért maradt ki? Ő mindig a lehető legnormálisabban és legreálisabban értékelte a saját helyzetét, soha nem panaszkodott, nem sértődött meg. Folyamatosan beszélünk, tartjuk a kapcsolatot, mindig korrekten elmondta, ha valami gátat, önbizalomhiányt érzett, ha úgy gondolta, nem tud segíteni. Most viszont mind a ketten úgy gondoljuk, hogy tud.”

A női válogatott szakvezetője visszatekintett 2018-ra, amikor a hazai junior vb-re készülő keretbe hívta be Kácsort. „A társai többségénél egy évvel fiatalabban került be, hasznos volt, sokat segített a csapatnak. Egyébként sem tudtam olyat kérni tőle, amit ne csinált volna meg. Korábban a klubjában csak támadásban játszott, én nem cseréltem le védekezésben sem, azt is megoldotta, onnantól védekeztették Vácon is. Aki védekezni és lőni is tud, az a mai kézilabdában kincs.”

„A felnőtt válogatottban azonban sokszor nem volt képes arra a teljesítményre, ami benne van, és amit a klubjában általában meg is mutat. A Debrecen legutóbbi BL-mérkőzésein is kimagaslóan játszott, biztos, hogy Magyarországon jelenleg ő a legjobb formában lévő balátlövő. Szükség van rá, mert ez kulcsposzt, átlövő nélkül nehéz játszani. Legutóbbi beszélgetésünkkor, hétfőn (február 19-én) elmondta, úgy érzi, most megvan benne az elszántság, én pedig ezt örömmel hallottam, és azt feleltem, akkor jöjjön! Az olimpiai selejtezőn például a japánok ellen kifejezetten sokat érhet az ő lövőtudománya, de nem csak akkor, és mivel különben sem úgy alakult a mérkőzések sorrendje, ahogy szerettük volna, Japán előtt a svédek ellen készülünk” – indokolta döntését Golovin Vlagyimir.

A szakvezető kitért a svédek elleni mérkőzés taktikájára is: „A vb-n ellenük elkövetett hibáinkat kielemeztük, azokat még egyszer nem követhetjük el. Akkor amúgy is ők játszottak hazai pályán, most pedig mi fogunk, és azért ez nem kis különbség. Úgyhogy nekik megyünk, szándékaink szerint a legjobb formánkban, és a meccs végén meglátjuk, ez mire elég. Semmiképpen nem vagyunk esélytelenek ellenük sem. Ráadásul megsérült az egyik legjobb védőjük, Anna Lagerquist, a Nantes játékosa, bajnoki mérkőzésen elszakadt a keresztszalagja. Persze sajnálom, mint minden sérült sportolót, és gyors felépülést kívánok neki, de azt azért nagyon nem bánom, hogy annyira gyors ez nem lehet, hogy márciusban már visszatérhessen.”

Végezetül a szövetségi kapitány szót ejtett a magyar klubcsapatok teljesítményéről: „Végül, nagyon örülök neki, hogy a BL-ben mind a három csapatunk továbbjutott, ez egyedi bravúr. A nyolcba kerülésért a Ferencvárosnak és a Debrecennek a Brest és a Vipers ellen nem lesz egyszerű dolga, de ha mindketten a legjobbjukat nyújtják, joggal bizakodhatunk. Jól nézne ki egy Győr-Debrecen negyeddöntő… Akkor a legalább a győrieknek sem kellene az egykori kapusuk, Lunde ellen játszani, aki különleges hatást tud kifejteni a támadókra. Igaz, hogy negyvenhárom éves, de szerintem még lehet tíz jó éve. Utána meg öt rossz. Ami az ő esetében még mindig inkább jó.”

A MAGYAR NŐI VÁLOGATOTT KERETE
Kapusok: Böde-Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szemerey Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbszélsők: Győri-Lukács Viktória (Győri Audi ETO), Faluvégi Dorottya (SG BBM Bietigheim – Németország)
Jobbátlövők: Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Albek Anna (Motherson-Mosonmagyaróvári KC), Papp Nikolett (SCM Gloria Buzau – Románia)
Irányítók: Vámos Petra (DVSC Schaeffler), Debreczeni-Klivinyi Kinga (Moyra-Budaörs), Simon Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: Bordás Réka (Praktiker-Vác), Füzi-Tóvizi Petra (DVSC Schaeffler), Pásztor Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
Balátlövők: Kácsor Gréta (DVSC Schaeffler), Kuczora Csenge (Praktiker-Vác), Juhász Gréta (Kisvárda Master Good SE), Háfra Noémi (SG BBM Bietigheim – Németország)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Schatzl Nadine (Győri Audi ETO)

Az Eurokupa 3–4. fordulójának programja
Február 28., szerda
17.00: Magyarország–Svájc, Tatabánya
19.15: Norvégia–Ausztria, Halden

Március 2., szombat
16.30: Svájc–Magyarország, Gümligen

Március 3., vasárnap
16.00: Ausztria–Norvégia, Innsbruck

Korábbi eredmények
Magyarország–Norvégia 31–38 (17–19)
Svájc–Ausztria 33–27 (18–11)
Ausztria–Magyarország 32–34 (15–19)
Norvégia–Svájc 44–29 (23–18)

Az állás: 1. Norvégia 4 pont, 2. Magyarország 2 (65-70), 3. Svájc 2 (62-71), 4. Ausztria 0

Az Eurokupában azok a csapatok vesznek részt, amelyek nem lépnek pályára a decemberi, magyar-osztrák-svájci közös rendezésű Európa-bajnokság selejtezősorozatában.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik