Női kézilabda: Szeretem, ha sokat fut a csapatom – Martin Albertsen

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2023.07.27. 19:44
Az immár a dán Martin Albertsen irányításával készülő, Bajnokok Ligája-döntős ferencvárosi női kézilabdázóknál sok az újdonság.
A röplabda is előkerült a nyilvános edzés elején (Fotó: Árvai Károly)
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A röplabda is előkerült a nyilvános edzés elején (Fotó: Árvai Károly) A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

Egy hete készül az új idényre az élvonalbeli és Bajnokok Ligája-ezüstérmes, Magyar Kupa-címvédő Ferencváros női kézilabdacsapata. A munkát immár a dán Martin Albertsen irányítja, aki a tizenöt év után búcsúzó klubikont, Elek Gábort váltotta a kispadon. A változás szele tehát beköszöntött a Népligetben és ezt nem azért írjuk, mert a csütörtök kora délutáni, sajtónyilvános edzés idején is éppen felújítást végeztek az Elek Gyula Aréna felső emeleti helyiségeiben.

MINDEN ÚJ ÉS TELJESEN MÁS

BÖDE-BÍRÓ Blanka, az FTC kapusa: „Minden új és teljesen más, alapból már az is, hogy angolul zajlanak az edzések. Pályafutásom során dolgoztam már külföldi edzővel a válogatottnál, de azok rövidebb időszakok voltak, klubszinten erre rá kell még állnunk. Nagyon sok az újdonság, figyelni kell, hiszen most fektetjük le az alapokat, lépésről lépésre haladunk. Mentálisan is fárasztó egyelőre, sok az információ. Az első hét alapján látszik, fontos lesz, hogy óriási irammal menjünk előre, a futásra fektetjük a hangsúlyt az edzéseken is, nekünk, kapusoknak is az a feladatunk, hogy a lehető leghamarabb dobjuk ki a labdát, bármi történik. Védekezésben is vesszük elő a taktikai elemeket, próbáljuk építeni magunkat elöl és hátul is. Amióta kétszer nyolc csapatos a Bajnokok Ligája, sosem ígérkezik könnyű csoportbeosztás, mindig találkozol nehéz ellenfelekkel, hosszú és megterhelő sorozat. A Győrrel vívandó harcaink is kemények lesznek, hiszen oda is új és hasonlóan északi felfogás érkezett, náluk is érződni fog a változás, kíváncsian várom ezeket a párharcokat is.”

Angela MALESTEIN, az FTC jobbszélsője: „Minden más, mint amit megszoktam az elmúlt három évben, sok az alapvető újdonság, kicsit olyan, mintha visszakerülnél a kézilabdaakadémiára. Korábban évekig dolgoztam együtt Martin Albertsennel, ismerem őt, ugyanakkor nehéz kérdés is ez, hiszen ez egy teljesen másik csapat. Azt viszont remélem, hogy még annál is sikeresebbek leszünk vele, mint Bietigheimben voltunk. Mindig az a cél, hogy jobb legyél, mint az előző idényben, miközben a nyomás is nagy. Nagyon szeretnék újra négyes döntőbe jutni a Bajnokok Ligájában, mindig ez a cél. Nehéz a csoportunk, de legutóbb is így volt, mindig erősebb a sorozat, mint volt, nem lesz könnyű meccsünk, de hát ettől BL a BL. Meglátjuk, hogy mit hoz az előttünk álló idény vége.”

A tréning előtt, a játékosok gyülekezése során már nyilvánvalóvá vált, hogy az új szakmai stáb nagy hangsúlyt fektet a kézilabdázók monitorozására, az állapotuk folyamatos felmérésére és az adatok elemzésére. A kezdést megelőzően Albertsen a német Emily Bölkkel, a szerb Dragana Cvijiccsel és a Győrből frissen igazolt montenegrói Jelena Deszpotoviccsal diskurált jó kedélyűen, majd a bemelegítéskor rövid eligazítást tartott a kerettagoknak. A tréning hangulatáról a dán trénerrel a német Bietigheimnél 2014 és 2019 kötött már együtt dolgozó Angela Malestein gondoskodott: a holland válogatott jobbszélső beizzította a zenét egy méretes hordozható hangszórón. A kocogás után három csapatra oszlott a zöld-fehér garnitúra és következett egy sajátos, kétérintős játék röplabdával, a hat perces, kétkapus meccseken váltotta egymást a három együttes és kézzel, illetve lábbal is hozzá lehetett érni a labdához. A jó hangulatú csatákat letudva azonban már komolyra fordult a foglalkozás, a támadást és a védekezést gyakorolták a ferencvárosiak a labdás gyakorlatok során.

„Megtisztelő egy ilyen nagy hagyományokkal rendelkező csapatnál és klubnál dolgozni, az ember érzi a tradíciót, és a tiszteletet, ami egész Európában övezi a Ferencvárost, labdarúgásban, kézilabdában, vízilabdában, nagyon sok más sportágban – mondta lapunknak Martin Albertsen még az edzés előtt. – A nyári pihenő után visszatérve tesztekkel kezdtünk, összességében jó formát mutattak a játékosok, jó állapotban vannak. Ez fontos nekem, mert azt szeretem, ha sokat fut a csapatom a mérkőzéseken. Egy kicsit többet alkalmazzuk a skandináv stílust, sok futással. Láthattuk a legutóbbi Bajnokok Ligája négyes döntőben is, hogyan rohant a Vipers Kristiansand a Győr elleni elődöntőben. Meg kell próbálnunk nekünk is hasonló felfogásban kézilabdáznunk.”

Az északi szakvezető szerint a hatékonyságukat növelniük kell, a kapusoknak is keresni kell a lehetőséget és a megfelelő embert, amikor játékba hozzák a labdát, hogy góllal zárhassák a támadásokat.

Martin Albertsen modern kézilabdát játszatna csapatával (Fotó: Árvai Károly)
Martin Albertsen modern kézilabdát játszatna csapatával (Fotó: Árvai Károly)

„Minden poszton, minden játékosnak meg kell teremteni a legjobb esélyt. Ezen dolgozunk, szélesítjük a játékot, a teret, hogy a pályán lévők egymást segítsék támadásban. Hátul a védőknek minél többet kell támogatni a kapust, a blokkokkal segíteni. Ez alapozhatja meg, hogy a kapusok hosszú passzaival gyors indításokat és lerohanásokat vezessünk, közvetlen jó átadásokkal a szélekre és a beállókhoz, ez is fontos. Jók a beállóink, ezt a hét a hat elleni játékban is kihasználhatjuk” – szögezte le Albertsen, aki szerint kiváló a magyar bajnokság, a Győr mellett sok jó csapattal:

„Természetesen a győriekkel továbbra is nagy harcot vívunk majd – a következő években azon leszünk, hogy azonos szinten legyünk, legalább olyan jók legyünk, mint ők, ha nem még jobbak és föléjük kerekedjünk. Sok mindenben léptünk már előre a klubnál és fejlődhetünk tovább az új időszakban, több orvos és fizioterapeuta segíti a munkát, hasznosítjuk a technikai vívmányokat, új tesztelési rendszerünk van, amit minden edzésen használunk. Tudományosabb alapon képzeljük el a kézilabdát, ez a jövő, ettől fejlődhetünk és közelíthetünk a világ legjobb és legnagyobb klubjainak szintjéhez.”

Az FTC pénteken 16 órától első felkészülési mérkőzését játssza a bajnoki és MK-bronzérmes, szintén BL-csoportkörös Debrecen otthonában.

FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 2023–2024
Érkezett:
Bordás Réka (beálló, Debrecen), Jelena Deszpotovics (montenegrói, átlövő, Győr), Simon Petra (irányító, MTK Budapest – kölcsönből vissza)
Távozott: Alicia Stolle (német, jobbátlövő; Dortmund, német), Szucsánszki Zita (irányító, visszavonult)

Malestein (balra) Bietigheimből már ismeri az új edzőt (Fotó: Árvai Károly)
Malestein (balra) Bietigheimből már ismeri az új edzőt (Fotó: Árvai Károly)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik