Kézilabda: az ETO elnöke reagált a jegyzetünkre

Vágólapra másolva!
2017.12.12. 17:50
Bartha Csaba, a Győri Audi ETO KC elnöke reagálni kívánt a Nemzeti Sport mai jegyzetére. A szerkesztőségünkbe eljuttatott véleményét tartalmi változtatás nélkül közöljük.

Meggyőződésünk, hogy sem a Győri Audi ETO külföldi játékosai, sem pedig más klubcsapatok külföldi játékosainak a magyar bajnokságban való szerepeltetése miatt semmilyen sportszakmai hátrány nem éri a magyar női válogatottat. Ugyanakkor a külföldi kézilabdázók jelenléte hatalmas lendületet adhat az utánpótlás-játékosok szakmai fejlődésének. Meggyőződésünk, hogy sem a Győri Audi ETO külföldi játékosai, sem pedig más klubcsapatok külföldi játékosainak a magyar bajnokságban való szerepeltetése miatt semmilyen sportszakmai hátrány nem éri a magyar női válogatottat. Ugyanakkor a külföldi kézilabdázók jelenléte hatalmas lendületet adhat az utánpótlás-játékosok szakmai fejlődésének.

Amennyiben végignézzük a magyar női válogatott keretét és a válogatott játékosok játéklehetőségét a klubjaikban, elmondhatjuk, hogy Görbicz Anita kivételével valamennyien megkapják azt a mérkőzésterhelést ill. játéklehetőséget, amelyből a magyar női válogatott építkezhet. (Görbicz Anita csak a 2017–2018-as szezonban szerepel többnyire a balszélső posztján, korábban irányítóként játszott a klubcsapatában. Jelenleg Stine Oftedal és Nycke Groot a Győri Audi ETO két irányítója, akik Görbicz Anitával egyetemben a világ élvonalához tartoznak. )

Kapusposzton Bíró Blanka és Janurik Kinga klubjuk első számú hálóőrei, és nem csak a hazai bajnokságban, de nemzetközi mérkőzéseken is teljes játékidőt töltenek a pályán.

Beállóposzton Kisfaludy Anett, Mayer Szabina minden mérkőzésen gyakorlatilag 60 percet tölt a pályán, míg Mészáros Rea egy BL-csapatban szerepelhet hétről hétre.

Irányítóposzton Kovacsics Anikó és Szucsánszki Zita a BL-résztvevő Ferencváros irányítói.

Átlövőposztokon Klivinyi Kinga, Kovács Anna, Szöllősi-Zácsik Szandra, Szekeres Klára és Tomori Zsuzsanna mind alapemberek az EHF-kupában és BL-ben induló klubjaikban, teljes értékű játéklehetőséget kapnak (amikor egészségesek). Háfra Noémi pedig juniorválogatottként a Ferencvárosban egyre több szerephez jut.

Szélsőposztokon Schatzl Nadine, Lukács Viktória és Bódi Bernadett mindannyian teljes játékidőt játszanak a klubjukban és az együtteseik meghatározó tagjai.

Véleményünk szerint Thury úr jegyzete nem áll összhangban a valósággal. Tudjuk jól, hogy az igazi probléma a minőségi utánpótlás-nevelés, illetve azon hosszú távú sportszakmai koncepció hiánya, amelynek során az utánpótlás (ifjúsági és junior-) válogatottak a későbbiekben a felnőttválogatott meghatározó játékosaivá tudnak válni.

Az elmúlt évtizedben az ifjúsági és a juniorválogatott keret a korosztályos világversenyeken többször bizonyította az eredményességét, de sajnos mégsem sikerült ezeket a játékosokat a felnőttválogatottba beépíteni.

A Győri Audi ETO vezetősége szívesen vállal szerepet egy hosszú távú stratégia kialakításában.

Győr, 2017. december 12.

Üdvözlettel,

Dr. Bartha Csaba
elnök, Győri Audi ETO KC

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik