Női kézi BL: A Győr nem ismétli meg a múltbéli hibáit - Popovics

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.10. 10:45
A női Bajnokok Ligája történetének egyik legjobb játékosa, a tavaly a Buducsnoszt Podgoricával éppen a Győri ETO ellen a csúcsra érő montenegrói Bojana Popovics szerint a magyar bajnok tanult a múltbéli hibáiból, és még egyszer nem követi el azokat. A korábbi kiváló átlövő szerint honfitársa, Jovanka Radicsevics meghatározó érdemeket szerzett a Győr Larvik elleni idegenbeli sikerében.  

„Mindkét csapattól nagyobb energiát és küzdelmet vártam, amely hozzátartozik egy BL-döntőhöz. A meccs első részében jól működött a Larvik védekezése, és sikerült megállítani a Győr kulcsembereit, akik közül senki nem játszott jól. Leganger kiválóan védett, a lerohanásokból pedig a hazaiak könnyű gólokat tudtak szerezni, ami azért volt fontos, mert felállt fal ellen már nem voltak olyan eredményesek. A második félidőben aztán a Larvik elvesztette a fonalat, a fordításban nagy szerepe volt Radicsevicsnek, aki néhány perc alatt négy gólt is szerzett lerohanásból. Nagyszerű érzéke van az ilyen találatokhoz, kíméletlenül megbünteti az ellenfél hibáit” – nyilatkozta az európai szövetség honlapjának Popovics, aki visszavonulása óta a Podgorica sportigazgatójaként dolgozik. A korábbi kiváló átlövő hatszor nyerte meg a BL-t, ebből a Slagelsében kétszer (2005, 2007) Legangerrel, a Viborgban kétszer (2009, 2010) Katrine Lundéval. Popovics, aki visszavonulása óta a Podgorica sportigazgatójaként dolgozik. A korábbi kiváló átlövő hatszor nyerte meg a BL-t, ebből a Slagelsében kétszer (2005, 2007) Legangerrel, a Viborgban kétszer (2009, 2010) Katrine Lundéval.

„A Győr az egész szezonban egyenletesebben teljesített, a Larviknak voltak hullámvölgyei, és támadásban behatároltak a lehetőségei, ugyanis átlövésből kevésbé eredményes. Így számomra nem volt meglepetés a döntő első meccsének végeredménye, még ha a Larvik lehetett volna okosabb is a meccs bizonyos periódusaiban” – tette hozzá Popovics, aki szerint az ETO nem ismétli meg a múltbéli hibáit.

„Talán az előző szezonban nagyobb tűzzel játszott az ETO, de nagy különbségeket nem látok. Lunde sok olyan esetben is hárítani tud, amikor a védelem nem segíti, Görbicz pedig az idén szerintem jobban a csapatért játszik. Ambros Martín nagyon felkészül az ellenfelekből, míg tavaly ez kevésbé volt jellemző. Biztos vagyok benne, hogy a Győr nem ismétli meg a múltbéli hibákat, és nagyon koncentrálni fog, mivel tanult az Oltchim elleni elődöntőből. Nem is értem, egy olyan csapat, mint a Valcea, hogyan bukhatott el hatgólos előnyről a hajrában, de ez is a Győrt dicséri, hogy nem adta fel.”

A SZÁMOK TÜKRÉBEN

Az EHF külön BL-statisztikát jelentetett meg a visszavágó előtt. Ebből kiderül, hogy a csoportkörtől kezdődően 77 mérkőzést játszottak a csapatok, 41-szer hazai, 35-ször vendégsiker született, és egyetlen összecsapás zárult döntetlennel. Érdekesség, hogy a négy elődöntőben és a finálé első felvonásán kivétel nélkül a vendégek diadalmaskodtak.

A Győr 14 győzelemmel és egy vereséggel áll a mostani szezonban, gólkülönbsége 412–324. A Larvik 9-szer nyert, ötször kikapott – ebből háromszor az ETO-tól és egyszer az FTC-Rail Cargo Hungariától –, gólkülönbsége 413–356.

Veszprém most negyedszer házigazdája BL- (BEK-) döntőnek: 2002-ben férfi, 2009-ben és tavaly női finálénak adott otthont a város. A győriek norvég világsztár beállósa, Heidi Löke sorozatban harmadszor vív finálét: 2011-ben a Larvikkal nyert, tavaly az ETO-val kikapott a végső szakaszban.

Eddig hatszor fordult elő, hogy az első meccsen győztes csapat végül nem nyert a legrangosabb kupában, ebből a Győr kétszer (2009, 2012), az FTC egyszer (2002).

A női finálék történetében oda-visszavágón a legnagyobb különbség kilenc találat volt (1998 és 2005), míg a legkisebb a tavalyi, amikor az ETO idegenben lőtt kevesebb gól miatt maradt alul a Podgoricával szemben.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik