A BL-döntő első felvonásán a Győr nyert idegenben a Viborg ellen

Vágólapra másolva!
2009.05.09. 18:02
A Győri Audi ETO KC a Viborg otthonában kezdte a női kézilabda Bajnokok Ligája döntőjét, és Görbicz Anitát nélkülözve is minden megilletődöttség nélkül játszotta le a párharc első felvonását idegenben. Egy félidőnyi játék után 15–14-re vezettek a győriek, pedig közben piros lap miatt elvesztették Kovacsics Anikót is. A második játékrész gólszegényen indult, majd Pálinger védéseivel folytatódott, a magyarok pedig bravúrosan szerepelve végül 26–24-re megnyerték a találkozót. Azonban ismerve a dánokat, még semmi sincs lefutva, folytatás egy hét múlva Veszprémben.
Pálinger nyújtotta az egyik legjobb teljesítményt a Győrben
Fotó: Meggyesi Bálint (archív)
Pálinger nyújtotta az egyik legjobb teljesítményt a Győrben
Pálinger nyújtotta az egyik legjobb teljesítményt a Győrben
Fotó: Meggyesi Bálint (archív)
Pálinger nyújtotta az egyik legjobb teljesítményt a Győrben

„Célunk nem változott, hiszen nem csupán szoros eredményt szeretnénk elérni Dániában, hanem győzni akarunk. Ha viszont olyan visszafogottan játszunk, mint kedden a Fradi ellen, akkor saját dolgunkat nehezítjük meg. És ez független Görbicztől. A Viborgot ismerjük, tiszteljük rutinját, tudását, de arra nincs okunk, hogy tartsunk tőle” – mondta Konkoly Csaba a találkozót megelőzően.

Kovacsics Anikó kezdett Görbicz helyén, és rögtön az első támadásból hétméterest harcolt ki, amelyet sajnos Katrine Lundéba lőtt.

Az első gólt így a dánok szerezték meg, Henriette Mikkelsen volt eredményes gyors lerohanásból, majd egy kihagyott Mraviková-helyzet után Althaus büntetett. Az már az első percekben is tisztán látszódott, hogy az ellenfél kíméletlenül kihasználja a hibáinkat, kimaradt helyzeteinket.

Ezután azonban kétgólos hátrányból 4–2-re fordítottunk: Tomori Zsuzsanna megszerezte első gólját átlövésből, majd második hetesét már értékesítette Kovacsics, s utána Herr Anita és Vérten Orsolya is eredményes volt.

A válasz nem maradt el, a BL-góllövőlistát vezető Grit Jurack eleresztette első védhetetlen bombáját. A bátor játékot bemutató Kovacsics betörése volt hatásos.

erős északiak

A mintegy 8-8.5 millió euróból gazdálkodó Viborg HK hazája egyik legeredményesebb csapata: 11-szer nyert dán bajnokságot, hétszer Dán Kupát. A BL-ben 2006-ban végzett az élen, a Krim Ljubljanát verte meg, s ebben az évben a Szuperkupát is megszerezte. Az EHF-kupát 1994-ben a DVSC ellen, 1999-ben és 2004-ben a Győrrel szemben hódította el. A dán bajnokságban döntőbe jutott, s május 23-án kezdi a három szerzett pontig tartó párharcot az Aalborggal.
A győriek hatos fala remekül működött a félidő első részében, ezért Jakob Vestergaard kénytelen volt időt kérni. Nem tudni, ennek köszönhetően-e, de rögtön megtalálták Kristine Lundét, aki kihasználta a helyzetet.

A Viborg egyre agresszívebbé vált, aminek révén kettős emberelőnybe kerültünk, de ezt a periódust 1–1-re hozták a dánok. Mraviková és Vérten gyors lerohanás utáni góljai révén nem csökkent a különbség, Pálinger Katalin néha mintha kottából védte volna a hazaiak próbálkozásait.

Konkoly Csaba időkérését követően több kimaradt támadás következett, majd Tomori lövése pattant be Katrine Lundéról. Támadásban túlságosan középre koncentráltunk, amit sikeresen védekeztek le a dánok, négy dobott góllal pedig 8–5-ről fordított a Viborg, közben Spiridont küldték ki két percre.

Majd Hornyák első góljával egalizáltunk, de a válasz sem maradt el: Skov szerzett ismét vezetést a Viborgnak. Ebben a periódusban a győriek egyenlítő góljára mindig gyorsan érkezett a válasz az ellenfél részéről is.

A 25. percben második irányítónkat is elvesztettük: Kovacsics kapott (talán túl szigorúan) egyből pirosat egy Jurackkal szembeni fejre irányuló ütésért. Ez mintha még jobban feltüzelte volna a Győrt, Tomori és Vérten is eredményes volt emberhátrányban. (12–13)

Amin még volt javítanivaló, az a hétméteresek kihasználása. Ez irányba tett biztató lépést a Kovacsics helyére beálló Herr Anita, aki egy időn túli hétméteressel megszerezte csapatának a vezető gólt a szünetre. (14–15)



A két kapus védéseivel indult a második félidő, majd néhány kimaradt támadásunk után Kovacsicz Mónika góljával átvette a vezetést a Viborg, majd Herr Anita ejtette át hetesből Katrine Lundét.

Érdekes jelenetnek lehettünk tanúi ezután: a Herr Anitával szembeni, Kovacsicsnál súlyosabbnak látszó fejütésért Jurack semmit sem kapott.

Vérten klasszisteljesítményt nyújtva újabb két gólt szerzett, amire csak Skov válaszolt, így előny megint nálunk volt. Pálinger közben szélről jött lövéseket, valamint hétméterest is hárított.

Negyedórányi játék után 3–3-ra állt a második félidő, ezt megunva Tomori növelte kétgólosra az előnyünket, majd Althaus szépített.

Utána Mikkelsen kihagyott egy hetest, Herr Anita azonban belőtte a Spiridon által kiharcolt büntetőt, majd átlövésből is eredményes volt, hárommal mentünk (18–21), így dán időkérés következett.

Skov lőtt újabb gólt, majd emberelőnyben Herr Anita hibázott büntetőt (ha még ezekből is többet értékesítettünk volna…), de Mraviková góljával újra három volt nekünk. (19–22)

Althaus góljára Vérten válaszolt, közben Pálinger újabb ziccereket hárított, így 23–20-as magyar vezetéssel fordultunk az utolsó öt percre.
A hajrában Tomori két fontos büntetőt is értékesített, a másik oldalon Althaus és Skov dobott újabb gólokat. (23–25)

Egy gólra feljött a Viborg, időt kért Konkoly Csaba, utána Jurack eladta a labdát, ebből pedig Spiridon tette biztossá a győzelmet. (24–26)

Azonban ismerve a dánokat, még semmi sincs lefutva, folytatás egy hét múlva Veszprémben.

NŐI KÉZILABDA BL


Nézőszám: 5000 néző
Játékvezetők: Lars Geipel, Marcus Helbig (németek)

A CSAPATOK KERETEI
VIBORG GYŐRI ETO
1 Louise Bager Due 1 Oguntoye Viktória
16 Katrine Lunde Haraldsen 12 Herr Orsolya
2 Rikke Skov 16 Pálinger Katalin
3 Csao Zsaj 2 Tomori Zsuzsanna
4 Grit Jurack 4 Deáki Dóra
7 Gitte Aaen 6 Vérten Orsolya
10 Henriette Mikkelsen 7 Katarina Mravíková
11 Lene Lund Nielsen 14 Kovacsics Anikó
13 Christina Varzaru 17 Hosszu Boglárka
14 Kristine Lunde 18 Horváth Bernadett
18 Karen Smidt 25 Herr Anita
19 Kovacsicz Mónika 31 Hornyák Ágnes
21 Ida Björndalen 33 Gabriela Rotis-Nagy
23 Anja Althaus 80 Simona Spiridon
Vezetőedző: Jakob Vestergaard Vezetőedző: Konkoly Csaba

Gólszerzők: Althaus 6, Skov 6 (1), Jurack 4 (1), Mikkelsen 2, Varzaru 2, Kr. Lunde 2, Nielsen, Kovacsicz, ill. Tomori 7 (2), Vérten 6, Herr A. 5 (4), Kovacsics 3, Mraviková 2, Spiridon 2, Hornyák
Hetesek: 4/2, illetve 10/6
Kiállítások: 10, ill. 6 perc (Kovacsics azonnali piros lappal kizárva a 25. percben)
Visszavágó (május 16., Veszprém): Győr–Viborg, 16.15 (tv: Viasat3), minden jegy elkelt
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik