A spanyolok ellen kezdődik az Eb és a harc az olimpiai kvalifikációért

Vágólapra másolva!
2008.01.17. 12:57
Ma este hét órakor Spanyolország válogatottja ellen kezdődik meg a 2008-as Európa-bajnokság a magyarok számára Norvégiában. A kontinenstornán a szokásosnál jóval nagyobb a tét a mieink számára, hiszen az érmek elosztásán kívül a közvetlen pekingi részvételt jelentő hely, illetve a május végi ötkarikás kvalifikációs tornára való kijutás kiharcolása is a tét.
Skaliczki László szerint fontos lesz a csapat önbecsülése a spanyolok és a németek ellen
Skaliczki László szerint fontos lesz a csapat önbecsülése a spanyolok és a németek ellen
Skaliczki László szerint fontos lesz a csapat önbecsülése a spanyolok és a németek ellen
Skaliczki László szerint fontos lesz a csapat önbecsülése a spanyolok és a németek ellen

Az edzők általában nem ilyen sorsolásról álmodnak, hiszen a magyar válogatott a legutóbbi két világbajnokság győztesével találkozik az Eb első két meccsén. A mai rajton „ráhangolásként” a 2005-ös vb-aranyérmes spanyol válogatott lesz az ellenfél, majd a pénteki pihenőnap után következhet a tavalyi vb-győztes Németország.

A papírforma szerint azonban a vasárnapi Fehéroroszország elleni meccsen kell majd a magyaroknak bebiztosítaniuk a továbbjutást, ami elvben kötelező házi feladat lehet.

Az első három csapat jut a középdöntőbe, ahol a címvédő francia, az izlandi, a szlovák és a svéd négyes legjobb háromjával találkozik. Innen az első két helyezett jut az elődöntőbe.

A vb-címvédő Németország és az Eb végső győztese automatikusan kvaifikálja magát az Olimpiai Játékokra. A vb 2–7. helyezettje, azaz Lengyelország, Dánia, Franciaország, Horvátország, Oroszország és Spanyolország pedig olimpiai selejtezős tornán vehet részt. (Ha ezen hat csapat valamelyike megnyeri az Eb-t, vagy Németország mögött második lesz, akkor a vb-8. Izland is biztosan selejtezős, tehát egy riválissal kevesebb a magyaroknak.)

Európának egyébként további két helye van a három, egyenként négy résztvevős selejtezőcsoportban, erre pályázik kilenc csapat: Szlovénia, Csehország, Norvégia, Montenegró, Magyarország, Fehéroroszország, Izland, Szlovákia és Svédország.

A várakozások szerint Norvégiára, Svédországra, illetve Szlovéniára vagy Csehországra kell majd a leginkább odafigyelni, ők lehetnek a közvetlen riválisok az olimpiai kvalifikacios tornara való kijutásért.

Az is valószínűsíthető, hogy a norvégok ott lesznek a végjátékban, a házigazda nélkül ugyanis nem egyszerű az Eb utolsó két napján megtölteni a 11 500 néző befogadására alkalmas lillehammeri Hakons Hallt...

"Hatodik világversenyemre készülök kapitányként, s ez ad egyfajta rutint, persze az egészséges drukk ott van az emberben. Az évek során megtanultam, hogyan kell kezelni ezt a helyzetet. A legfontosabb, hogy a stábbal együtt maximálisan tudjuk segíteni a játékosok ráhangolódását a mérkőzésekre. Ilyenkor igyekszünk az eddig együtt megélt pozitív élményekre támaszkodni.
A csoportkör a beugró, a középdöntőben kezdődik a verseny. Persze azzal a nehezítéssel, hogy oda mindenki visz magával két eredményt. Éppen ezért fontos a spanyolok és a németek elleni csata, a harmadik meccsen pedig a középdöntőbe jutás a tét.A jelenben élünk, egyelőre nem akarunk távolabb nézni. A lényeg, hogy először a spanyolok ellen, aztán a csoportkör folytatásában jól szerepeljünk. Ráérünk akkor foglalkozni a középdöntővel, ha már ott leszünk!" – nyilatkozta Skaliczki László szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak.

2008-AS FÉRFI EURÓPA-BAJNOKSÁG, NORVÉGIA

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE:
KAPUSOK: Puljezevics Nenad (Pick Szeged), Fazekas Nándor (Gummersbach), Mikler Roland (Dunaferr)
MEZŐNYJÁTÉKOSOK: Iváncsik Gergő (MKB Veszprém), Törő Szabolcs (Dunaferr), Ilyés Ferenc (MKB Veszprém), Grebenár Gábor (Dunaferr), Császár Gábor (Viborg), Eklemovic Nikola (MKB Veszprém), Gál Gyula (MKB Veszprém), Herbert Gábor (Pick Szeged), Zubai Szabolcs (Dunaferr), Mocsai Tamás (Lemgo), Laluska Balázs (Ademar Leon), Nagy László (Barcelona), Iváncsik Tamás (MKB Veszprém), Gulyás Péter (MKB Veszprém)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik