Videó: hatalmas tömeg fogadta a hazaérkező Tour-győztes dánt

Vágólapra másolva!
2022.07.27. 17:03
null
Jonas Vingegaard üdvözli az őt ünneplő tömeget (Fotó: AFP)
Szerdán landolt Koppenhágában az idei Tour de France-győztes kerékpáros, Jonas Vingegaard. A városháza előtt több mint tízezer ember köszöntötte a 25 éves versenyzőt, az első dánt, aki 1996 óta megnyerte a Francia körversenyt.

Jonas Vingegaard öt évvel ezelőtt még egy halpiacon dolgozott, vasárnap viszont már a 2022-es Tour de France győztesének mondhatta magát. A Jumbo-Visma kerékpárosa szerdán tért vissza Dániába, és a fővárosban több mint tízezren gyűltek össze a fogadására.

A 25 éves versenyzőt kedden már Hollandiában is megünnepelték. Csapata főhadiszállásán, 's-Hertogenbosch-ban zöld-sárga füstködben üdvözölték a rajongók csapattársával, Wout van Aerttal együtt.

Vingegaard (sárga trikóban) és Wout van Aert kedden 's-Hertogenboschban (Fotó: AFP)
Vingegaard (sárga trikóban) és Wout van Aert kedden 's-Hertogenboschban (Fotó: AFP)

Már a hazarepülés sem volt átlagos, Vingegaard magángépét két F-16-os vadászgép kísérte, ezeket a Dán Védelmi Erők biztosították.

„Csodálatos repülés volt, egy őrületes és megható élmény” – nyilatkozta a kerékpáros a dán TV2-nek.

Ezt követően Vingegaard-t a városháza előtti téren körbevitték egy nyitott autóval, majd délután kettőkor kiállt a városháza erkélyére, ahol köszöntötte az őt ünneplő hatalmas tömeget.

„Őrületes érzés, egyszerűen nem tudom elhinni” – köszönte meg Vingegaard a közönségnek, hogy támogatták.


A tömeg ezt követően átvonult a Tivoli Parkba, itt folytatódott az ünnepség, csütörtökön pedig a lakóhelyén, Glyngörében is megünneplik Vingegaard-t.

A dán kerékpáros a sárga mellett a hegyi pontverseny győztesét illető pöttyös trikót is kiérdemelte. A pontverseny zöld trikóját csapattársa, a belga Wout van Aert nyerte rekordpontszámmal. A 26 éven aluliak fehér mezét az összetettet másodikként záró, az elmúlt két kiírásban diadalmaskodó szlovén Tadej Pogacar vihette haza. Harmadikként a 2018-as győztes brit Geraint Thomas zárta a 3349 kilométer össztávú viadalt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik