Kerékpár: Mikkel Bjerg nyerte az időfutamot, átvette a vezetést

Vágólapra másolva!
2023.06.07. 17:11
null
Mikkel Bjerg megállíthatatlan volt (Fotó: AFP)
A Délkelet-Franciaországban zajló Critérium du Dauphiné egyéni indítású időfutamán a dán Mikkel Bjerg (UAE) diadalmaskodott, és négy etap után átvette az összetett vezetést is honfitársát, Jonas Vingegaard-t (Jumbo-Visma) megelőzve. Valter Attila a 80. helyre jó időt ment, összetettben kettőt rontva az 54. helyen áll.

 

Miután Valter Attila az összetett 52. helyén állt a szakasz előtt, körülbelül a mezőny 60 százaléka után rajtolt el – egész pontosan a 89.-ként vágott neki a Cours és Belmont-de-la-Loire közötti 31 kilométeres távnak.

A szerdai etap egyébként nem kimondottan kedvezett a klasszikus időfutammenőknek, elvégre alig volt sík része az útvonalnak: a rajt után rögtön két és fél kilométer emelkedő várt a bringásokra, majd hosszú lejtmenet, 11 kilométer megtétele után az első időmérőpont következett, a középső szűk tíz kilométer gyakorlatilag állandó hullámvasutazás, amit 20 kilométernél követ a második mérőpont, ahonnan a célig szinte végig emelkedett az út ismét.

Valter – aki ezúttal nem a magyar bajnoki trikóban, hanem a Jumbo hagyományos sárga-fekete mezében tekert, mivel Fetter Erik a magyar időfutambajnok – előre jelezte, a Jumbónál arra kérték, hogy ne „nyomja meg izomból” az etapot, mert a hétvégén fontos szerepe lehet az összetett győzelem megszerzésében.

A csapatvezetés kérésének Valter pedig meg is felelt, az első időmérőnél 1:10 perc hátránnyal a 34. időt futotta, a második pontnál a 36. idővel ment át, 2:05 perccel elmaradva a legjobb részidőtől, a célba pedig a 39. helyen 3:45 perc hátránnyal érkezett be az akkor vezető Rémi Cavagna mögött. A francia 35 másodperccel előzte meg a néhány perccel korábban élre ugró Nelson Oliveirát, s kettejük közé egészen sokáig nem fért be senki. Eléjük viszont igen, a dán Mikkel Bjerg ugyanis egészen kiváló tempót repesztett, és 27 másodperccel megjavította Cavagna idejét.

Az összetett nagy esélyese, Valter csapattársa, Jonas Vingegaard is alaposan kihajtotta magát, s a második legjobb idővel haladt át a célon honfitársa mögött.

Mivel az összetettben vezető Christophe Laporte 1:50 perc hátrányt szedett össze Bjerggel szemben, a dán átvette az első helyet – Vingegaard meg 12 másodperc hátránnyal a második az összetettben, a nagy esélyesek közül ő áll a legjobban.

Ami Valtert illeti: célba érése után még sokan megelőzték, ideje végül a 80. helyre volt elegendő; összetettben két pozíciót rontva visszacsúszott az 54. helyre.

ORSZÁGÚTI KERÉKPÁR
CRITÉRIUM DU DAUPHINÉ (4. szakasz, Cours–Belmont-de-la-Loire, 31 km)

1. Mikkel Bjerg (dán, UAE) 37:28 perc
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) +12 mp
3. Rémi Cavagna (francia, Soudal QuickStep) +27 mp
...80. Valter Attila (Jumbo-Visma) +4:12 p

ÖSSZETETT
1. Mikkel Bjerg (dán, UAE) 12:59:19 óra
2. Jonas Vingegaard (dán, Jumbo-Visma) +12 mp
3. Fred Wright (brit, Bahrain) +34 mp
...54. Valter Attila (Jumbo-Visma) +4:34 p

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik