MTI
B. A.
2023.03.29 11:42 Frissítve: 2023.03.29 12:01

Kerékpár: három éven át zaklatták gyerekként a Tour de France-győztes Wigginst

Elmondása szerint gyerekként három éven át zaklatták a Tour de France-győztes korábbi brit kerékpárost, Bradley Wigginst.

Bradley Wiggins 2012-ben nyerte meg a francia körversenyt (Fotó: Getty Images)

A 42 esztendős Wiggins időfutamban nyert olimpiai és világbajnoki címet, négy éven át tartotta az egyórás világcsúcsot, pályán pedig további négy ötkarikás aranyéremmel és hét vb-elsőséggel, valamint egy Európa-bajnoki arannyal gazdagította pályafutását, amelynek eredményeként lovaggá ütötték. Wiggins tavaly áprilisban beszélt először arról, hogy tinédzserként egy edzője zaklatta, a Happy Place című friss podcastban pedig kifejtette a megpróbáltatásait.

„Tizenkét éves koromtól egy hároméves periódust ölelt fel, nem tudom felidézni, milyen gyakorisággal, kisebb incidensektől egészen szexuális zaklatásig, vagy nevezzék, ahogy akarják” – fogalmazott a 2012-es francia körverseny győztese. Hangsúlyozta: legnagyobb szégyeneként azt élte meg, hogy egy férfi tette vele mindezt, ezt pedig nem tudta feldolgozni, különösen nem 13 esztendős korában.

„Volt egy pont, ahonnan úgy tettem, mintha mindez meg sem történt volna, és egész életemet a kerékpározásnak szenteltem” – mondta Wiggins, aki elért sikerei titkának a boldogtalanságát és a problémái elől való menekülést tartja.

„Vitán felül ez jelenti a különbséget, hogy jó vagy kiemelkedő vagy valamiben. Úgy vélem, hogy a nagyszerűség a szerencsétlenségből származik” – fogalmazott Wiggins, aki 36 esztendősen vonult vissza, az elmúlt években pedig televíziós szakértőként dolgozott. – „Nem lennék semmi a kerékpársport nélkül, mindent ez adott nekem. Ugyanakkor majdnem mindent el is vett tőlem.”

2023.05.09 23:28:44

Kerékpár nemzetisport.hu

ALAPVONAL.A Tour de Hongrie azonban elsősorban az itt élőknek kell hogy fontos esemény legyen. Nemcsak sportszakmailag, kulturálisan is, hiszen különböző földrajzi területeket kapcsol össze, ezáltal közösséget alkot, rangot és önbecsülést adó eseményként ünneppé formálja a hétköznapokat, és a televíziós közvetítések elterjedésének köszönhetően már vizuálisan is be- és megmutat, ismeretet terjeszt és dokumentál – tájakat, városokat, embereket. Bennünket.

2023.05.09 15:23:54

Kerékpár nemzetisport.hu

Kilencvenhét év negyvenhárom versenyén tizenhét nemzet adott harminckilenc különböző győztest.

2023.05.05 20:12:30

Kerékpár nemzetisport.hu

Kattintson ide verseny adatbankjának megtekintéséhez! Térkép, menetrend, eredmények egy helyen.

2023.02.22 23:59:08

Kerékpár nemzetisport.hu

NS-VÉLEMÉNY. Nem csupán vízhordónak szánják.

2022.12.30 09:25:56

Kerékpár nemzetisport.hu

Legjobb női kerékpárosunk idei „évértékelőjében” a mentális egészség fontosságáról is beszélt.