Multisport Eb, kajak-kenu: „Óriási fegyvertény, hogy a fiatal csapat az éremtábla élén végzett”

POZSONYI SZILÁRD (München)POZSONYI SZILÁRD (München)
Vágólapra másolva!
2022.08.23. 11:29
null
A szövetségi kapitány Hüttner Csaba szerint a jó szereplés ellenére nem szabad hátradőlni (Fotó: Tumbász Hédi)
A magyar kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, Hüttner Csaba elégedett volt csapata teljesítményével a müncheni multisport Európa-bajnokságon, amely kulcsfontosságú számokban lépett előre a két héttel korábbi világbajnokság óta. Viszont már most előrevetítette, elképzelhető, hogy a jövő évi duisburgi vébén a lehető legjobb szereplést fel kell áldozni az olimpiai kvótaszerzés oltárán.

– Mindössze két héttel a szezon fő versenye, a világbajnokság után a kontinenstornán tizennégy érmet szereztek a magyar kajakosok és kenusok, ami pedig az olimpiai számokat illeti, két arany, két ezüst és egy bronz a mérleg. Hogyan értékeli a látottakat?
– Maximálisan elégedettek lehetünk, hiszen azokban a számokban, amelyekben a kanadai vébén nyertünk, Münchenben is megszereztük az aranyérmet, és hozzáraktunk még hármat. Az olimpiai számokban is tettünk egy lépést előre, de nemcsak érmek, pontszerző helyek tekintetében is. Már sokszor elmondtuk, a hat tokiói ötkarikás bajnokunk közül egyedül Kopasz Bálint állt rajthoz az idén, nagyon fiatal csapattal indultunk – ennek ellenére a vébén és az Eb-n is megnyertük a pontversenyt, utóbbin az éremtábla élén is végeztünk. Szerintem ez óriási fegyvertény, és a lányaink – akár Rendessy Eszter, akár a Pupp Noémi, Fojt Sára páros vagy éppen a Kiss Blanka, Lucz Anna, Csikós Zsóka, Gazsó Alida Dóra összeállítású kajak négyesünk is versenyben volt az első helyért, ami hosszú távon jót tesz a szakágnak. Természetesen várjuk vissza tapasztalt sportolóinkat is, akik éppen pihennek vagy édesanyák lettek – Hadvina (leánykori nevén Bodonyi – a szerk.) Dórának időközben megszületett a gyermeke –, és amikor visszatérnek, taníthatják a fiatalokat, aminek hatalmas eredménye lehet.

– Az urak teljesítményével is elégedett?

– Férfi kajak négyesben visszakerültünk a térképre, ami azért örömteli, mert láthatóan ez lesz az olimpiai kvalifikáció kulcskérdése. Sokkal jobban nézett ki, amit láttam, mint a Halifaxben mutatott forma. Ebből építkezhetünk, de nagyon sok munka vár ránk, hogy abban a számban is meglegyen jövőre a kvóta. Mindenesetre van fény az alagút végén.

– Kopasz Bálint ismét két olimpiai számban, K–1 ezer és K–2 ötszáz méteren szerzett aranyérmet, tovább erősítve világklasszis státuszát.
– Sokszor említettük már, hogy kivételes eredményeket ér el. A világbajnokság után is elmondtam, ebben a két számban sohasem nyert senki egymás után kétszer – és ehhez hozzátartozik az ezer páros is, amikor az volt az olimpiai szám. Akkor is sikerült Bálintnak, most megint duplázott. Ez olyan sporttörténeti eredmény, amit mindenképp ki kell emelni. Nagyon ritkán találkozni ilyen profi versenyzővel, nemcsak a pályán tesz meg mindent a sikerért, hanem az egész élete igazi sportolóhoz méltó. Mindig azt mondom, hogy rossz helyre kerül az arany­érem, ha nem az ő nyakába!

– Párosban Nádas Bencével indult, aki a K–4 ötszázas egységben is érdekelve volt. A sikerük megkérdőjelezhetetlen, de milyen jövő elé néz ez a páros?
– Természetesen egy világ- és Európa-bajnok kettőssel az olimpián is számolni kell, de hosszú út vezet addig. Sajnos még a Nemzetközi Kajak-kenu Szövetséggel is küzdünk az olimpiai program miatt, mert elég faramuci előzetes menetrendet tálaltak elénk. Erről kifejtjük a véleményünket az illetékeseknek. Szeretném, hogy Bálint és Bence sikeresen versenyezhessen ebben a számban, de ahhoz egyértelműen az kell, hogy mellette a négyes kvótát is megszerezhessük, a csapat szempontjából az a legfontosabb. Egy biztos, ha Bálint két számban áll rajthoz a párizsi ötkarikás játékokon, akkor is eredményes lesz.

– Női kenuban Bragato Giada és Nagy Bianka első teljes felnőttidényében remekelt, futamról futamra jobbak, s ők is Európa-bajnoki címmel büszkélkedhetnek C–2 kétszáz méteren. Hogyan látja őket?
– Ez a kettős fejlődött a legtöbbet az év során, tavaly U23-ban voltak világbajnokok, az idén már a nagyok között tették le a névjegyüket, mind a világ-, mind az Európa-bajnokságon. Külön öröm, hogy kétszázon megverték a tokiói olimpián ötszázon ezüstérmes ukrán párost, Ljudmila Luzant és Anasztaszija Csetverikovát. De ez még csak az út eleje, remélem, Giadáék elhiszik, hogy azon a távon is legyőzhetik őket, a távlati cél pedig a kínai Hszü Si-hsziao, Szun Meng-ja duót is utolérni – ők megint csak új szintet képviselnek.

– Sokat hangoztatta, ez tesztév a jövő évi németországi világbajnokság előtt, amelyen már kvótákat osztanak a párizsi ötkarikás játékokra. Mi a teszt eredménye?
– Nehéz lenne azt mondani, hogy nyugodtan hátradőlhetünk a fotelben, látható, a mezőny nagyon erős. A következő feladatunk összeállítani a logisztikát – még az eredményesség rovására is –, amellyel a maximális számú kvótát szerezhetjük meg Duisburgban. Elég összetett a helyzet, sok versenyzőnk van, aki az olimpián sikeresen szerepelhetne, és ha három napra osztják el a középfutamokat és a döntőket Párizsban, és előtte két napig csak előfutamokat rendeznek, akkor rengeteg friss emberre lesz szükségünk.

Az éremtáblázat végeredménye
Arany
EzüstBronz
MAGYARORSZÁG74
3
Németország
624
Spanyolország463
Lengyelország454
Portugália211
Olaszország12 3
Ukrajna
121
Dánia111
Csehország11
Litvánia
13
Románia11
Belgium11
Szlovénia11
Lettország1
Moldova1
Szlovákia
1
Horvátország2
Franciaország1
Svédország1
Megjegyzés: női K-1 500 méteren két bronzérmes volt.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik