Kozák Danuta a kajakkirálynők nyomdokain jár

Vágólapra másolva!
2010.07.06. 16:31
null
Az Eb-ről egy-egy arany- és ezüstérem társaságában térhetett haza Kozák Danuta (Fotó: Mirkó István)
Ötszáz egyesben nyerni rangot jelent. Kozák Danuta a trasonai kajak-kenu Európa-bajnokság előtt azt mondta, elődei magasra tették a mércét – aztán a nyomdokaikba lépett. Már-már ő is kajakkirálynő – hiába tiltakozik kézzel-lábbal.

Az idén ötszáz egyesben itthon mindenkit megvert, világ- és olimpiai bajnokokat utasított maga mögé. Legyőzte Janics Natasát, Kovács Katalint, Benedek Dalmát, a hét végén pedig Európa-bajnokságot nyert. A fent említetteken kívül olyan nagyságok nyomdokaiba lépett, mint például Kőbán Rita. De Kozák Danuta ugyanaz a szerény lány, mint azelőtt, két lábbal áll a földön, egyáltalán nem „szállt el”.

SZAVAZÁS

Kozák Danuta nyerte a női 500 m K-1-es számot az Eb-n. Eljött az őrségváltás ideje?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

„Hova szálljak el? Éppen ugyanúgy érzem magam, mint máskor" – mondja nemes egyszerűséggel Kozák Danuta Ferihegyen, és mosolyogva mutatja az ötszáz egyesért kapott aranyát és az ötszáz négyessel szerzett ezüstjét, amelyeket fotósunk kedvéért halász elő kistáskájából. Mint mondja, versenyzőtársai között sem téma különösebben az újdonsült kajakkirálynő születése, ugyanúgy megy minden tovább, mint eddig.

„Katrin Wagner-Augustin például ugyanúgy emberszámba vett a rajt előtt, mint a célba érés után, én pedig továbbra is felnézek rá, hiszen négyszeres olimpiai bajnok – mondja Kozák Danuta. – A magyar táboron belül sem történt semmi különös, Natasáék is szépen teljesítettek, gratuláltunk egymásnak, nincs köztünk presztízscsata.

Azt se felejtsük el, van még egy válogatóverseny, addig még sok víz lefolyik a Dunán. Kevesebb, mint három hét van hátra, ki tudja, milyen formában lesz Kati, Dalma vagy Natasa."

KOVÁCS KATALIN: MÁR AZ IFIBEN MEGMUTATTA, MIT TUD
 „A versenyből csak néhány másodpercet láttam, de nagyon jól ment, akárcsak az edzéseken. Már ifiben is megmutatta, mit tud, elszánt, ügyes, jó a technikája, minden megvan benne ahhoz, hogy még sikeresebb legyen” – mondta csapattársáról a kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin.

A táboron belül volt még valaki, aki nagyon örült a 23 éves Kozák Danuta sikerének, mégpedig párospartnere, Szabó Gabriella – holott meg is sértődhetett volna, hiszen hiába nyerték meg a válogatót, Kozák az egyes miatt nem indulhatott kettesben.

„Az ötszázas előfutamok napján hasított belém, mennyire furcsa, hogy nem Gabival indulok. Addig is tudtam, ez nem olyan verseny lesz, mint amilyenhez hozzászoktam, de csak a helyszínen szembesültem vele, milyen érzés valójában. Külön kellett bepakolnom, egyedül kellett kimennem a pályára... – tűnődik a friss Európa-bajnok. – Reméltem, nem haragszik Gabi, aki mondta is nekem, hogy egyáltalán nem neheztel. A múltkor ő köszönte meg nekem a válogatón, hogy az egyes után párosban is mindent beleadtam, most én mondok neki köszönetet, hogy ennyire megértő."

KŐBÁN RITA:
ÉPP JÓ RITMUSBAN VAN
 „Nem ismerem Kozák Danutát, de úgy néz ki, eljött egy új generáció ideje. Ha ki tudja használni, csinálja, két évvel az olimpia előtt épp jó ritmusban van, ez a lendület kitarthat Londonig” – nyilatkozta egyik utódjáról a kétszeres olimpiai bajnok Kőbán Rita.

Halkan tesszük hozzá, az olimpiai programba belefér az egyes és a páros, ám ennyire még tényleg nem szabad előreszaladni – talán mondani sem kell, mennyire egyetért ezzel Kozák Danuta. Addig is a július 23. és 25. közötti második válogatón vívhatja ki a világbajnoki indulást, amelyre az eddig mutatottak alapján minden esélye megvan. Igaz, első válogatós ellenfelei nyilván nem hagyják annyiban, de annál jobb: ismét nagy csatára van kilátás, amely, bárki nyer, hasznos felkészülés lehet a vb-re.

„Addig kicsit bekeményítünk, kicsit alapozunk, de ez már az edzőnk, Csipes Ferenc oldala – teszi hozzá a szimpatikus versenyző. – Mindig a jó egyesbeli szereplés lebeg a szemem előtt, mert az az alapja mindennek, ha ott jól megyek, nagy baj nem érhet. Egyébként amikor a párosra készülök, akkor is először arra törekszem, hogy az egyesen javítsak."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik